Az ősz a befőzés időszaka: ilyenkor szüreteljük le a napocska által egész nyáron érlelt gyümölcsöket!

A csallóközi Kukkónia befőttek a nagymamák receptúrája alapján készülnek, ami annyit jelent, hogy a megtermett és érett gyümölcsöt adalékanyagok és tartósítószerek hozzáadása nélkül készülnek el.

kukkonia-receptek-indito.jpg

Kukkónia paprikakrém

Hozzávalók:

1,5 kg paprika (almapaprika, kosszarvú paprika, pepperoni paprika, csilipaprika)
10 dkg

Elkészítés:

Mindegyik paprikát megmossuk, eltávolítjuk a száraikat. Ezt követően felszeleteljük, majd ledaráljuk őket. Az egy-másfél kiló darált paprikához 10 deka sót teszünk, majd elkeverjük azt. A paprikakrémet ezután üvegekbe töltjük, és az üvegeket lezárjuk. A lezárt üvegeket fazékba tesszük, vízzel felöntjük, és a forrástól számítva két órát dunsztoljuk.

Az elkészült paprikakrémet húsleves, pörkölt, bableves, de akár halászlé mellé is fogyaszthatjuk.

Ha nem szeretnénk nagyon pikáns krémet készíteni, használjunk több almapaprikát és kevesebb csilit. Továbbá a paprikakrém elkészítésekor érdemes gumikesztyűt húzni, hogy megkíméljük bőrünket az esetleges csípős kellemetlenségektől!

kukkonia-receptek-paprikakrem_0.jpg

Baracklekvár

Hozzávalók:

5 kg barack
2 kg cukor

Elkészítés:

A barackot megmossuk, kimagozzuk, majd egy nagy fazékba tesszük, amiben főzni kezdjük. Állandóan kevergetjük, hogy le ne égjen. Amikor már sűrű a baracklekvár, hozzáadjuk a 2 kg cukrot. A cukor hozzáadása után még 20 percet főzzük, majd a lekvárt üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk. A baracklekvárt reggelihez és édességek mellé tálaljuk.

kukkonia-receptek-baracklekvar_0.jpg

Kukkónia szilvalekvár

Hozzávalók:

5 kg besztercei szilva

Elkészítés:

A szilvát alaposan megmossuk, kimagozzuk, és beletesszük egy nagyobb fazékba. Lassú tűzön főzni kezdjük, és addig kevergetjük, míg a víz elpárolog belőle. Amikor kipárolgott a víz, és sűrű a lekvár, forrón beletöltjük a lekvárt üvegekbe, és meleg, száraz dunsztban hagyjuk őket. Az 5 kg szilvából úgy 18 darab 2 decis üvegre való szilvalekvárt kapunk, mely hozzáadott cukrot nem tartalmaz, így a cukorbetegek is fogyaszthatják. Ha nem a besztercei szilvát választjuk, lerövidíthetjük a főzés idejét, bár nem lesz olyan finom a lekvárunk íze. (Régen egy nagy katlanban 12-13 órán át főzték a szilvalekvárt, sokan rézüstben keverték – ma 5 kg szilvát 4-5 órán keresztül főzünk.)

kukkonia-receptek-szilvalekvar_0.jpg

Fotó: Dömötör Ede

Kapcsolódó írásunk: A kert lila királynője

Új Nő csapata