Az inzulinrezisztencia esetében a sejtek éheznek, miközben a cukor a vérben kering feldolgozatlanul...

Az inzulin hormonként segíti, hogy sejtjeinkbe bekerüljön a cukor. Rezisztencia esetén ellenállók leszünk az inzulinnal szemben, így aztán zavar keletkezik a cukor feldolgozásában.

mi-az-az-inzulin-kezdo.jpg
(© Király Anikó)

A kulcs az inzulin

A házikó a sejt. A glükózmolekulák a mesterek, akik nem tudnak bejutni a házikóba: Kop-kop, nem tudunk bemenni!!! Ha a sejtek inzulinreceptorai nem működnek rendesen, az több lépcsőben felboríthatja a hormonháztartásunkat...

Harc az IR-rel

Fontos, hogy mielőtt bármibe is belekezdünk, konzultáljunk szakemberrel! Pődör-Novák Réka dietetikus (videói a YouTube-on elérhetőek) néhány pontban összegezte, melyek a leghatékonyabb gyakorlati tanácsok IR ellen.

Szénhidrátszegény étrend (szükség esetén fogyás)

Az IR-es páciens szervezete már egy kis adag szénhidrát elfogyasztása után is sokkal több inzulint termel, mint egy egészséges szervezet. Ebből következik: ha szeretnénk csökkenteni az inzulinszintet, a szénhidrátbevitelt kell csökkenteni! Az IR leghatékonyabb ellenszere tehát a szénhidrátszegény étrend.

Nincs ugyanakkor egy olyan minta, ami mindenkinek beválik: az, hogy a testünkben milyen mértékben képesek hasznosulni a cukrok, egyénenként változó.

A dietetikus szerint előrehaladottabb IR esetén érdemes kiindulni a napi 100 grammnál kevesebb szénhidrátból. Ha alacsony a vércukor szintünk, az inzulinszintünk is csökken: ezáltal beindul a zsírégető mechanizmus. Az egyensúlyra azonban itt is törekedni kell. Ha csökkentjük a szénhidrátmennyiséget, valamit növelni kell!

Pődör-Novák Réka szerint a zsírok azok a tápanyagok, amelyek nem emelik meg az inzulinszintet, ezért érdemes az LCHF-diétát alkalmazni (low-carb, high-fat – alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend).

minden_reggel_ujno.sk.png

Sportcipőt fel!

A mozgásnak inzulinérzékenység-fokozó hatása van. Ez a jótékony állapot a mozgás után akár 24-72 órán át kitart. A dietetikus szerint, ha korábban nem mozogtunk, érdemes egy kis sétával indítani: legjobb este, vacsora után (ilyenkor a legrosszabb az IR-érzékenység). Fittebbeknél jöhet a kerékpározás, úszás, kocogás.

A leghatásosabb mozgásforma azonban (amivel az inzulinérzékenység 72 órán át is kitolható) a magas intenzitású intervallumos edzés, vagyis a HIIT! (Ebben rövid intenzív és hosszabb laza szakaszok váltják egymást.)

Olláry Ildikó
Cookies