Mindenhonnan a böjt szele fúj, hisz épp a hagyományos negyvennapos böjtben vagyunk.

A tudósok azt mondják, elég az időszakos böjt is, mikor ablakokban eszünk és nem eszünk.

mi-az-az-autofagia-kezdo.jpg

A nők számára a legideálisabb modell a 16 órát böjtölünk – nyolc órát étkezünk. (A hosszabb böjtölés a ciklikusan működő női szervezetnek árthat.) Az időszakos böjtöt akár beépíthetjük az életmódunkba is, főleg idősebb korban.

A mai ajánlások szerint az öregedés lassításának leghatásosabb módja az időszakos böjtölés. Az új tanulmányokból kiderül, hogy ha testünket időről időre ellenőrzött stressznek – szaknyelven hormetikus stressznek – tesszük ki, akkor erősebbé és ellenállóbbá válunk.

Természetesen a hosszan tartó krónikus stressz nagyon egészségtelen, hatással van az idegeinkre, károsítja az emésztésünket és a többi.

A rövid ideig tartó stressz viszont csak korlátozott ideig tart, és lökést ad a sejteknek a tisztulásra. A rövid ideig tartó stressz okozza az autofágiát, az önemésztést. Ez igazából a sejtek önlebontó folyamatát jelenti, amely során elbúcsúzunk a káros sejtektől. Az időszakos böjt serkenti az autofágiát. A szakértők azt ajánlják, hogy tizenhat órán keresztül ne vegyünk magunkhoz ételt (ebben benne van az alvási idő is), vagyis csak nyolcórás ablakban étkezzünk.

Az autofágiát már az ötvenes években felfedezték, de egy japán tudós, Ószumi Josinori térképezte csak fel az önemésztés folyamatában szerepet játszó géneket és fehérjéket (2016-ban Nobel-díjat is kapott a felfedezéséért). A vizsgálatok szerint az autofágia még a daganatos megbetegedéseket okozó markerek szintjét is csökkenti, és jócskán késlelteti az öregedést.

minden_reggel_ujno.sk.png

–nagyvendégi–
Cookies