Ha úgy döntünk, hogy az egyszer használatos táskán kívül többet is szeretnénk tenni környezetünkért, akkor, íme, pár praktika.

A közösségi hálón sok hasznos tanács is van, csak jó helyen kell keresni. Ha megfogott a gondolat, hogy csökkentsd a szemetedet, akkor érdemes csatlakozni a Háztartásom hulladék nélkül elnevezésű Facebook-csoporthoz. Itt rengeteg hasznos tanácsot olvashatsz, és kérdezhetsz is a csoporttagoktól.

okono-indito.jpg

Emellett érdemes felkeresni Ökoanyu blogját (okoanyu.blog.hu). Nagy Réka vegyszermentes háztartást vezet, és sok praktikus ötlettel lát el bennünket. Már három könyvet is kiadott az öko jegyében, az egyik környezettudatos háztartási tippeket tartalmaz, a másik húsmentes recepteket, és íródott könyv a babaápolásról is. 

Tudni illik (még), hogy az igazi ökonő a babáját mosható pelenkával látja el. Igaz, ezzel a mosásra szánt szennyes adagja megnő, de ott a biomosópor! Az ökonő magára is gondol, és tampon és eldobható betét helyett mosható intimbetétet és intimkelyhet használ. Eléggé bizarrul hangzik, de az eldobható tamponokkal szennyezzük a környezetünket, ráadásul egészségtelenek. Életünk során több mint 10 ezer betétet dobunk ki, aminek lebomlása 500 évbe is beletelik. A tampon műanyagból van, ráadásul klórt használnak fehérítésre, és a zselé, amit tartalmaz, többnyire kőolajszármazék.

Óvodás gyermekek számára készült D. Tóth Kriszta Kukasziget és palackpulcsi című meséje, amely elmagyarázza a kicsiknek, hogy miért érdemes védeni a bolygónkat, és szelektálni a szemetet. Ez a mese a Lolamesék 3. részében olvasható, illetve a világhálón mesefilmen is megnézhetik a gyerekek.

A mosható intimkehely a hüvelybe helyezve gyűjti össze a menstruációs váladékot. Orvosi szilikonból készül. Sportolhatunk, úszhatunk vele, sőt alváshoz is tökéletes. Kétféle méretben kapható: a kisebbik a 25 év alattiaknak, a nagyobbik a 25 év felettieknek, illetve a természetes úton szült nőknek ajánlott – ma már számos oldalon megrendelhető. Egyszeri beruházás, és jó pár évig kitart. Ezen a honlapon számos más ökotermék közül válogathatunk. Minden van itt, mi ökoszemnek, szájnak ingere. Bár ami bio és öko, az általában drágább. Ám nem kell csüggedni, hiszen mi magunk is számos terméket el tudunk saját kezűleg is készíteni.

Emellett a turkáló sem tabu. Sőt! Igazi márkás ruhákat lehet itt kapni, olcsón. A márka garanciát nyújt: ami nem bolyhos és rojtos, az még évekig kitarthat. Ajánlott évente egyszer átnézi a ruhásszekrényünket, és kiválogatni azokat a ruhákat, cipőket, melyeket nem használunk (és már nem is fogunk, ha eddig nem kedveltük meg őket). Érdemes megkérdezni az egyházközösségeket, gyűjtenek-e ruházatot. Emellett a városokban vannak kihelyezett textilkonténerek, ahonnét szintén a rászorulókhoz jut a ruha.

muanyag-szendvics.jpg

Ha valami dizájnos kiegészítőre, táskára vágyunk, szerezzünk be egy papír, tapéta és újságok újrahasznosításával készített, egyedi táskát. Ilyenekre szakosodott a Violinda Design (ökobarát esküvői értesítőket is árulnak). A Párkányban élő Viola Melinda fiatal anyuka, aki a mexikói technikát – a maja hajtogatást – három éve tanulta ki Budapesten. A táskakészítést már autodidakta módon sajátította el, és fejlesztette tökélyre. Termékeihez hulladéknak szánt újságot, régi könyvet, papírt, tapétát és könyvkötészeti műbőrt használ, azaz értékesít. Mindent vízálló és tépőálló réteggel lát el, majd 8 szoros hajtogatás után egymásba fűzi az elemeket. Ezáltal táskánk olyan tartós lesz, mintha bőrből készült volna! A technikát workshopokon is tanítja, így mi is megtanulhatjuk. Mivel Melinda régi előfizetője az Új Nőnek, a régi példányokból akár Új Nő-táskát is készít.

Háztartási tippek

Lássunk két ízelítőt az környzettudatos életmódhoz! Az ökotudatosság lényege, hogy olyan anyagokkal helyettesítjük a nem lebomló vegyszereket, amelyekkel elkerülhetjük a bolygó károsítását!

Ökoanyu sarokpuhító pakolása
Egy érett banánt villával összetörünk, és hozzáadunk 1 evőkanál mézet és 1 evőkanál tejet. Egy törülközőn elosztjuk kétfelé a masszát, és bebugyoláljuk vele a talpunkat. Hagyjuk hatni 15-20 percig, lemossuk, majd megtisztítjuk a talpunkat habkővel.

A szódabikarbóna ezer arca
Ez a kis szemcsés, fehér por, azaz nátrium-hidrogén-karbonát segítségünkre lehet a konyhai tisztításban, és semlegesíti a szagokat is. Növeli a folyékony mosószer hatékonyságát, ha fél csésze szódabikarbónát is hozzáadunk.

A jobb pH-egyensúly a ruhákat tisztábbá és fényesebbé teszi. A sütőnket is kitisztíthatjuk vele!

Egy tálkába szórunk szódabikarbónát, egy szivacsot belemártogatunk, és átdörzsöljük vele a sütőnk ablakát és belsejét. Utána langyos vízzel áttöröljük. Ha makacs foltokkal állunk szemben, akkor érdemes éjjelre beáztatni a sütőt. Szórjunk szódabikarbónát a sütő aljára, sprézzünk rá egy kevés vizet, hogy benedvesedjen. Reggelre a szennyeződés feloldódik.

Kapcsolódó írásunk: 10 éve hulladékmentesen

M. Ando Krisztina
Cookies