Tudjuk, mi az a „hospitability”? A vendéglátás ezt a fogalmat használja, mikor azt a fogalmat akarja körüljárni, hogyan kellene a vendéget fogadni a vendéglátóhelyeken... Igazi jelenléttel, nem számítógépet böködve, géphanggal beszélgetve. Ezt szolgálná ez a fajta képzés, mely a Covid megtépázta vendéglátást szeretné rendbe rakni.

Másik fontos dolog, hogy a gasztronómiát tanuló diákok számára nem csak az a fontos, hogy elméleti tudást szerezzenek. A tananyag feldolgozásánál sokkal-sokkal többet adhat egy képzés vagy éppen egy vendéglátásban dolgozó sikeres szakember véleménye, látásmódja és tapasztalata. Írásunkban ilyenekkel találkozhatunk. (© Fotó: Dömötör Ede)

kukkonia_hospitality_kepzes_2.jpg
Az Új Nő a dunaszerdahelyi MOL Arénában megrendezett Kukkonia Hospitality képzésen járt. Milyen előadásokat hallgathattak a szakiskolák diákjai, és kik voltak a mestereik?

Erre a képzésre a Dunaszerdahely környékén vendéglátást és turisztikát oktató középiskolák diákjai regisztrálhattak – jó érzés volt látni, hogy szép számmal jelentkeztek a diákok.

Az előadásokat olyan szakemberek tartották, akik maradandót alkottak saját területükön. Egyszóval: igazi nagy nevek a szakmájukban.

kukkonia_hospitality_kepzes_7.jpg

A rendezvény védnökei – Czucz Péter, a várkonyi Amade kastélyszálló kreatív séfje és Bindics Imre, a dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem mesterszakácsa – az alábbi gondolattal nyitották meg a hosszú távú képzéssorozat első eseményét:

„A csapat, mellyel együtt dolgozunk, hosszú ideje azon munkálkodik, hogy összefogja a csallóközi gasztronómia szereplőit. Ennek fontos mérföldköve a mai nap, hiszen a diákok jelentik a vendéglátás utánpótlását, s pont ezért az együttműködésünk mindennél fontosabb. A képzések során a diákok betekintést nyerhetnek a minőségi gasztronómiába, a legmodernebb konyhai technológiákba, megismerkedhetnek a jövőbe mutató szemléletmódokkal. Remélhetőleg azt fogják érezni a végén, hogy a gyakorlatban is használható tudást kapnak...”

kukkonia_hospitality_kepzes_5.jpg
Balról jobbra: a rendezvény védnökei – Czucz Péter, a várkonyi Amade kastélyszálló kreatív séfje és Bindics Imre, a dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem mesterszakácsa, valamint Dóka Tímea, a Kukkonia polgári társulás elnöke. A Csallóközi Idegenforgalmi Szövetség és a Kukkonia Polgári Társulás célja nem volt más, mint egy képzési sorozat elindítása, amely segítheti a vendéglátásban tanuló fiatalok szemléletének tágítását...

Magyar vendégelőadók, vagyis a nagyágyúk!

A kissé még félénk közönséget Harmath Csaba gasztronómiai tanácsadó igyekezett feloldani, aki a vendéglátóhelyek típusairól, különbségeiről, az étteremtesztelésről, a vendégekkel való bánásmódról és az online világ kockázatairól beszélt:

„A mai előadásnak nem csak az elmélet átadása a célja. Az a legfontosabb, hogy átérezzétek, átéljétek a vendéglátás szépségeit, és minél többen rájöjjetek, hogy ez egy mennyire csodálatos és szerteágazó szakma. Itt mindenki megtalálhatja azt a területet, amely legközelebb áll a szívéhez” – nyitotta meg előadását Csaba, aki valóban szívvel-lélekkel végzi munkáját.

A gasztronómia és a vendéglátás több területébe is belekóstolt, hiszen közgazdász végzettsége ellenére étteremkritikákat írt, de szakácsként, majd konyhafőnökként is munkálkodott Lyonban, a gasztronómia fővárosában – évtizedekig Franciaországban élt.

S nem mellesleg a gall kultúra és vendéglátás konok szerelmese. Márpedig az alapvetéseket a modern gasztronómiában a franciák rakták le...

kukkonia_hospitality_kepzes_6.jpg
Harmath Csaba gasztronómiai tanácsadó

„A vendéglátásban az a legjobb, hogy sosincs két egyforma nap, egyszerűen nem lehet unatkozni” – mondta. Igyekezett feltárni a diákok előtt, hogy a vendéglátás nemcsak hagymapucolásból, abroszvasalásból vagy éppen felszolgálásból áll – persze, ezeket a lépcsőfokokat mindenkinek végig kellett járnia, a legnagyobbaknak is –, hanem ételek és italok párosításából, ötletelésből, tapasztalatszerzésből és kreatív folyamatokból, melyekből aztán megszületik a valóban nagybetűs VENDÉGLÁTÁS.

kukkonia_hospitality_kepzes_1.jpg

A közönséget ezután Ruprecht László vonta irányítása alá, aki a magyarországi Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) egyik alapítója és elnöke. (Nem mellesleg ez a társulás vidékünkről is várja az új tagokat.)

Előadásának témája a gasztronómiai trendek és technológiák, a SVÉT kezdeményezés, valamint természetesen saját szövevényes, gasztronómiai kalandokkal teli életútjának és tapasztalatainak bemutatása volt. Hogy lehet valakiből jó szakács, s nem csupán jó konyhafőnők, de okos és tájékozott vendéglátós?

kukkonia_hospitality_kepzes_8.jpg
Ruprecht László, a magyarországi Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) egyik alapítója és elnöke

Még érdekesebbé téve előadását, igyekezett rávilágítani, hogy a vendéglátásba valóban bele lehet szeretni – hiszen ő is úgy választotta ezt a szakmát, hogy semmiféle kötődés és érdeklődés nem vonzotta erre a pályára: csupán egy alibiből elvégzett szakácstanfolyam miatt került be a képzésre, melynek ma karrierjét köszönheti.

„Nagyon fontos, hogy minden lehetőséget megragadjatok, ami csak szembejön veletek. Menjetek külföldre, ismerkedjetek meg mindenféle ország és kultúra ízvilágával, a többi ország mentalitásával – és aztán hozzátok haza azt a szaktudást, amelyet ott megszereztetek. Érdemes kamatoztatni a tapasztalatokat, ismereteket, hiszen ezáltal építhetitek fel majd a saját filozófiátokat, legyen szó akár a konyháról, akár a kávékról vagy éppen a borokról!” – fogalmazta meg Ruprecht László az empirikus tanulás fontosságát.

kukkonia_hospitality_kepzes_9.jpg

„Mindig legyenek rövid és hosszú távú céljaitok is! A vendéglátás és a gasztronómia lépcsőfokait mindenkinek végig kell járnia. Persze akadhat egy-egy jól fizető állás, amit ideig-óráig be lehet tölteni, de elengedhetetlen, hogy legyen bennetek tudatosság, ami a céljaitok felé visz benneteket. Higgyétek el, a végén élvezni fogjátok!” – fogalmazta meg végszóként László.

Dóka Tímea, a Kukkonia polgári társulás elnöke.

kukkonia_hospitality_kepzes_10.jpg

Somogyi Gábor, a Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke.

kukkonia_hospitality_kepzes_11.jpg

Bindics Imre és Ruprecht László

kukkonia_hospitality_kepzes_3.jpg

kukkonia-hospitality-kepzes-12.jpg

kukkonia-hospitality-kepzes-13.jpg

kukkonia_hospitality_kepzes_4.jpg

elofizetes_uj_no.png

Slávik-Varga Virág
Cookies