Rengetegféle levendulaolajat árulnak, ám a többség hamisítvány. Rémes Ferenc tallósi levendulái illóolajként hasznosulnak. Vajon hogyan készül a hamisítatlan illóolaj? Valóban lila színű a levendula olaja? A titkot első kézből tudtuk meg!

Először is meg kell várni a levendulabokrok júliusi elvirágzását. A levendulát akkor érdemes aratni, mikor már kezdene magba szökkenni, és kicsikét bebarnul a virága.

levendula-illoolaj-kezdo.jpg

– Nekünk összesen 3000 bokrunk van, a töveket öt ember két teljes nap alatt tudja levágni – kezdi Rémes Ferenc. – Sövényvágóval dolgozunk, hogy haladjon a munka. A levendulabokrok között nincs fű: így talajtakaró fóliákkal védjük a levágott virágot. Utána kerülnek rá az utánfutóra...

Titok!

A hamisítatlan levendulaolajnak egy a titka: minél nagyobb forróságban szüretelik, annál magasabb lesz a növény olajtartalma. Ezért Ferenc és csapata a nyári kánikulában már reggel hatkor elkezdi a munkát, így a mező felét délután háromra sikerül learatni. A levendulaföldről egyenesen a lepárlóba viszik a termést, Győr mellé. Itt hatalmas üstökbe öntik, és hét bar nyomáson párolják másfél órán keresztül... S hogy ez pontosan mit jelent? A több száz kilónyi növényt vasvillával bevillázzák a háromköbös tartályba. Ilyenkor felváltva villáznak, gyúrnak, villáznak, gyúrnak, hogy a végeredmény jó tömör legyen.

Másutt, például Pannonhalmán nagy betonhengerrel nyomatják, hogy minél több férjen az üstbe. Két napba telik a szüret és a szállítás. További két nap, mire Ferenc kézhez kapja a saját illóolaját!

A lepárlóban

A párlóban 150-170 fokon engedik a levendulára a gőzt. Ehhez komoly gőzturbina szükséges, hogy biztosítani tudja a kellő mennyiségű párát. Mindezt ipari gőzfejlesztő generátorral oldják meg. A gőz azért fontos, mert általa nyílnak meg a növény rostjai, és szabadul fel az olaj a levendula virágából és a szárából. Ezután az olaj a gőzzel együtt az üst kivezető nyílásán, a pipán keresztül távozik, majd áthalad egy hűtőberendezésen. Innen az ún. florentini edénybe kerül, ami szétválasztja a víztől. A víz lemegy az edény aljára, az olaj pedig a tetején marad. Végül az olajat átszűrik egy sűrű filteren, hogy az esetleges szennyeződéseket felfogják, és tiszta olajat kapjanak. Utolsó lépésként a megtisztított olajat nagy üvegbe öntik – Ferenc ebben veszi át az illóolaját.

remes-ferenc_0.jpg
Rémes Ferenc nem csak illóolajat, hanem szappanokat is készít a levendula felhasználásával

Otthon aztán ámbra színű, 10 milliliteres üvegekbe adagolja. A barna üvegcse megóvja az olajat a fénytől. Számok: Egy három köbméternyi üstbe 500-700 bokor virága fér bele, ebből 2-4 liter olaj szabadul fel. Az angol levendula dupla mennyiségű olajat ad, viszont minősége elmarad a francia levenduláétól – ez a magasabb kámfortartalom miatt van. A tihanyi levendula (ezt termeszti Rémes Ferenc is) szintén Franciaországból származik.

Tutanhamon sírjában hatalmas korsókban levendulanövény nyomait találták. Kleopátra levendulatejben fürdött, és illatosításra is használta a levendula olaját. Sőt, az egyiptomiak a múmiák balzsamozásánál is alkalmazták.

Az illóolaj

A levendula illóolaja nem lila, és nem is átlátszó! A színe és illata függ attól, hogy milyen éghajlatról származik, milyen földben nevelkedett, mikor aratták, mennyire érettek a virágok. Nincs két egyforma olaj: tíz különböző termelőnek tízféle színű és illatú olaja van. A színskála pedig a sárgástól a barnás árnyalatokig terjed.

– Kíváncsiságból vettem egy flakon levendulaolajat a drogériában – meséli Rémes Ferenc. – Mikor kiöntöttem, áttetsző volt, mint a víz. A levendula olaja sohasem színtelen, hacsak nincs mögötte valami laboros trükk – mutat rá a turpisságra.

levendula-fold.jpg
Hét bar nyomáson párolják, másfél órán keresztül... Nincs a világon annyi levendulatő, ahány üvegcse illóolajat árulnak. 500 tőből jó, ha 2 liter olajat kapunk: a többi potomság, hamisítvány.

A levendulavíz

A lepárlóban az olaj mellett levendulavíz is kicsapódik. A gőzgenerátorba lágyított vizet engednek, ebből lesz a pára. Az olaj kicsapódásakor – a gőz által – keletkezik a levendulavíz. Tulajdonképpen a lepárlás mellékterméke, és nagyon sok levendulaolaj-származékot tartalmaz. Igaz, hogy ez már nem olaj: viszont flakonozva kiváló testpermetnek, légfrissítőnek, ruhaillatosítónak, de fürdővízben is remek. Szúnyogok ellen is bevált, sőt, az állatoknak természetes védelmet nyújt szúnyog és kullancs ellen! Így hát a levendula minden cseppje aranyat ér!

web-bannerek-instagram.jpg

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies