Mi mással lehetne magyarázni azt a kegyetlen hozzáállást, ahogyan a szaporítók egy-egy kutyával bánnak, mint hogy a tenyésztő szereti a kutyákat, a szaporító viszont nem. Egy tenyésztő számára nem a pénz vagy a bevétel az elsődleges. Diósi Lászlóval (60, Párkány), egy vérbeli kutyatenyésztővel beszélgettünk.

Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes!” – ez a mottója Diósi Lászlónak (60, Párkány), aki mopsz és francia buldog kutyusokkal foglalkozik. Az első kutyája egy német juhász volt, amelyet a kilencedik születésnapjára kapott az édesapjától. „Hatvanévesen el tudom mondani, hogy az egész életem a kutyák körül forgott. Miután utánajártam annak, hogyan lehet kutyatenyészetet indítani, mi minden kell hozzá, belefogtunk. A feleségem és az édesanyám a legnagyobb segítségem ebben.”

a-kutyakkal-teljes-a-csaladunk-kezdo.jpg

 Milyen céllal vágtak bele a kutyatenyésztésbe? Miért nem volt elég, hogy van egy házi kedvenc a háznál?

– Úgy éreztem, hogy szót tudok érteni az állatokkal, hogy értek a kutyák nyelvén. A saját bőrömön tapasztaltam, hogy milyen jó az, ha a családban van egy négylábú családtag. Szeretetet hoznak, nyugalmat árasztanak. Miután utánajártam annak, hogy mi minden szükséges a hivatalos kutyatenyésztéshez, minden feltételt bebiztosítottam. Szerettem volna szép, egészséges, boldog kiskutyákat továbbadni az alomból. Harmincéves történet ugyan, de még mindig elérzékenyülve gondolok vissza arra, hogyan választottuk ki az első kutyafajtát. 

 Milyen fajta kutyust választottak akkor?

– Egy nemzetközi kutyakiállításon sétálgattunk a feleségemmel Nyitrán, amikor egy pillanatra megálltunk ott, ahol épp a német dogokat (a világ egyik legnagyobb méretű kutyája – a szerk. megj.) bírálták el. Egymásra néztünk a feleségemmel, és abban a pillanatban eldöntöttük, hogy ez kell nekünk! 1987 nyarán hoztuk el Csehországból az elsőt, Aimee volt a neve. Gyönyörű, fekete kutyus volt, fehér mellfolttal. Vele kezdődött a mi kutyatenyészetünk. Az engedélyt Belgiumból kellett igényelni, ott található a Nemzetközi Kinológiai Szövetség, amely a fajtatiszta kutyákat és tenyésztőiket fogja össze. Beindult a munka, és amint Aimee elérte a megfelelő kort, elkezdtünk vele kiállításokra járni. Többszörös bajnok volt több kategóriában. Mi mindent a saját bőrünkön tanultunk meg, emlékezetes volt például Aimee első fedeztetése. Ezzel a nagytestű kutyával egészen Prágáig vonatoztunk, ott találtam megfelelő fedeztető kant a számára. Hatalmas, díjnyertes példány volt. Később hat kiskutya született ebből az alomból. Óriási volt az öröm.

 Aztán kutyafajtát váltottak?

– Igen, hosszú idő után. A német dogok mellett még nápolyi masztiffunk (erőteljes, izmos olasz kutyafajta – a szerk. megj.) is volt.

Egy idő után azonban érezni kezdtük a hatalmas kutya hátrányait, így szép lassan váltottunk. A legnagyobb fajtáról a majdnem legkisebbre. Mopsz és francia buldog tenyészet lettünk és vagyunk azóta is, Tenuto név alatt működünk.

 Milyen kutyák ezek?

– Szuszogós fajták, a nagy melegben nem is szabad őket sétálni vinni, nehogy hőgutát kapjanak. Nyomott a képük, nem tudják lehűteni a levegőt. Elég érzékeny kutyusok. Kora reggel vagy késő este visszük őket sétálni. Nem nagy a mozgásigényük, de naponta kell mozgatni őket... Minden kutyatenyésztő álma, hogy egészséges és szép kutyákat neveljen ki. Hogy az új tulajdonosok meg legyenek elégedve az ebbel. A másik nagy álmunk, hogy a kiállításokon minél jobb eredményeket érjünk el. Nekünk jó néhány junior champion és grand champion (kiállítási osztályok, minősítések – a szerk. megj.) kutyánk van, de ebben rengeteg munka van: napi 24 órában, a hét minden napján. Olyan nincs, hogy a kutyák mellett szabadságra megyek! Azt tudni kell, hogy a feleségemmel a munkánk mellett foglalkozunk a tenyésztéssel, gyakorlatilag minden szabadidőnket a kutyákkal töltjük. Ha munkában vagyunk, akkor az édesanyám vigyáz rájuk. Az állatorvosaink mindig készenlétben állnak. Ha éjjel két órakor hívok, akkor is jönnek. Általában éjszaka szülnek a kutyák, mert mikor máskor? Forgolódni kezdenek, nem találják a helyüket, és ebből már tudjuk, hogy elérkezett az idő. 

 Egy tenyésztőnek mi mindenre kell figyelnie, mi mindent kell bebiztosítania?

– Megfelelő életteret kell biztosítania, hogy kiegyensúlyozott legyen a kutyák nevelése. Nálunk fűtött helyiségeik vannak, a ház mellett pedig nagy udvar. A fejlődő, növekvő kutyának vitamin és minőségi táp kell. A kutyakozmetika, szőrápolás is sok pénzt nyel el, s a kiállításokra felkészített kutyákat mindig duplán kell ápolni. Bőrápolás, fültisztítás, féreghajtás, kötelező oltások – ezeknek mind-mind meg kell lenniük.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

 Vannak olyan szabályok, melyeket egy tenyésztőnek be kell tartania?

– Persze! Ahhoz, hogy fedeztetni tudjam a kutyát, először ki kell kérni a fedezőlapot, majd a kan kutya tulajdonosával kitöltetni azt. Mivel nekem kan kutyám is van, ezt elvégzem helyben. Mikor megvan a fedeztetés, 3 napon belül el kell küldeni az egyesülethez a papírokat, hogy megtörtént a fedeztetés. Ez mind papírmunka, idő és pénz... Emellett én minden kutyámnál genetikai tesztelést is végeztetek, hogy kiderüljön, valóban egészségesek-e. Ez különösen fontos, hisz nekünk is az az érdekünk, hogy egészségesen adjuk tovább a kutyusokat. Régen még alomellenőrzés is volt, jött egy megbízott ellenőr a klubból. Ez ma már nincs, ez a tenyésztő felelőssége. A szaporítók épp erről a felelősségről nem vesznek tudomást, az előírásokból semmit nem tartanak be, hiszen feketén üzérkednek a kutyákkal. Az állatvédők most felléptek ellenük, ami kell is.

Nekünk, tenyésztőknek a szigorítás jó, mert a sok degenerált kutya legalább nem lesz tovább szaporítva. Ilyen a kék színű francia buldog. Csak a gond van vele, folyton egészségi problémákkal küzd. Ha az érdeklődők hozzám fordulnak, mindent megtudnak az adott kutyusról, nem vesznek zsákbamacskát.

 Az érdeklődők tudják, hogy mibe vágnak bele?

– Nálam megnézhetik, hogyan és milyen körülmények között növekedett a majdani kis kedvencük. Minden információt átadok a kutyákról, sőt kezdőcsomagot is biztosítok a tápláláshoz. Azt is elmondom a jövendőbeli tulajdonosoknak, hogy az első perctől kezdve ügyelni kell arra, hogy ne a kutya legyen a falkavezér, mert akkor az ember fejére nő. De ezeket a kistestű kutyusokat házi kedvenceknek viszik, főleg lakásba. 

 Milyen kutyakiállítások vannak?

– Vannak kerületi és nemzetközi kiállítások, de mi kizárólag a nemzetköziekre járunk. Pozsonyba, Nyitrára, valamint sokszor megyünk Losoncra is. Ezek a nemzetközi kiállítások általában 2-3 naposak, egy-egy verseny alkalmával mindig több bíró döntése alapján születik meg az eredmény. Ha megnyerjük a címet, az eredményeket beírják a törzskönyvbe. Ha a szülők törzskönyve tele van szép eredményekkel, az utód annál értékesebb. Szép helyezéseket elért szülőtől sem törvényszerű azonban, hogy bajnok kutya szülessen… Én tréningezem a kutyusokat, figyelem, hogy melyikből mit lehet kihozni. Jó szem kell hozzá, az biztos! (Nevet.) Kiállítás előtt többször viszem ki a kutyákat sétálni, szoktatjuk őket a zajokhoz. A természetben megrendezett versenyeket jobban viselik az állatok. A zárt térben szól a zene, nagy a dübörgés, csaholnak a kutyák, rengeteg az idegen szag. Ez mind befolyásolja a kutya közérzetét, és jól kell bírnia a stresszt.

a-kutyakkal-teljes-a-csaladunk-dijazas.jpg

 Kutyatenyésztőként mire a legbüszkébb?

– Hogy van kutyám Amerikában, Mexikóban, Dubajban, Kartarban és Hollandiában is. De Csehországba szintén sokat visznek. Ott drágább a kutya, azért viszik innen. Most készülök Lengyelországból hozni egy kan mopsz kutyát, hogy vérfrissítés legyen a tenyészetben. 1800 kilométert utazunk érte, de a jó tenyésztő ezt is bevállalja. Hogy beválik-e? Ezt sosem tudni… De mindent megteszek azért, hogy a legjobb tenyésztett kutyáink legyenek. A legnagyobb elismerés számunkra az, ha a gazda hozzám jön vissza a következő kutyusért is. Mert csak tőlem akar kutyát. Ez nagy elismerés.

Novák Zita
Cookies