Miért alakul ki egyre több nőnél az IR? Ma már rengeteg nőnek vannak hormonális gondjai – azt rebesgetik, hogy a nők több mint egyharmada inzulinrezisztenciában szenved. Ritkaságszámba megy, ha valakinek nincs semmi baja. Pedig az elején kellene ezeket az egyensúlytalanságokat „megjavítani”, vagyis inkább megelőzni. Vigyázni pedig kötelező, mert az IR a cukorbaj előszobája.

Sok gondot okoz ma az elektromosság, ami miatt képes teljesen felborulni a női szervezet: este órákig égetjük a villanyt, nézzük a tévé fényét. Egyszerűen ignoráljuk, hogy a szervezetünk ekkor már felkészülne a pihenésre. Mindez inzulinproblémákat, kortizolkilengéseket okoz... Megoldás: kevesebb fény, több gyertya vagy szűrt fény, legkésőbb 22.30-kor pedig alvás.

lappango-ir-kezdo.jpg

A táplálkozás is kockázati tényező: ömlenek a százféle, édesebbnél édesebb ételek a polcokról, nem beszélve a sósakról... Ilyen ízbimbó-stimulációt sosem tapasztalt a történelem során az ember lánya – pedig épp ez okozza az inzulinrezisztenciát, s nem is olyan hosszú távon. A főétkezések között jön a nassolás, mi pedig egyre csak hízunk és hízunk. Kezdődnek az inzulinproblémák, a fejfájás; ájuldozunk, csökken a libidónk.

Megoldás: próbáljunk olyan ételeket enni, amelyeket az anyaföld adott, és amelyek nincsenek feldolgozva, csak a mi kezünk által.

Az inzulin hormonként segíti, hogy sejtjeinkbe bekerüljön a cukor. Rezisztencia esetén ellenállók leszünk az inzulinnal szemben, így aztán zavar keletkezik a cukor feldolgozásában.

A „túlzásba” vitt mozgás is káros. Az Instagramon tökéletes testű ikonokat látunk; így mi is minden kalóriát le akarunk dolgozni – ennek az lesz az eredménye, hogy heti ötször másfél órát keményen edzünk, és elégedetten nézzük a testünket a tükörben... Igaz, hogy már nincs ciklusunk, a szülésnél meg nem nyílik a méhszáj, mert „bekeményedtünk”... De sebaj! Végre kockahasunk van.

Megoldás: fogadjuk el a testalkatunkat, és eddzünk annyit és úgy, hogy a ciklusunk is tökéletesen üzemeljen mellette. Mert a ciklus mindig jó iránymutató: megmutatja a testünk valódi állapotát. Érjük el a számunkra tökéletes alakot, mert nekünk az az egészséges!

minden_reggel_ujno.sk.png

Ne hagyjuk ki a stresszt: a  stressz az, ami a sok mozgás és a rigorózusan, vagyis pontosan betartott diéta ellenére is brutálisan lerontja a szervezet inzulinérzékenységét.

Olláry Ildikó
Cookies