Miért jó sorozatot nézni? Igen, az izgalom miatt – de az ismétlődés miatt is.

Nagyon megnyugtató tud lenni ebben a kaotikus világban, ha a mindennapjainkban van egy rituálé, mikor minden ugyanúgy történik. A stabilitás érzetét adja, ha meghalljuk kedvenc sorozatunk intróját...

miert-jo-sorozatokat-nezni-kezdo.jpg
(© Tanaka Tatsuya)

Mikor elkezdünk nézni egy filmet, dopamint termel az agyunk, ami örömérzetet ad, ajándék nekünk, s arra ösztönöz bennünket, hogy folytassuk ezt a tevékenységet. Érdekes módon a végén depresszió is jelentkezhet: gyászoljuk, hogy véget ért kedvenc sorozatunk, hogy meg kell válnunk kedvenc karakterünktől, aki életünk részévé vált, mint egy jó barát. (Jó barát a Jóbarátokból...)

Olyan korban élünk, amikor egy ebéd áráért több ezer filmhez kaphatunk hozzáférést, amelyeket bárhol és bármikor megnézhetünk.

Sorozatok és filmek garmadája vár ránk, választhatunk közülük, de általában nem tudunk bánni ezzel az isteni hatalommal. Meggörnyedünk a választás súlya alatt, nem tudunk magunknak megálljt parancsolni, daráljuk a filmeket és a sorozatokat egymás után. Éppen ezért jogos a kérdés: vajon az ember mégsem választásra termett? (Mellesleg a szappanopera kifejezés Brazíliában született, még a rádiójáték-sorozatok korában: a szüneteket rendre egy szappangyár hirdetésével töltötték ki...)

A sok káros hatás ellenére – órákig egy helyben ülünk, nem mozgunk, kialvatlanok vagyunk – a sorozatok azért segíthetnek is bennünket. Hogy miben? No, nem abban, hogy unom az életemet, s a sorozaton keresztül élek egy kicsit színesebben, vagy ott élem ki a szerelmi életemet, a kalandvágyamat. Az ilyen néző csak vegetál – de ha veszi a lapot, s a sorozat nézése változásra ösztönzi, ötleteket ad neki, ezért belekezd valami újba, akkor a sorozatnézés hasznos. „Csak napi egy részt nézek meg.” Ne feledjük, hogy ezt a fogadalmat csak az az ember tudja betartani, aki a többi rész helyét ki tudja tölteni barátokkal, nevetéssel, hobbival, vagyis igazi élettel.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Az utóbbi hónapok legnépszerűbb sorozata volt az Emily Párizsban. A történet a szerelemről és a szép ruhákról szól – mi másról is szólna? Mi kissé untuk, főleg a 3. évadot, mert már nagyon vontatott volt a cselekménye: ugyanazt a gittet rágták.

Szüzséje: az amerikai Emily munkája okán Párizsba kerül, ahol megismerkedik Gabriellel, aki Emily alsó szomszédja, és egy jól menő étterem séfje. Nemsokára kiderül, hogy későbbi barátnőjének a párjáról van szó. Ekkor kerül képbe egy angol bankár, aki Emilyvel jár franciaórára. Szerelem szövődik köztük, sajnos, hiányzik a háttérrajz, nemigen tudjuk, hogy ki ő...

miert-jo-sorozatokat-nezni-emily.jpg
Az Emily Párizsban című sorozat plakátja

A másik sorozat azért keltette fel a figyelmünket, mert szintén „nőcis” témájú, és egy szerkesztőségben játszódik; a Cosmopolitan főszerkesztőjének karrierje ihlette a szüzsét. A filmben 3 szerkesztőségi munkatárs igyekszik önmagára – és a szerelemre – rátalálni a nagyváros dzsungeljében.

miert-jo-sorozatokat-nezni-cosmo.jpg
A The Bold type című sorozat főszereplői

Jane újságíró, akinek a mellét leoperálták, mert benne volt a BRCA-gén mutációja. Shutton a cég ügyvédjével kavart, s ezzel áthágta a cég szabályát, miszerint „házi nyúlra nem lövünk”. A harmadik barátnő, Kat leszbikus, és mindig a nőkapcsolatai miatt kínlódik: ezerrel keresi a helyét a világban...

–nagyvendégi–
Cookies