A természetben elvonul az elleni készülő állat, de ha tartva van, bizony több a komplikáció. (Már az állatoknak sem tesz jót a sok kényeztetés, jaj.) A Kukkonia Farmon úgy szülnek az állatok, mintha kint élnének a legelőkön. Toccsan a bárányka a hideg füvön, bele az életbe...

Fotó: Dömötör Ede A helyszín a Kukkonia Farm Dióspatonyban.

rackajuh-es-angus-marha-szuletett-a-farmon-kezdo.jpg

Gőzölög a test, fekete, mint körülötte az éjszaka, csak a homloka meg a patái világítanak, lóg rajta a magzatburok... A mamácska maga pucolja a bárányát. Baj akkor van, ha a szülésnél a láb hátramarad, mert normál esetben egyszerre bukkan ki a mellső végtag és az orr.  Hogyan születnek a világra az állatok kicsinyei? Mindjárt a szüleikre hasonlítanak? Ilyeneket kérdeztünk Béla bácsitól, a gondozójuktól, mikor megláttuk a kis fekete rackajuhot, amelyik alig négy napja jött világra.

Ha már most ilyen nagy, hogy fért el az anyukája hasában? Az angus pedig igazi rejtély volt, olyan szépséges és hatalmas.

A rackajuh régi magyar juhfajta, egyesek szerint már a honfoglaló magyaroknak is az állata volt. A századelőre a számuk annyira lecsökkent, hogy már csak a Hortobágyon és környékén lehetett látni rackajuhot. Szarva a különlegessége, a fehér racka gyapja pedig hosszabb és hullámosabb, mint a feketéé.

Ők is bégető hangot adnak ki, mint más bárányok, szóval: beee. A kisbárányok már születésükkor feketék, s élénk tekintetük van. Két fekete racka utódja nem mindig fekete, a fehéreké viszont mindig piszkosfehér. A racka hungarikum, ami azt jelenti, hogy védett állat. (A Kukkonia Farmon pedig fő kedvenc. Itt is adnak arra, hogy jegyeik ne változzanak a keveredés miatt.)

rackajuh-es-angus-marha-szuletett-a-farmon-juh.jpg

Az angus marhának pedig nagy a renoméja, mert márványos a húsa, belül omlós, jó pörkölt készülhet belőle (és persze steak). Az angus Skóciából származik, genetikailag szarvatlan, békés jószág. Mi is aranyosnak láttuk, békésen sétálgatott a borjával, amelyik szintén alig három napja jött világra, szintén a sötét éjszakában. Orvos nem kellett mellé, úgy született, mintha kint élne a tágas legelőn...

Az angusok egyébként itt, Patonyban stressz­mentesen vannak tartva, szóval ahol élnek, ott is ellenek. Fontos szempont, hogy a tartás során ne érezzenek félelmet. A túlzott adrenalin ugyanis rontja a tartás minőségét (a húsa sem lesz olyan finom.) Gyönyörű szép, vidáman ficánkoló állatok, az már bizonyos.

rackajuh-es-angus-marha-szuletett-a-farmon-angus.jpg

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Nagyvendégi Éva
Cookies