Beszéljünk a pénzügyekről! Hogyan és miből gazdálkodjon a család?

Először egy Amerikáról szóló útikönyvben olvastam a hitelkártyáról: az egész olyan volt, mintha a Hold túlsó oldalán járnék. Elég egy kis kártyát felmutatni, s az ember akkor is megveheti a mosógépet, ha nincs rá pénze? Az én kis világom akkoriban nem így működött.

mi-es-a-penzunk-kezdo.jpg
(© Gemmy Woud-Binnendijk)

Gyerekkoromban minden világos volt. Tudtuk, mi a hitel és mi a kamat – s ennyi elég is volt. Kölcsönt csak a bátrak vettek fel. Az emberek inkább bankkönyvet nyitottak, és spóroltak. A gyöngéd forradalommal aztán minden megváltozott: apukám azért biciklizett el hozzánk, hogy órákig sétálgathasson a mellettünk felhúzott szupermarketben. A fogyasztás templomában minden színes volt, sajtból volt vagy 40 fajta, s mindig volt banán.

A szövetségi parlamentben a képviselőket a Masaryk-érából származó, ősz hajú bankár arra tanította, hogy mi az a váltó. S lassan már mi sem csak a takarékpénztárba jártunk, válogathattunk a bankok között. Megjelentek az uzsorások, volt egy szomszédunk, aki úgy járt hozzájuk, mint más a borbélyhoz. Mígnem jelentkezett az első kolléga, akit üldözött a végrehajtó, ezért félve megkérdezte: Nem tudnánk-e feketén fizetni?

Aktívum és passzívum. Az aktívum a tartalék, a megspórolt pénzünk, a passzívum a kölcsönöket jelenti. Lefordítva: az aktívum hozza, a passzívum viszi a pénzünket.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, s ma nincs ember, aki tanácsadó nélkül kiigazodna a hitelek világában. Kiszolgáltatottak lettünk: ma az ifjú házasok megbízható pénzügyi tanácsadók telefonszámát adogatják egymásnak.

minden_reggel_ujno.sk.png

Mára oda jutottuk, hogy abban az országban, ahol az emberek saját házban laktak, s elenyésző volt az eladósodás, majdnem mindenkinek kölcsöne van, s rengetegen veszítik el az otthonukat, mert megvezették őket. Tombolt a vadkapitalizmus, felkészületlenül ért bennünket ez a más világ.

Ma a szakemberek egyre többet beszélnek a pénzügyi befogadás kérdéséről. Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben is esélyegyenlőségnek kéne lennie. Ami oktatás nélkül nem fog menni, ezért lenne fontos az iskolákba is bevezetni a pénzügyi alapfogalmak tanítását.

–nagyvendégi–
Cookies