Sorozatunkban egészségügyi szolgáltatókat mutatunk be. A gyógyászatban az egynapos sebészeti klinikák új trendet képviselnek. A világban húsz éve kezdtek elterjedni, majd pár éve már nálunk is megjelentek. A gútai magánklinikáról elégedett kliensek meséltek nekünk, dicsérték a sebészeket, dicsérték a hozzáállást. Azért is üdvözlendők hasonló szolgáltatók, mert végre nem kell a fővárosba utazni egy bonyolultabb térdoperáció miatt. A vidéki plasztikai sebészetek is keresettek. Riportunk során az is kiderült, hogy a hasi sebészet ma már szép sebészetnek fogható fel... Ilyen újdonságokat tudtunk meg a Medchir sebészeti központban!

Gútán, a Csallóköz peremén található mezővárosban tíz éve nyitotta meg kapuit a Medchir egynapos sebészeti központ. Alapítását a laparoszkópos eljárás, azaz a kulcslyuksebészet elterjedése hívta életre. Mindössze félcentis vágással operálható a hasüreg, és a beavatkozásnak szinte nyoma sem marad! Ezzel a technikával a hasi sebészet is szép eljárásnak számít.

3_6.png

MUDr. Viola Miklós általános sebész

– Tíz évvel ezelőtt, mikor indultunk, Szlovákiában a műtétek 20 százalékát végezték egynapos sebészeti módszerrel – kezdi a bemutatást Viola Miklós sebész. – Nyugaton ebben sokkal előbbre járt ak. Angliában, Hollandiában vagy Németországban a sebészeti műtétek 60 százalékát már akkor olyan intézményekben végezték, mint a miénk. Mi pedig haladni akartunk a korral, és előrelátóan a legújabb irányzatot céloztuk meg.

Viola Miklós és Máriási László az intézmény alapító orvosai nem adták alább. A klinika a legkorszerűbb berendezéssel rendelkezik, a hozzáértő orvosi és asszisztensi csapat számára pedig fontos a páciens elégedettsége. A kulcslyuksebészeti technika alkalmazásával ma már rengeteg probléma orvosolható. A klinika jó híre gyorsan terjedt, s ma már 100 km-es távolságról is igényt tartanak orvosi szolgáltatásaikra. Az általános sebészet mellett ortopédiával, fül-orr-gégészettel, baleseti, nőgyógyászati és plasztikai sebészettel is foglalkoznak. A műtétek skálája széles körű.

mariasilaszlo_ujno.png

MUDr. Máriási László traumatológus

A kezdetek

Mindkét alapító orvos egykor a komáromi kórházban dolgozott. Igazából a kétezres években indult hanyatlásnak a szlovákiai egészségügy. Egyik orvos sem érzékelte, hogy kórházuk felszereltsége lépést tartana az idővel – ezért úgy döntöttek, hogy saját útra lépnek. Így 15 évvel ezelőtt Gútán sebészeti rendelőt nyitottak, röntgen- és radiodiagnosztikával (addig ebből hiány volt a kisvárosban). Kisvártatva felmerült az ötlet: létesítsenek egy magánklinikát! A gondolat szárba szökkent, építkezni kezdtek, s nem aprózták el: egy nagy szolgáltatóközpontot építettek. Az egynapos sebészet a földszinten kapott helyet (a két felső szinten pedig nyugdíjasotthon nyílt).

6_4.png

Az egyes számú műtő a laparoszkópos toronnyal a közepén. A gép a műtét során  medicinális CO2-es gázt fúj a hasba, ezáltal az orvos teret nyer a műtét elvégzésére anélkül, hogy nagy vágást ejtene... Ez a kulcslyuksebészet titka! A műszer több részből áll: fényt juttat a testbe, miáltal láthatóvá válik a műtét helye, plusz lehetővé teszi az üregekben az égetést, s ezzel elzárja a vérzés lehetőségét...

– A klinikán a radiodiagnosztika a legújabb digitális technológiával működik, bevezettük az ultrahangos vizsgálatokat is. A kezdet kezdetén egy műtővel rendelkeztünk, ám mikor túlléptük az évi ezer műtétet, létrehoztunk egy másik műtőt is. Bár Szlovákiában nem szabályozzák az egy rendelőre eső műtétek számát, de ha az uniós normákból indulunk ki, azok egy műtőre évi 1200 műtétet ajánlanak. Mi pedig továbbra is a legmagasabb színvonalon akartunk dolgozni – vallja a sebész, Viola Miklós.

A műtő a legmagasabb európai uniós elvárásoknak megfelelő speciális filtrációval van felszerelve, ami lehetővé teszi a steril környezetben történő beavatkozásokat. (Az abszolút sterilitást az ortopédiai műtétek és a plasztikai beavatkozások is megkövetelik.)

ujno_meretek_2_0.png

Itt a beteg kedvében járnak!

Az épület elülső részében találhatók a rendelők, majd jól elkülönítve a két műtő és a hozzá tartozó fekvőbetegrészleg. Egy külön bejáraton közelíthető meg a radiodiagnosztika.

– A lábadozó közepén rendeztük be a nővérszobát. A betegszobák kamerával vannak felszerelve, hogy a nővérek figyelemmel tudják kísérni a betegeket. Fontos, hogy mindkét fél elégedett legyen, ezért is ügyelünk a beteg komfortjára. A műtét utáni lábadozás ideje változó, a pácienst két órától huszonnégy óráig tartjuk megfigyelés alatt. Csak akkor engedjük haza, ha jól érzi magát – magyarázza a doktor úr.

Viola doktor kiemeli, hogy a legjobb reklám az elégedett páciens, hiszen nincs nála jobb hírvivő. A gútai magánklinika azért is népszerű, mert kezdettől fogva minden biztosítóval leszerződött. A biztosítók csak a szépészeti és plasztikai műtétek költségeit nem térítik. A többi beavatkozás esetében is csak minimális hozzáfizetést kér a klinika – az altatás díjához például, illetve némely esetben a műtét utáni betegellátásért fizet a páciens.

muto-logoval.jpg

Kórház vagy egynapos sebészet?

Joggal tesszük fel a kérdést, hogy mi a különbség az egynapos sebészeti klinika és a kórház között.

– Kórházba nagy kórképekkel és sokrétű betegségekkel veszik fel a betegeket. Általában 15-25 fő egy-egy osztály befogadóképessége, és a páciens hosszabb időt tölt a falak között. A mi kórházunkban viszont csak sebészettel foglalkozunk. Az egynapos sebészet előnye, hogy a sebfertőzés és a gyulladásos komplikáció veszélye minimális. Ezért is fér bele repertoárunkba a plasztikai sebészet. Továbbá az altatási technika olyannyira előrehaladott, hogy a páciens a narkózist követően pár órával már otthoni környezetben folytathatja a lábadozást. A kulcslyuksebészet miniinvazív beavatkozás, ami fél- vagy egycentis vágást jelent. A hasi beavatkozástól az ortopédiáig az összes műtétet kis sebejtéssel operáljuk, ezáltal sokkal kisebb a sebfájdalom, egyszerűbb a lábadozás, és a beteg sokkal hamarabb visszatérhet mindennapos teendőihez. Emellett jóval kevesebb pácienssel dolgozunk, naponta legfeljebb nyolc beteget operálunk. Így sokkal több időt fordítunk egy esetre. Mi itt nem dolgozunk nagy számokkal, ezáltal minőségi és szakszerű ellátást tudunk biztosítani – válaszolja Viola Miklós.

hirlevel_web_banner_1_244.jpg

Minden területnek megvan a leggyakoribb műtéttípusa. – Az ortopédia keretében gyakoriak az artroszkópos, vagyis tükrözéses beavatkozások, illetve a keresztszalag-plasztikák. Az általános sebészetben a leggyakoribb az epeműtét és a sérvműtét. Úgy tapasztalom, hogy száz kilométeres körzetben nincs olyan klinika, ahol érdemben tudnák kezelni az aranyeres elváltozásokat és a végbél körüli problémákat. Mi erre képesek vagyunk – sorolja házigazdánk, aki azt is elárulja, hogy a nagy sebfeltárás már a múlté, így a beavatkozásoknak szinte nyomuk sem marad.

Egy ilyen intézményben a hét minden napja jól be van osztva. Hétfőn-kedden az általános sebészeti műtétek zajlanak, szerdán pedig a nőgyógyászati és az ortopédiai műtétek váltakoznak. Csütörtökön és pénteken az ortopédiai műtétek, és havonta egyszer – szombaton – a szépészet kerül terítékre a Medchir klinikán, vendég plasztikai sebésszel. A vasárnap pedig a nagy fertőtlenítések napja. Természetesen a műtétek után is fertőtlenítenek, hiszen a sebészetben a tisztaság alapvetés.

Van létjogosultságuk!

A világjárvány alatt még az eddiginél is nagyobb létjogosultságot nyertek az egynapos sebészeti klinikák. A járvány ideje alatt például a gútaiaknak egyetlen napra se kellett bezárniuk, biztosítani tudták a folytonosságot az ellátásban – sőt, a műtétek száma még emelkedett is náluk.

5_2.png

A C karú röntgengép különleges alakjával lehetővé teszi, hogy a műtét során röntgenfelvételt készítsenek. A C alak könnyen mozgatható, különféle szögbe állítható. A két monitor közül az egyiket a kiszolgálószemélyzet kezeli, a másikat a műtőorvos látja...

– A kórházak többsége covidossá vált. Ha nem lettek volna egynapos sebészeti klinikák, akkor a hazai egészségügy az alapvető feladatokkal sem tudott volna megbirkózni. Az utóbbi hónapokban nem egy olyan esetünk volt, amikor a pácienst négyszer is hazaküldték epegörccsel, mert, úgymond, nem sürgősségi eset. Mi viszont azonnal meg tudtuk műteni. Röntgengépünk azóta is teljes kapacitással működik. Volt olyan napunk, amikor 40 tüdőröntgent készítettünk! – magyarázza Viola doktor. A végén pedig elégedetten nyugtázza, hogy elérték, amit akartak. – Nem célunk a betegszám további emelése. Viszont töretlenül megyünk előre, nálunk továbbra is a minőségi ellátáson van a hangsúly – mondja búcsúzóul.

M. Ando Krisztina