Az utóbbi években mindenki az interneten lóg. A mai gyerekek élete elképzelhetetlen az internet nélkül. Mi, szülők ezt szörnyűnek találjuk, mert még emlékezünk kalandos gyerekkorunkra. Te jó ég, mi lesz ezekből a gyerekekből?! Ezen nyavalygunk, közben mi magunk is alig várjuk, hogy bekapcsoljuk a számítógépet, megnézzük a postánkat, azután pedig tovább internetezzünk.

Tudjuk, a hétvége a pihenés időszaka? Elhatároztam, ennek jegyében hétvégén reggeli után mindenkivel kikapcsoltatom otthon a számítógépét. Napközben nincs kivétel, semmiféle „meg kell írnom a házi dolgozatomat”, „ki kell dolgoznom a jövő heti tervet” jellegű kifogást nem fogadunk el – majd vasárnap mindenki elvégezheti, amivel elmaradt.

laptopmentes-hetvege-kezdo.jpg

Az előnyök

A szombati laptop-szünnapnak köszönhetően sok minden megváltozott szerény hajlékunkban:

  • Gyerekeink reggeli pacsirtává változtak. Rájöttek, hogy héttől nyolcig lesz csak idejük a gépen lógni. (Kilenctől volt a reggeli, amit közösen készítettünk el.)
  • Újra együtt volt a család. Mivel nem volt számítógép (a tévét is betiltottuk): összegyűltünk a nappaliban vagy a konyhában, akkor is, ha nem volt étel az asztalon. Röviden szólva: annyira unatkoztunk, hogy még egymás társaságának is örültünk. S közben nagyokat kártyáztunk, társasoztunk, beszélgettünk. Családi történetekkel szórakoztattuk egymást, kibeszéltük a rokonságot, a régi ünnepeket. A gyerekek csillogó szemmel hallgatták ezeket az életszagú sztorikat. „Milyen érdekes családunk van! Eddig ezt nem is tudtuk! – mondogatták lelkesen!
Újra tudtunk olvasni. Mi mást lehet csinálni, ha unatkozik az ember? S ha már elkezdünk egy könyvet reggel, délben már kíváncsiak leszünk, mi lesz a vége, tehát délután is olvasunk. Idővel vasárnap is elfeledkeztünk a laptopról, és befejeztük a könyvet.
  • Rendet raktunk, mert több időnk volt! Mindenki igyekezett, hogy kitakarítsa a szobáját, rendet vágjon a holmijai között – egyszeriben megláttunk, mekkora dzsumbujban éltünk! Sőt olyasmihez is hozzáfogtunk, mint a pincetakarítás vagy a függönymosás. Nagytakarítás fél nap alatt – közös erővel! Hisz úgysem volt mit csinálni.
  • Sőt, a laptopmentes szombatokon lusta lajhárokból kiránduló sportemberekké váltunk: elmentünk termést gyűjteni a tavaszi kopogtató koszorúba. Közben megcsodáltuk az éledező természetet – még őzikéket is láttunk.

minden_reggel_ujno.sk.png

Végkövetkeztetés

Jól tettük, hogy rászántuk magunkat erre a játékra. A gyerekek nem ismerik el ugyan, de rájöttek, mennyi mindennel lehet foglalkozni a csetelésen kívül is. Talán egy kicsivel több fantázia kell hozzá, de feltárul előttünk – a valódi világ. A való világ, amely érdekes és végtelen.Vannak szülők, akik a laptopmentes órákat a vasárnapokra is átviszik. Nem megy ez rögtön, csak idővel. Nem baj. Fontos, hogy rájöjjünk: nem csak számítógépből áll a világ.

–varga–
Cookies