AZ ÚJ NŐ KONYHÁJÁBÓL! A fagyasztás az egyik legjobb dolog, amit elkövethetünk a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, sőt, még a különböző félkész élelmiszerekkel is (waffle, palacsinta). Fagyasztással megnövelhetjük a romlékony élelmiszerek élettartamát.

Szinte minden élelmiszer fagyasztható nyersen vagy akár készételként is. A fagyasztani kívánt élelmiszert minden esetben légmentesen zárható tálkában vagy zacskóban tároljuk, hiszen így elkerülhetjük az alapanyagok vagy félkész ételek kiszáradását, ízük elvesztését.

fagyasztott-finomsagok-indito.jpg

1. Kenyér, kifli, péksütemények

Vannak, akik kenyerüket rendszeresen a mélyhűtőben, hűtőben tárolják, de sokak számára ez újdonságot jelent. Legyen szó kenyérről, zsemléről, kifliről, édes péksüteményekről – a fagyasztó tökéletesen megőrzi a minőségüket akár hónapokon keresztül. Ha van hely a fagyasztóban, sosem kell majd azon veszekedni, hogy reggel ki keljen fel korábban és menjen át a sarki kisboltba friss, ropogós kifliért. Hiszen csak kikapunk párat a fagyasztóból, betoljuk a sütőbe, és máris kész a ropogós reggeli finomság az egész család számára.

2. Zöldségek

A friss zöldségeket megpucoljuk, majd apróra vágva – akár dobozolva, akár zacskósan – lesüllyesztjük a mélyhűtőbe. Ha megkívánjuk a zöldséglevest, csak előveszünk egy csomag zöldségkeveréket, és beleszórjuk a vízzel teli lábasba. Pillanatok alatt isteni levest készíthetünk belőle.

3. Diófélék

Az avasodás ellen a legjobb módszer a fagyasztás. A dió kevéske helyet foglal el, és minőségét tökéletesen megőrzi a mélyhűtőben.

A mai gofri története egész a középkorig nyúl vissza, amikor még a neve is más volt: az alnémet wafel – "méhlép" szóból ered, mert a tészta mintázata a méhsejtekére emlékeztet. A waffle belga nemzeti étel – a sült krumpli, vagyis a hasábburgonya mellett!

4.  Kukorica

Frissen leszedett édes kukorica, egyenest a kertünkből! Pillanatok alatt visszahozza a nyár hangulatát – akár a havas, zimankós télben is. Az édes szemű kukorica mélyhűtős tárolása a legjobb döntés, hiszen mosolyt csalhatunk vele gyermekeink arcára (bár tárolása picivel több helyet igényel a szokásosnál).

5. Palacsinta és a belga waffle

Csodálatos megmentőnk lehet reggel a kész palacsinta vagy waffle. A házilag készített finomságokat lefagyaszthatjuk, kiolvadás után egy serpenyőbe helyezzük: és máris kész a friss desszert. Tetejére akár (a szintén fagyasztóban tárolt) gyümölcsökből is melegíthetünk rátétet. Gyors és ínycsiklandó reggelit varázsolhatunk a lefagyasztott palacsintás ételekből.

waffle.jpg

6. Kész paradicsomszósz

A legjobb döntés a kertből leszedett friss paradicsomot is fagyasztva tárolni. (Előtte persze jöhet a turmix.) Egy paradicsomleves reszelt parmezánnal a tetején telitalálat egy éhes délutánon, de akár spagettire is adagolhatjuk ízletes szósz gyanánt.

7. Eper, banán, cseresznye

Csakis a legvégső esetben dobjuk ki ezeket a gyümölcsöket, hiszen frissességüket megőrzi a mélyhűtő. A barnuló banánt is elpakolhatjuk, hiszen a reggeli turmixba vagy egy isteni banános desszerthez megfelelő választás lehet. Lehetőleg azonnal hajtogassuk le a héját: jegyezzük meg, hogy a felolvadás után már nagyon nehéz lesz eltávolítani. Az epret megmossuk, egy kis tárolóedénybe helyezzük, s bármikor beleszórhatjuk a sütinkbe, pillanatok alatt tökéletes potyogtatóst készíthetünk belőle. Igazából a cseresznye is isteni eledel lehet, de mindenképpen kimagozva, mert fagyasztás után nagyon nehezen válik el a magjától.

A szakemberek szerint a fagyasztott étel nem veszít tápértékből, de itt is be kell tartani bizonyos határokat. A lefagyasztott készételeket, húsokat vagy tésztaféléket legfeljebb 3 hónapon belül fogyasszuk el.

9. Bab!

Rengeteg időt megspórolhatunk, ha az előre lefőzött babot bedobozoljuk, és úgy tároljuk a mélyhűtőben. Az embernek nem mindig van kedve kimenni a kertbe, s feltépni a babot, ezért jó megoldás a fagyasztás.

Kapcsolódó írásunk: Meghívlak amerikai konyhámba

Darnay Krisztina
Cookies