Olyan kutyákról mesélünk, akik igazi házban laknak, saját hűtőládájuk van, meleg ágyikóban alszanak és saját tűzhelyen fő az ételük. Egy házban a kutyákkal és a tenyésztőkkel.

Egy kalandos fotózás története. Nem is volt olyan régen! A német dog mellett ott pózolt egy francia buldog. Xanthé már az örök vadászmezőkön alussza álmát. Következzen a kutyusok és gazdijaik története!

kutyafulek-kezdo.jpg
Modell: Karin Závodská

Fotózás közben rengeteg kutyus, kicsik és nagyok sürögtek-forogtak körülöttünk: azt sem tudtuk, hova kapjunk. Játék után keresgélve beletúrtunk az egyik kendőbe bugyolált kosárba: és jaj, felsírt egy baba. Nem kutya volt benne, hanem egy újszülött! Kiderült, hogy Tünde a babáját is magával hozta a fotózásra – és persze a csodaszép francia buldogjait. Amúgy megosztok egy titkot: ezek a kutyusok olyanok voltak, mint a gyerekek. Lesték „anyukájuk“ minden szavát. Nem csoda, hogy Tünde a babák és a kutyusok szerelmese!

Megálltak a fényképezőgép lencséje előtt, mert „anyuka“ parancsot adott rá. Csak bámultunk, mert ilyet még nem láttunk.

Nagy Tünde (33, Nagyudvarnok) négygyermekes édesanya, aki Xanthéról mesél nekünk. Xanthé francia buldog volt, elnyerte az „2019-es év top buldogja!“ címet, és kutyusos „tömegfotónkon“ még igazi sztárként pózolt.

– Az első ellése során elpusztult – mondja szomorúan Tünde. – A kilenc koraszülött kölyökből csak három maradt meg. Tele volt a ház újszülöttekkel: a kölyköket tíz napig én etettem, közben Ádámot is szoptattam. Tudni kell, hogy a francia buldog túltenyésztett, kényes fajta.

nagy-tunde-francia-bulldog.jpg
Ketten örülnek a francia buldognak, Tünde és Ádám. Tünde és férje 8 éve tartanak francia buldogot. Először csak benti kutyát akartak, amit dögönyözni lehet.

Születésük után Tünde a kölyköket kétóránként fecskendővel táplálta, majd cumisüveggel, közben nedves pamaccsal a hasukat törölgette, hogy beinduljon az emésztésük. Az anyakutya nyalogatással éri el, hogy többet pisiljenek, kakiljanak: de hát itt hiányzott Xanthé, az anya.

– A fürdőszobában tartottam őket – folytatja Tünde. – A talajfűtés alulról, a melegítőlámpa felülről biztosította nekik a kellő hőfokot.

Tünde két óra hosszat etette a három kicsit, és tíz perc múlva kezdhette elölről. Nem egyszer a fürdőszobában ébredt a telefon ébresztőjére. Tíz nap múlva Mira is megellett császárral: így az újabb három kölyköt is a többihez csapta.

Mirának nem volt elég teje, ezért még egy hétig etettem mind a nyolc kölyköt. Közben persze a családot is el kellett látnom. Szerencsére a nagyobbak már besegítenek: Márk tizenegy éves, Jázmin pedig nyolc. Megetetik a kutyákat, kitakarítják a helyüket. Persze, rajtuk kívül ott van még a négyéves Liza és a kilenchónapos Ádám is: úgyhogy van mit csinálni. A kutyák napközben a kertben futkároznak, van saját házikójuk, de szabad bejárásuk van a házba. A szobatisztaságot ugyanis csak bent tanulják meg.

hirlevel_web_banner_2_184.jpg

Tündéék a nappali parkettáját tavaly csempére váltották: úgymond, ez volt a szobatisztaság ára. Sőt, a kutyák miatt költöztek családi házba!

– Dehogy akartunk mi tenyésztők lenni, csak egy édes kutyust szerettünk volna, akit jól meg lehet dögönyözni. Aztán az első kiállításon eldőlt a sorsunk. Azóta rituálé lett belőle, családi program: a kiállítás alkalom arra, hogy kiszabaduljunk a hétköznapok fogságából. Nagy szemecskék, denevér fülecskék: a francia buldog szerelem volt első látásra. Szóval, szívből szeretjük a kutyákat és a velük való foglalatosságot. A kutyázás új barátokat is hozott, az elején sokat segítettek Milán és Ivana, akiktől az első kutyusunkat vettük. Ők vezettek be a tenyésztők közé.

Ha valaki azt gondolja, hogy a pénz miatt csináljuk, hát azt ki kell ábrándítanom. Nyolc éve tartunk francia buldogot, és tavaly született az első két alom.

A denevérfülő sármőr

Sokan csak így hívják a francia buldogot. Esetleg bullynak nevezik a zömök francia buldogot. Igazi divatkutya. Fiatal fajról van szó, aminek csak a 19. század második felében kezdődött a tenyésztése. A csipkeverő telepesek által került Angliából Normandiába, majd Párizs környékén vált közkedveltté. Az alacsony testű kutyák tenyésztésével Párizs egyszerű emberei foglalkoztak. Szalonképessé pedig VII. Eduárd brit király tette. A francia buldog bolondos „gyerek“. És felettébb kényes! Ez azt jelenti, ha a vérvonal rossz, akkor a kutyán különféle betegségek jelentkezhetnek. Hajlamos az infarktusra, ezért nyáron nem szabad forróságnak kitenni. Tizenkét évet is megélhet. A testfelépítése miatt problémás a szaporulata, nagy feje és keskeny medencéje lehetetlenné teszi a természetes ellést. Utódai császármetszéssel jönnek a világra.

francia-bulldog.jpg

– Az 58-ik és a 63-ik nap között bármikor elindulhat az ellés. Előtte én napokig nem aludtam, lestem, nincs-e valami baj? – meséli Tünde. – Amúgy öthetes korban már hozzátápláltam, és feltettem a kölyköt az asztalra, mert szoknia kell a szemlét. Nyolchetes kölyköknél már látni, hogy melyik való kiállításra. Egy törzskönyvezett kutyának megvan az ára, de a törzskönyv a tiszta vérvonal bizonyítéka. (Fotó: Dömötör Ede)

M. Ando Krisztina