Rám írt. Lájkolt. Bekövetett. Néhány kifejezés a huszonegyedik századból, melyek lényegében az ismerkedés kezdetét jelentik. Utóbbihoz apukám viccesen hozzáfűzte: „Régen elég nagy gondot jelentett, ha követték az embert…” Pedig manapság a fiúk nemcsak követik kiszemeltjeiket, hanem előszeretettel kérnek felvételeket is tőlük privát üzenetben: lehetőleg, hiányos öltözetben… 

Az internet nem felejt! A meztelen fotó akár örökre az online térben ragadhat, s erre még az önmegsemmisítő üzenet sem jelent megoldást. A screenshot (vagyis képernyőfotó) ugyanis kiskapu lehet a fogadó félnek, ha úgy dönt, mégis szeretné eltenni azt emlékbe. Így eshetett meg, hogy egy tizenhat éves lányról nemrégiben olyan videó került ki a nyilvánosság elé, melyen a zuhany alatt simogatja legintimebb részeit…

kuldj-egy-kepet-magadrol-kezdo.jpg
(Kép forrása: instagram.com)

Van, amihez már egy idősebb Z generációs is öreg: a tizenhárom éves húgom például rendszeresen „crush”-jaként hivatkozott a srácra, aki tetszett neki. Miközben én azon törtem a fejem, mennyit változott a világ a serdülésem óta… Egy jelenség viszont már akkor is felívelőben volt, mára pedig egyenesen gyakorinak számít: mégpedig a szexting.

A kifejezés a szex és a texting (vagyis üzenetküldés) szavak összegyúrásával született. Lényegében szexuális tartalmú szöveges üzenetek, illetve erotikus videók és képek küldését jelenti (sok helyen csak a képküldésre használják ezt a szófordulatot).

Egy amerikai tanulmány szerint minden ötödik kamasz küld magáról, vagy kap ilyen jellegű képeket. A lányok körülbelül 12 évesen küldtek és már 10 évesen fogadtak efféle felvételeket.

Az internet nem felejt!

Ezek a fiatalok nem tudatosítják, hogy a meztelen fotó akár örökre az online térben ragadhat. A screenshot (vagyis képernyőfotó) ugyanis kiskapu lehet a fogadó félnek, ha úgy dönt, mégis szeretné eltenni azt emlékbe. Az is előfordul, hogy visszaélnek vele, és szexhirdetést kreálnak belőle. Az ezzel járó szégyenérzet pedig olyan lelki teher, ami depressziót és öngyilkossági gondolatokat válthat ki az áldozatból. Magyarországon a 18 éven alattiakról készült szexuális jellegű felvételek készítése illegális, még akkor is, ha azt egy kiskorú önmagáról készíti, és szabad akaratából küldi tovább valakinek.

minden_reggel_ujno.sk_36.png

Mit tegyél, ha képet kér a fiú?

Nem kell azonnal azt gondolni a srácról, hogy kőbunkó. Ő is azt csinálja, amit a társai, mivel azt tanulta meg, hogy ez ,,menő”. Ha a lány nem tesz eleget a kérésnek, akkor a fiúk szépen lassan felhagynak az ilyesfajta óhajokkal. Amikor tizenhat éves voltam, a jelenlegi párom kért tőlem egy ,,jó éjt” fotót. Bár ő – valószínűleg – nem kifejezetten szexuális jellegű képre vágyott, így is pimasz kérésnek tartottam, ezért válaszul küldtem egy grimaszoló zsiráfot. Ezzel nyílegyenesen jeleztem felé, hogy én nem az a lány vagyok, aki obszcén felvételekkel fogja megajándékozni. A viselkedésem meghozta gyümölcsét: azóta is egy párt alkotunk.

Mit tegyél tehát? Kövesd a ,,három H” szabályát: Hagyd a fenébe a képet, határozottan utasítsd el, és humorral kezeld! 

Kórósi Lilla
Kapcsolódó írásunk