Az egyedüllét, vagy nevezzük „én-időnek”, rendkívül hasznos mindenki számára. Írtunk már arról, hogy miért jó egyedül utazni, felfedezni a világot, és miért jó szinglinek lenni. Arról viszont még nem esett szó, hogy a párkapcsolatban is szükséges az a bizonyos én-idő, melyből rengeteg erőt és energiát nyerhetünk.

Az élet azonban mindig bebizonyítja nekünk, hogy a nyugodt egyedülléteknél is van fontosabb. Például reggel korán felkelni, reggelit készíteni a családnak, rohanni a gyerekekkel az iskolába, majd a munkába és vissza a gyerekekért... Aztán kezdődnek a szakkörök, az „Anya, elhagytam a füzetemet, kidőlt a táskámra a puding...”, és megint a jól ismert délutáni apró-cseprő dolgokat oldja az egész család. S hol van itt az én időm? Egyáltalán hova fér bele?

Szökj el, ha tudsz!
Szakíts időt magadra, és tervezz be heti 1-2 olyan alkalmat és elfoglaltságot, amellyel teljesen ki tudod tisztítani a fejed. Az egész a jó szervezésen múlik. Ha mindenkit lefoglaltunk, a gyerekek szakkörön, a nagyszülők is besegítenek, akkor foglalj időpontot a fodrásznál vagy a kozmetikusnál. Legyen ez a kis idő csak a tiéd, amikor feltöltődsz. Élvezd, hogy szépítenek! Bár nem minden héten jár az ember lánya szépítkezni, ebből kifolyólag olyan programot is választhatsz, amellyel teszel az egészségedért: sport, kardióedzés vagy egy esti zumbaóra. Rajta!

Napi 30 perc
Életünk legnagyobb részét a munka és a sok-sok feladat tölti ki. Találj naponta fél órát magadra, amikor átgondolsz mindent! Legyen az egy jó forró fürdő vagy 25 perc pihenő a kanapén. Ha intézkedsz, ne légy rest beülni egy jó kávéra vagy teára! Ekkor tudod rendezni igazán a gondolataidat, és felírhatod a teendőidet. Meglásd, sokkal összeszedettebb leszel a kis pihenő után!

web-bannerek-hirlevel-02_0.jpg

Hangos gondolatok elrendezése
Egy jó tanács a pihenő idejére, amit egyedül töltesz: ha otthon vagy, ne kapcsolj rádiót, tévét és semmilyen zenét! Élvezd a csendet, ugyanis ekkor hallja meg az ember a belső hangját és a gondolatait. Amivel igenis foglalkozni kell! Ne félj hát ettől, próbálj meg csendes pihenőt is beiktatni az életedbe, hogy egyrészt „levegőhöz”, másrészt pedig megoldásokhoz juss!

A karácsonyi őrület előtt mindenkinek dukál egy szabadnap!
Jól látod, jól látod! A szabadnap nem csupán azért kiváló, mert felkészülhetsz az előtted álló zajos, karácsonyi időszakra, hanem mert egyedül lehetsz egy egész (vagy fél) napot. Nem kell ezen az egy szabadnapon teljesen megőrülni, tehát ne sűríts be mindent aznapra! Csak írd össze, hogy kábé mi az, amit örömmel el tudsz intézni, és vágj bele! 

Egyről a kettőre
Az én-idő legfontosabb feladata és célja, hogy az ember önmagára fókuszáljon. Megkérdezze magától, hogy minden jól működik-e ez életében. Egyáltalán van-e elég időm magamra? Ha több térre és időre lenne szükségünk, beszéljünk társunkkal, aki biztosan segíteni fog nekünk ebben. Hiszen a férfiaknak is ott a foci, a sör a haverokkal, az esti tévénézés, számítógépes játékok... Ők ezzel töltődnek. Nekünk, nőknek pedig ugyanúgy kijár a kikapcsolódás. S bizony, sokszor tényleg csak arra van szükségünk, hogy egy kicsit egyedül legyünk!

Almássy Dorka

web-bannerek-hirlevel-01_1.jpg

Új Nő csapata