A társadalom a mai napig azt sulykolja a nőbe, hogy a szépsége a legfőbb értéke.

Plesztovits-Mikó Hilda coach a Dermart Buda Klinikán az orvosesztétikai beavatkozásokra jelentkező nőket segíti, ismerteti a túlzásba vitt kezelések veszélyeit.

mindenaron-fiatalsag-kezdo.jpg

– Rengeteg nő van, aki bármennyi pénzt belefektetne a külsejébe. Ezt ti is tapasztaljátok?

– Sok olyan nő van, akiről – ha csak és kizárólag képen látnánk – azt mondanánk, hogy tényleg szép. A világban viszont nem nagyon veszik észre őket, amitől ők nap mint nap szenvednek. S azt hiszik, hogy a kisugárzást plasztikai műtétekkel is meg lehet teremteni. Mi azt a nézetet képviseljük, hogy a kettő együttesen működik: a szép akkor szép, ha ott van mögötte a lélek. Egyébként üres kirakat lesz, s ezt az ürességet az egész világ látja. Ha nincs meg a női erő, amit egyébként a férfiak is keresnek – meg mi is keressük magunkban! –, akkor teljesen mindegy, hol és mi van feltöltve.

– Hogyan működik a női karizma? Min múlik, hogy megbújik-e valakiben?

– Külön tréninget is létrehoztunk a kolléganőmmel: keressük, hogy ez a női erő honnan jöhet, vagy min kellene változtatnunk ahhoz, hogy elő tudjon törni belőlünk. Manapság mindenhonnan azt halljuk, hogy fogadjuk el magunkat. Felmerülhet a kérdés: akkor mire kellünk mi, esztétikai szalonok?

– Mi lehet erre a válasz?

– A válasz ott keresendő, hogy a külsőt könnyebb megváltoztatni, mint a belsőt. Viszont a legkisebb külső változás is elindíthat egy belső fejlődést, s utána a nő könnyebben le tudja küzdeni a belső nehézségeit. Érkezik egy bók, aminek hatására erősödik a kisugárzás, s ha az erősödik, a nő máris teljesebbnek érzi magát, átlép a félelmein.

Amennyiben a külsőnket csak addig változtatjuk, amíg az a bensőt támogatja, és fordítva, addig nincs nagy baj.

– Sajnos, sok esetben azt látni, hogy ez nem tud megmaradni egy egészséges szinten...

– Igen, hiszen az öregedés megállíthatatlan. Ráadásul elég kegyetlen módon történik, hiszen ahogy a csontok elkezdenek felszívódni, a bőr épp az ellenkezőjét teszi: elkezd megnyúlni. Veszélyes, amikor egy nő csak a külsejére fókuszál, és nem tudja elfogadni azt, hogy az öregedés a legtermészetesebb folyamat a világon.

– Mit jelent az elfogadás, amelyről mostanság annyit hallunk?

– Az elfogadás arról szól, hogy el tudom-e fogadni azt az aktuális állapotot, melyben éppen vagyok. Megtalálom-e azt a határt, ameddig még úgymond „rendbe rakható” vagyok kívülről, persze az aktuális életkoromnak megfelelően. A mostani huszonévesek 45 éves korukra egészen máshogy fognak kinézni, mint a mostani negyvenesek. Ennek az az oka, hogy sokkal nagyobb tudatosság figyelhető meg a szépségápolás területén, illetve már tényleg számtalan esztétikai kezelés elérhető. Ha valaki időben és észszerű keretek közt kezd el például botoxoltatni – az remek megelőzés lehet. Mellesleg a botoxot démonizáljuk a leginkább, végső rossznak beállítva. Sok hatvanas nő érkezik hozzánk, aki úgy gondolja, most jött el az ideje a botoxnak! Ilyenkor viszont már késő elkezdeni.

– Miért vált démonizált kezeléssé a botoxos kezelés?

– Talán mert rengeteg negatív példát látunk. Pedig ha jó helyen és jól használjuk, akkor a bőr nem fog betörni, nem alakulnak ki a mély ráncok az arcon, amelyeket később szinte lehetetlen eltüntetni. A legideálisabb cél, amit egy nő 45 és 60 között kitűzhet maga elé: a kortalanság. Ha viszont sokkal fiatalabbnak akar látszani a koránál, egy idő után egész biztosan groteszkké válik.

mindenaron-fiatalsag-plesztovits-coach.jpg
Plesztovits-Mikó Hilda coach a Dermart Buda Klinikán az orvosesztétikai beavatkozásokra jelentkező nőket segíti. (© facebook.com/hilda.plesztovitsmiko)

– Sajnos elég sok ilyen példát látunk...

– Igen. Vannak olyan esztétikai orvosok, akik partnerek ebben – bárkinek, bármit és bárhová betöltenek. Ilyenkor a töltések jó része a laikus receptje alapján kerül az arcba. Előfordul, hogy a nő több orvoshoz jár egyszerre, és mindenkinél csináltat valamit, néha egy időben; és senki nem mond neki nemet. Emiatt lassan elkezd úgy kinézni, ahogy soha nem szeretett volna. Itt jön a képbe a környezet felelőssége: jelzik-e neki, hogy ez már nincs rendben? A másik kérdés pedig az, hogy a nő nyitott-e, hogy meghallja és befogadja ezeket a figyelmeztetéseket.

– Mennyire viseli meg a nőket az öregedés?

– Borzasztóan! Ez leginkább a menopauza beköszöntével érzékelhető. A nőn eluralkodik a pánik, és elindul az esztétikai szakemberekhez, hogy azok megállítsák az öregedést... A helyzet viszont az: ha egy ötvenes nő arcán korábban soha nem történt semmilyen kezelés, akkor korlátozottak a lehetőségek, és még korlátozottabbak az elérhető eredmények.

– Ilyen esetben már csak a plasztika hozhat látványosabb eredményt?

– Ha valaki plasztikai beavatkozásra vállalkozik, és kés alá fekszik, annak számolnia kell azzal, hogy valamelyest mindig torzulni fognak a vonásai. Én pont azért állok ki az esztétikai bőrgyógyászat mellett, mert ha szépen végzik a kezeléseket, akkor megmaradnak a vonások – cserébe biztosítva van a szép öregedés.

Ha valaki 50 éves kora körül kezdi a lézeres kezeléseket, az már későn van...

– Problémás esetekkel foglalkozol. Hogy látod, mennyire vannak önbizalom híján a nők?

– Ebben nagy szerepe van a külvilágnak. Sokáig csak a kitettségünk számít, például hogy a családunk mennyire tanította meg nekünk, hogy szeressük önmagunkat. Sokszor nehéz csomaggal érkeznek hozzám a nők. Divat lett manapság, hogy mutassuk meg az arcunkat smink nélkül – de mi mégsem azokhoz a nőkhöz akarunk hasonlítani, akik a meztelen arcot propagálják. A viszonyítási alap nem változott. Ezt a kettősséget látjuk: a nők önmaguk akarnak maradni, másrészt igazodni akarnak a közösségi médiához – még akkor is, ha tudják, hogy az nem a való világ. Emögött is a bizonytalan önértékelés áll.

– Te coachként mire tudod felkészíteni a nőket egy beavatkozás előtt? Egyáltalán: mi okoz ma bizonytalanságot a nőkben?

– A coaching egy konkrét cél irányába tartó beszélgetés. Nem olyan, mint a pszichológus által vezetett terápia, az sokkal hosszabb folyamat. Van, aki azért jár hozzám, mert van egy konkrét problémája, és arra keresi a megoldást. Más kliensek viszont épp a rendelőben traumatizálódnak, esetleg már eleve traumával érkeznek. Ha a kliens rossz állapotba kerül nálam, nem engedhetem el anélkül, hogy ne beszélgettünk volna legalább egy órát arról, hogy vajon miért érzi így magát. Addig beszélgetünk, amíg stabil állapotba nem kerül. Ha valaki akkor érkezik a klinikára, amikor épp egy nagy válság, például válás közepén van (ez egyébként gyakori), és emiatt akarja alávetni magát egy kezelésnek, akkor lebeszéljük a beavatkozásokról. Azt javasoljuk, hogy ezzel még várjunk egy kicsit.

elofizetes_uj_no.png

– Fontos célkitűzésetek, hogy oktassátok és képezzétek a nőket...

– Igen. A Dermart Buda Klinika vezetője, Pónyai Katinka ismeretterjesztő, őszinte videókat tesz közzé a @drponyaikatinka Instagram-oldalon. Itt rengeteg hasznos információt találnak azok a nők, akik még csak gondolkodnak az esztétikai beavatkozáson. Veszélyesnek tartjuk ugyanis a fórumokat, ahol olyan személy osztogat örök érvényű tanácsokat, akinek csak egy szájfeltöltése volt. Senkinek nem ajánljuk, hogy a fórumokról tájékozódjon! Fontos tudatosítani, hogy orvosi beavatkozásról van szó! Itt, a rendelőben sokan letagadják, hogy korábban volt már valamilyen beavatkozásuk, esetleg van valamilyen betegségük... Ez borzasztóan veszélyes! Konzultáljunk több orvossal, nézzük meg, hogy ki az, aki valóban hiteles számunkra. Ha bízunk az orvosunkban, akkor a gyógyulási folyamat is gyorsabb lesz.

– Van olyan mérték, amely szerint haladhatunk egy-egy beavatkozás során?

– A mértéket az orvos adja meg. Emiatt is tanácsoljuk, hogy előbb nézzük meg több orvos munkáját, ha pedig felesküdtünk egy orvosra, akkor szavazzunk neki bizalmat. Ha azt mondja, hogy a kezelés kifutási ideje hat hónap, mert a szervezet ennyi idő alatt hozza meg a regeneratív változásokat, akkor ne hívogassuk hetente. Bízzunk meg a szakemberekben!

Szalai Réka
Kapcsolódó írásunk 
Cookies