Tartós bőrpír vagy hirtelen belobbanó pirosodás (esetenként vörösödés), fokozott bőrérzékenység... A rosacea viszonylag gyakori krónikus bőrelváltozás, amelyre a végleges gyógymódot egyelőre nem találták meg.
Jó hír azonban, hogy megfelelő módszerekkel enyhíteni tudjuk a rosaceás tüneteket. Cikkünkben azokat a tudnivalókat gyűjtöttük össze, amelyek segítségével hatásosan vehetjük fel a harcot a szimptómákkal.

rosacea.jpg

Mi az a rosacea, és mi váltja ki?
A rosaceát hosszan tartó bőrpír vagy hirtelen belobbanó pirosodás, vörösödés jellemzi. Fokozott bőrérzékenységgel jár: a seprűvénák és apró vérerecskék láthatóvá válnak. Közvetlen kiváltó oka egyelőre nem ismert, de a kutatások szerint nagy valószínűséggel örökletes. A genetikai hajlam mellett azonban meghatározó szerepük van az életmódbeli tényezőknek és a különböző környezeti hatásoknak is.

Környezeti tényezők

Ha hajlamosak vagyunk erre a bőrbetegségre, nem árt elkerülni az ún. provokáló ételek fogyasztását. Ilyenek az erősen fűszerezett ételek és az alkohol – különösen a vörösbor. Megjelenhet még extrém meleg vagy extrém hideg, erős napsütés vagy szél, edzés, heves érzelmek és rosszul megválasztott kozmetikumok hatására is.
Valakinél a pirosság folyamatosan – nyugalmi állapotban is – jelen van: ilyenkor az arc már gyulladt állapotban van, az erecskék pedig kitágultak. Másoknál csak az említett helyzetekben válik láthatóvá. Mindkét esetben elengedhetetlen a bőr megfelelő kezelése.

Bőrápolás

A legfontosabb szabály, hogy a rosaceás arcbőrre csak olyan termékeket vigyünk fel, amelyek számára optimálisak. Az arcbőrt speciális, rosaceás bőrre való micellás vízzel tisztítsuk le (pl. Bioderma Sensibio H20 AR micellás víz). Az AR felirat jelzi, hogy a termék rosaceás bőr ápolására alkalmas – hatóanyagai csökkentik és megelőzik a kipirosodást. Az arc tisztítása után alkalmazzunk hidratáló krémet (Bioderma Sensibio AR BB krém), mely a kipirosodást súlyosbító UV sugarakkal szemben is védelmet nyújt.

rosacea7.jpg

A fényvédelem hiánya is ingerelheti a rosaceás arcbőrt. A Bioderma termékcsaládból a Photoderm AR krém SPF 50+ intenzív védelmet nyújt az érzékeny bőrűeknek. A fényvédelem korosztálytól, bőrtípustól függetlenül a legfontosabb bőrápolási tanács, az UV sugarak ugyanis nemcsak a bőrrák kialakulásának esélyét fokozzák, de bőrünk idő előtt veszít feszességéből is. Továbbá beindul a ráncosodás, s hamarabb megjelennek a szem környéki apró szarkalábak. Megfelelő fényvédő krém használatával ugyanakkor szép, egyenletes bőrtónust tudunk elérni.

Érdemes a rosaceás bőrrel felkeresni a bőrgyógyászt, mert szakszerű segítséggel abszolút kezelhető és karbantartható állapotot tudunk elérni. Egy jó kozmetikus támogatásával is gyengéd bőrápolási rutinba kezdhetünk, s jó eséllyel megelőzhetjük a tünetek súlyosbodását. Súlyosabb tünetek esetén se essünk pánikba, némi odafigyeléssel, türelemmel és persze az orvos utasításainak szigorú betartásával mérsékelhetjük a problémát.

Sallay Erika

Kapcsolódó írásunk: Kenjük ki magunkat!

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata