Minden gyereknek joga van otthonra – egyetlen otthonra. Mit szól ahhoz, hogy ezentúl hetente vagy havonta költöznie kell?

Pár szó a váltott szülői felügyeleti jogról – 2009 áprilisától működik a Gyermekek és Édesapák Jogvédő Egyesülete. A civilszervezet életében az első év lobbitevékenységgel és a szakirodalom gyűjtésével telt el. Így a szülőknek mára már tudnak tanácsot adni. 

minden-gyereknek-joga-van-otthonra-bekso.jpg
(© Ksenia Belanger)

2010-ben a szlovák parlament módosította a 36/2005 Tt. számú családjogi törvényt, amelynek értelmében a válást követően lehetőség nyílik a gyermekek közös nevelésére. Az elvált szülők felváltva nevelhetik gyermekeiket, mind a két szülő gyakorolhatja a szülői jogait. A törvénymódosítás alapján a gyermek meghatározott ideig az egyik szülőnél lakhat, majd egy meghatározott ideig a másiknál. Az intervallumról a bíróság dönt. Mára tehát van egy korszerű gondolkodásról árulkodó családjogi törvényünk. Marad a kérdés: elég kulturált-e a társadalmunk a végrehajtáshoz? S vajon mennyire kompatibilis a szlovákiai társadalom szocializációs mintájával?

Komáromi Pszichológiai és Nevelési Tanácsadó pszichológusa szerint nálunk a váltott szülői felügyeleti joggal még nincs tapasztalat.

– Ez a törvény Csehországban már régebben érvénybe lépett. Az ottani kollégák esetleírásait ismerem csak. A váltott szülői felügyeleti jog abban az esetben működik, ha a két szülő nevelési elveiben nincs nagy eltérés. Tudok olyan esetről, amikor a férj és annak új felesége mindenre odafigyelve bebiztosították a gyerekek lelki és fizikai szükségleteit – míg az édesanya érzelmileg elhanyagolta őket. A különbség annyira feltűnő volt, hogy az iskolában a tanító nénik pontosan tudták, mikor vannak a gyerekek az apukánál és mikor az anyukánál. Mikor azonban a gyerekek a serdülőkorba jutottak, érzelmileg összekuszálódtak, s mára harcban állnak a mostohaanyával. Az anyával pedig, akivel azelőtt nem volt jó a viszonyuk, mostanra „jóban” lettek.

Nem kell, hogy az anya leszólja vagy rossz színben tüntesse fel az apát. Elég ha úgy intézi a dolgot, hogy az apa egyáltalán ne találkozhasson a gyerekével. Ilyenkor a gyerekben kialakul az a vélemény, hogy az apja nem törődik vele, nem érdekli, hogy a világon van.A gyerektől nem válunk

– A törvény hátránya, hogy a bíróság a váltott felügyeletet akkor is elrendelheti, ha csak az egyik szülő kéri. Így az a szülő is felügyeleti jogot kaphat, aki nem is alkalmas a gyerek ellátására. Való igaz, hogy vasárnapi apukának nem jó lenni. Az én apukám is vasárnapi apuka volt, neki is gyakran füllentették, hogy most éppen fáj a torkom, sok a leckém, és a többi. Nem kellett hozzá sok év, és ő belefáradt a szélmalomharcba, látogatásai megritkultak, végül idegenné váltunk egymás számára. Az én történetem korántsem egyedi: sok megcsalt, elhagyott nő áll bosszút a volt férjén a gyerek által.

A gond az, hogy nálunk a válás után az exférj és exfeleség csak kivételes esetekben marad baráti kapcsolatban. Ha viszont a szülők nem képesek együttműködni, azt mindig a gyerek sínyli meg, aki a rivalizáció és manipuláció eszközévé válik. Sok házasság az egyik szülő alkalmatlansága vagy deviáns viselkedése miatt „fullad kudarcba”. Sok esetben viszont csupán a csődöt mondott kommunikáció miatt kerül sor válásra. És most – az új törvény életbe lépése után – egy nehéz, összetett helyzetben kellene az egymás szempontjaira vak és süket szülőknek hatékonyan kommunikálniuk a gyerek jövőjéről, kiegyensúlyozott, érzelmi biztonságot nyújtó hátteret biztosítani közös gyermeküknek. Sajnos, már csak ezért sincs semmiféle jogi garancia arra, hogy a törvény a gyakorlatban is működőképes lesz. Talán nem ártana, ha a szülőknek mentálhigiénés szakemberek segítenének: az ő bevonásával határoznák meg, hogy a gyermeknek mi szolgálja az érdekeit.

elofizetes_uj_no_0.png

Hol itt – hol ott?

Észak-Amerikában az elvált szülők 20 százaléka neveli felváltva a gyerekeit. Nálunk is meghonosodik ez a szokás? Mi szól ellene, mi szól mellette?

Mellette szól

  • A gyerek megőrzi jó kapcsolatát mind a két szülővel.
  • Mind a két szülőnek marad ideje önmagára.
  • Elősegíti az azonos munkamegosztást férfi és nő között, azaz támogatja a nemek egyenjogúságát.

Ellene szól

  • Néhány pszichológus szerint a módszer nem megfelelő, mert a folytonos környezetváltozás megzavarja a kisgyermek fejlődését.
  • Gondos szervezést kíván, mert a váltakozás nem tud megvalósulni a két fél alkalmazkodása és jóindulata nélkül. Nálunk pedig az elvált szülők általában rossz viszonyban vannak, haraggal válnak el, nem képesek megbeszélni a gondjaikat.
A váltást is fel lehet használni a másik fél gyötrésére, például úgy, hogy akkor is a nyakába sózzák a gyereket, ha éppen más programja lenne.

A „vasárnapi apukák” megoldás azért is álságos, mert az apák és gyerekek a láthatási napra „ünneplőbe öltöztetik” a lelküket – és vasárnapokon nem reális, nem életszagú szituáció jön létre apa és gyermeke között. Az apa nem lát bele gyermeke mindennapi életébe, hamis, kozmetikázott képet kap róla: ez oda-vissza érvényes. Az anya, aki a mindennapokat éli a gyerekkel, sokkal nehezebb helyzetben van, hiszen a napi gondok megoldása az övé marad.

Janković Nóra
Cookies