Mindannyian emlékszünk Sylvester Stallone „szétbotoxolt” fejére, amitől pontosan úgy nézett ki, mint egy viaszbaba. Ő az elrettentő példa – ezzel szemben azonban a botox gyönyörű megoldást is jelenthet!

Milyen anyagról van szó, ki alkalmazhatja, és hogyan érdemes belevágnunk egy kezelésbe? Cikkünkből megtudhatják!

botox-kezdo.jpg
(© Sven Barucha)

Mi az a botox?

Az első és legfontosabb tisztázandó dolog a botoxkezeléssel kapcsolatban: hivatalosan botulinum toxinnak nevezzük, ugyanis maga a botox valójában egy márkanevet takar. Az első piacra dobott készítményt nevezték Botoxnak, s ennek köszönhetően a mai napig így ismeri a világ.

Magát az anyagot, vagyis a toxint egy Clostridium botulinum anaerob nevű baktérium termeli, mely a botulizmus nevű betegségért is felel. (Ez egyfajta ételmérgezés, melyet leggyakrabban a nem megfelelően tartósított élelmiszerek okoznak, s a mai napig dokumentálnak előfordulási eseteket.)

Az orvoslással kapcsolatban a botulinum toxin először a neurológia területén jelent meg: itt valamilyen agyi sérülés, trauma kezelésére használták a tartós görcsös állapot megszüntetésére. Hamarosan azonban észrevették, hogy azon az oldalon, ahol a pácienseket ezzel kezelték, kevésbé váltak láthatóvá az öregedés jelei, így kísérletezni kezdtek a botulinum toxin szépészeti felhasználásával is.

Maga az anyag már 1989 óta forgalomban van, 2002-től pedig szépségipari felhasználását is engedélyezték, így kijelenthető, hogy a lehetséges, ritkán felmerülő mellékhatásokat is sikerült kiszűrni.

Hogy működik a botox?

Maga a botulinum toxin valójában egyetlen dolgot akadályoz meg a testben. Az információ nekik köszönhetően nem jut el a mozgatóidegtől az izmokig, így azok relaxált állapotba kerülnek, s nem érzékelik, hogy bármiféle dolguk lenne.

Mire használják a botulinum toxint?

Az esztétikai beavatkozásokban főleg a mimikai ráncok megelőzése és csökkentése a cél. Mivel az izom mozgása megszűnik, ezáltal a felette lévő bőr nem törik meg – s nem is öregszik. A legújabb kutatások szerint pedig nemcsak a közvetlen izom felett elhelyezkedő bőrre van jó hatással, hanem az az alatt lévő csontokra is, hiszen az állandó izomösszehúzódás ,,felemészti” a csontokat. A mimikai ráncoknál a két szemöldök közti területen alkalmazzák leggyakrabban a kezelést. A homlok keresztráncaival és a szemkörnyékkel óvatosabban kell bánni, ugyanis ezek sok esetben már a természetes mimikát akadályozzák.

A botulinum toxin felhasználása azonban ennél sokkal több rétegű: rendszeresen alkalmazzák tikkelés, remegés, fogcsikorgatás, fájdalomcsillapítás, migréncsökkentés, nyelési nehézségek, végbélberepedés, elhízás, székrekedés, asztma, viszketés és izzadásgátlás esetén is. Utóbbit főleg a hónalj, de a tenyér és a talp területein is előszeretettel alkalmazzák, ugyanis megakadályozza a verejtékmirigyek aktív összehúzódását.

elofizetes_uj_no_0.png

Hány éves kortól szabad használni?

A botulinum toxint esztétikai kezelések esetén legkorábban 18 éves kortól szabad elkezdeni. Akkor érdemes azonban csak komolyan elgondolkozni a kezelésen, ha a tükörbe nézve azt látjuk, hogy mimikai ráncaink már kezdenek megmaradni, ugyanakkor még nem mélyültek el. Ebben az esetben ugyanis már valószínű, hogy az arc és a csontok átrendeződése, a felszíni és mélyebb zsírpárnák csökkenése is megkezdődött, s ilyenkor a botoxkezelés éppen a kívánt eredmény ellenkezőjét érheti el. A gyártók ezt átlagosan 55 éves korra teszik, azonban persze hatalmas egyéni különbségek is előfordulhatnak.

Hogyan kell elképzelni a botoxkezelést?

Az esztétikai orvosok a botoxot ampulla formában, hűtve tárolják. Az üvegben még porállagú a készítmény, melyet a kezelő hideg fiziológiás sóoldatban old fel a használat előtt. A felhígított toxin viszonylag rövid ideig marad stabil, így legkésőbb 24 órán belül adható be. A beadás inzulinos, nagyon vékony hegyű tűvel történik, melyen a lehető legpontosabb beosztás segíti a megfelelő mennyiség bevitelét. A folyamat szakképzett személyt, általában orvost, valamint nagymértékű precizitást igényel.

Maga a kezelés egyáltalán nem kellemetlen: apró tűszúrás, illetve a szem környékén néhány bevérzés vagy piros pont jelzi csak, hogy botoxkezelésen vettünk részt. Fontos, hogy nem szabad utána nyomkodni vagy dörzsölni az adott területet, ugyanis akkor a pontosan beadott anyagot más izom vagy bőrrész felé toljuk el.

Hozzá lehet szokni a hatóanyaghoz? Nem, a botoxhoz nem lehet hozzászokni. 6 hónap elteltével az anyag teljes mértékben távozik a szervezetből, és semmilyen nyomot nem hagy maga után.

Mikor látható a hatás, és milyen gyakran kell botoxkezelésre járni?

A hatás nem látható azonnal, az első jelek 3-4 napon belül alakulnak ki, a végleges eredmény pedig a 14. napon lesz látható. Eddig az időpontig semmiképpen nem szabad utántölteni, a harmadik héten azonban bátran kérhetünk korrekciót, ha aszimmetriát vagy bármilyen más tökéletlenséget tapasztalunk. Ezután azonban 12 hét szünetnek kell következnie, de a szakemberek inkább a 6 hónap kivárását ajánlják a következő feltöltésig. Ennél gyakrabban alkalmazott eljárás esetén szinte borítékolható, hogy a vérünkben megjelennek a semlegesítő anyagok – így a kezelés teljes mértékben hatástalan lesz.

Milyen kezelésekkel lehet kombinálni?

 A botoxkezelés sosem monoterápia, hanem mindig kiegészíthető egyéb kezelésekkel is. A csontok, a zsírszövetek és az izmok átrendeződése folyamatosan zajlik, így olyan kezelésekkel érdemes párosítani, ahol pótolhatjuk a hiányzó volumeneket (pl. hialuronsavval) vagy pozicionálhatjuk a lógást (szálazások).

Milyen szövődményei lehetnek a botoxkezelésnek?

A beadásnál nem mindegy, hogy a kezelő hova, milyen mélyre szúrja a tűt, mekkora és milyen arányban hígított anyagot ad be. Mivel a beavatkozás tűvel történik, ezért apróbb bevérzésekkel mindenképpen számolni kell, ezek azonban egy-két nap alatt felszívódnak. Az arra hajlamos pácienseknél előfordulhat, hogy a szemhéj lógni kezd: ezt egy speciális szemcseppel lehet korrigálni, míg az anyag 2-3 héten belül fel nem szívódik. Bármilyen kellemetlenség fordulna is elő, aggodalomra nincs ok: bizonyos időn belül ezek spontán elmúlnak.

botox-belso.jpg
(© Sven Barucha)

Mire kell figyelni a kezelés előtt?

Ha betegség, láz áll fenn, esetleg antibiotikumos kezelés alatt állunk, azt jelezzük a kezelőorvos felé. Szintén érdemes 3 hetet várni, ha Covid-, tetanusz- vagy egyéb oltást kaptunk.

Mire figyeljünk a beavatkozás után?

Semmiképpen ne próbáljuk meg eltüntetni a kis piros púpokat, valamint ne dörzsöljük, nyomkodjuk a kezelt területet. Használjuk erősen a kezelt izmainkat, mert az segíti a botox megfelelő helyre jutását. 48 órán keresztül kerüljük a túl meleg és túl hideg környezetet, a szaunát, a szoláriumot és az edzést is.

Varga Virág
Cookies