Hihetetlen, de igaz! Mi is alig hisszük el, hogy léteznek olyan titokzatos betegségek, mint a vámpirizmus vagy az élőhalott-szindróma. Íme, néhány a világ legérdekesebb szindrómái közül!

A prozopagnózia,
vagyis az arcvakság ritka betegség, melyet fejlődési rendellenesség, illetve agysérülés okozhat. Legfőbb tünete, hogy az egyén képtelen felismerni az arcokat, annak ellenére, hogy nem sérült a látása. Az arcvakságban szenvedő látja az arcokat, elkülöníti a női és férfiarcvonásokat, sőt, a különféle arckifejezéseket is beazonosítja, azonban képtelen megmondani azt, hogy ki az az ember, aki lát. Családját, barátait, de saját arcát és tükörképét sem ismeri fel. Éppen ezért ők aszerint igazodnak ki az embereken, hogy azoknak milyen a testalkatuk, milyen a hangjuk, és milyen ruhákat hordanak. 

Fél test, fél arc
Létezik olyan szindróma, amikor az ember csak a teste egyik felét érzékeli, és mindez akkor következik be, ha megsérül valamelyik agyfélteke. A tér jobb vagy bal oldaláról származó ingereket a neglekt szindrómás ember egyszerűen nem érzékeli, mintha az nem is létezne. Enyhébb esetekben a szindrómában szenvedők a tányéron lévő étel egyik felét eszik csak meg, a mondat egy felét olvassák el, ám rosszabb esetben a testük egyik felével egyáltalán nem törődnek: csak félig öltöznek fel, az arcukat félig mossák meg, a nők félig sminkelik ki magukat, a férfiak pedig félig borotválkoznak meg. Megesik, hogy nekimennek az útjukban álló dolgoknak, annak ellenére, hogy érzékszerveik nem sérültek, tehát látni, hallani, érezni tudnak. A súlyosabb esetekben mégis úgy viselkednek, mintha az a végtag, láb vagy kar, nem is hozzájuk tartozna. 

A halszag szindróma
nagyon ritka betegség, elszenvedői pedig, sajnos, a világtól elszigetelten élnek. Ez a genetikai betegség az ember anyagcseréjét érinti, ami azt jelenti, hogy az egyén szervezete képtelen lebontani az ún. trimetilamin nevű enzimet, ezért az a verejtékkel, a szájon át és a vizelettel távozik. Egyszóval a betegségben szenvedőkből árad a halszag, hiába figyelnek oda a higiéniájukra. A betegség súlyos depresszióhoz vezethet, mivel ezeket az embereket legtöbbször kiközösítik. A szindróma tünetei már gyerekkorban jelentkeznek, s a stresszes helyzetekben, a serdülőkorban, a változókorban – hormonális okok miatt – ez a szag csak még inkább felerősödik. Csak egy fehérjeszegény diéta enyhíthet minimálisan a tüneteken.

A Cotard-szindróma
elszenvedői azt hiszik, hogy már nincsenek az élők sorában, sőt a világ mint olyan sem létezik körülöttük. Az ebben a betegségben szenvedők gyakran nem esznek, nem isznak, csak a sötétben fekszenek, és megeshet, hogy saját bomló testük bűzéről számolnak be. Olyan esetet is feljegyeztek, miszerint a beteg a saját szemével látta, ahogy a nyüvek rágják kihűlt testét. A betegségről tudni kell, hogy súlyos depresszió és szorongás előzi meg. Az élőhalott-szindrómában szenvedő a fájdalmat nem érzékeli, és meggyőződése, hogy már halott.

„Ő nem az igazi, csak hasonmás!”
A Capgras-szindrómában szenvedő ember úgy véli, hogy a környezetében lévőket egy hasonmásra cserélték fel, vagy éppenséggel földönkívüliek, robotok helyettesítik őket. A jelenséghez leggyakrabban olyan tünet is társul, miszerint ezek a hasonmások veszélyesek rájuk nézve. A szindrómát ma már tünetként emlegetik, mely valamelyik súlyos pszichiátriai betegségnél jelentkezhet. A betegség névadója Joseph Capgras francia pszichiáter, aki 1923-ban ismertette azt az esetet, amikor egy nő szerint a férje és a közeli ismerősei hasonmásokká lettek, idegenek vették át a szerepüket. Az „igaziak” pedig eltűntek.

kulon.jpg

Vámpirizmus
A Renfield-szindrómában szenvedő ember ténylegesen vámpírnak gondolja magát, és bizony vért iszik. Pont, mint a filmekben. A klinikai vámpirizmus már gyermekkorban elkezdődhet, a vérhez való vonzódás felfedezésével. Bizonyított, hogy a Renfield-szindróma kialakulásához egy gyermekkori trauma vezetheti az embert, bár a pszichológusok szerint szexuális deviancia, illetve skizofrénia is állhat a betegség hátterében. A vérivás irracionális szokásnak tűnhet, mégis valós betegség, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhat, ugyanis az emberi szervezet nem alkalmas a vér fogyasztására.

Derzsi Bernadett