Az Elfújta a szél című film Vivien Leigh főszereplésével annak idején óriási siker volt. Napjainkban a történetet nem lehet filmre vinni, mert a főhősnő Scarlett megkapta a pecsétet: gonosz elnyomó, aki kihasználta a rabszolgákat. Nem számít, hogy a könyvet nem most írták, s a korabeli viszonyokat tükrözi.

Mi új van a mai filmekben? Számomra semmi, mert én még a kommunizmus korában kezdtem újságot írni... Akkoriban, ha nem sikerült elég optimistára egy cikk, vagy nem hangsúlyozta ki a munkásság vezető erejét, akkor a főszerkesztő odabiggyesztett hozzá egy vörös farkat. Ezért is volt hazug az a rendszer, ezért is dőlt meg.

mi_uj_van_a_filmekben_kezdo.jpg
(© Getty Images)

Ma ugyanennek vagyunk a szemtanúi: elkezdek nézni egy kastélyos romantikus filmet, a „living room”-ban egy homoszexuális fekete bácsi kötöget. Ő itt a „vörös farok”, aki igazságot szolgáltat a fekete népeknek a történelmi sérelmekért.

Csak éppen nem illik oda, mert a korabeli angol kastélyokban nem szoktak amerikai feketék üldögélni – s mindjárt hamis lesz minden, és nem tudom tovább élvezni a filmet.

Ha hazugság benne a fekete bácsi, akkor lehet, hogy a többi jelenet is az, de a művészet nem lehet hazug, mert akkor már nem is művészet... 

A múltkor újraolvastam az Elfújta a szelet, s nagy meglepetésemre rájöttem, hogy a főhősnő, Scarlett igazi feminista volt, a maga korában lázadónak számított, mert soha nem úgy cselekedett, ahogy abban a korban (az amerikai Észak–Dél háborúja idején vagyunk) a nőktől elvárták.

Napjainkban a történetet nem lehet filmre vinni, mert Scarlett megkapta a pecsétet: gonosz elnyomó... Nem számít, hogy a könyvet nem most írták, s a rendező, ha megfilmesíti, nem azért teszi, hogy Scarlettet feltrancsírozza, és bosszút álljon rajta. (Legalábbis egy épeszű rendező.)

mi-uj-van-a-filmekben-belso.jpg

Ui.: Különben az igazságszolgáltatással nincs semmi baj, hisz a sebeket be kell gyógyítani; az idők változnak, ám itt művészetről van szó, alkotói szabadságról, melynek szárnyalnia kellene.

Másként nem születik nagy mű, semmilyen mű, csak vörös farkakkal megtűzdelt hamisítványok; és ugyanaz történik, mint ami történt a kommunizmusban: egy idő után felbomlik életünk szövete...

minden_reggel_ujno.sk.png

–nagyvendégi–
Cookies