A szülés nem kóros folyamat! A szülő nők nyolcvan százaléka egészséges, akik épp életet készülnek adni. A kórházban mégis betegként bánnak a szülő nővel, döntenek helyette, s a döntésről sokszor elmarad a tájékoztatás.

A testnyílásába az ott dolgozók minden figyelmeztetés, kérdezés nélkül belenyúlnak. Fontos, hogy a szülő nő tisztában legyen a jogaival, miszerint informálni kell őt arról, mi fog vele történni, milyen beavatkozást fognak rajta elvégezni (beöntés, gátmetszés stb.).

szules-betegjogok-kezdo.jpg

Trend a szülés felgyorsítása

A szülést nem szabadna ennyire szabályozni, s ekkora kontroll alatt tartani – hacsak nincs élettani oka. A szülészeti beavatkozások fő célja a szülés felgyorsítása, majd a gyorsítás érdekében végzett beavatkozások mellékhatásainak elhárítása. Nem ellentmondás ez? Pedig a szülés spontán, gyakran lassú folyamat – az intézmények pedig a jósolhatóságot szeretik, hisz pont azért intézmények.

A rutinbeavatkozások közé tartozik a gyorsítás oxitocinnal, a magzatburok megrepesztése, a gátmetszés, a méhszáj kézzel való tágítása. A WHO ezeket nem ajánlja rutinszerűen alkalmazni, mégis alkalmazzák.

Bába és szülésznő: egy és ugyanaz?

A bába szó a népnyelvben a szülésznő megfelelője. A bába régen nagy tiszteletnek örvendő, nagy tudású asszony volt, aki a nők mellett állt életük nagy pillanataiban. Amikor a szülés intézményesítve lett (kórházba került), a bábák szülésznői szerepbe kerültek. A szülésznő és a bába ugyanaz: szemléletükben mégis nagy különbség van. A bába képesítését tekintve szülésznő, de a szülést természetes, magától lezajló folyamatnak tekinti. Nem vezeti a szülést, csak jelen van, kísér.

A szülésznő a kórházi ellátásban tevékenykedik, vizsgálatokat végez, folyamatos kontroll alatt tartja a szülést. Medikalizált szemléletet képvisel. (A medikalizáció jelentése, hogy egyre több, nem egészségi problémát orvosi úton igyekeznek megoldani. Ilyen a szülés is...)

elofizetes_uj_no.png

A DÚLA

Ilka Viktória (30, Bős) szoptatási tanácsadó és dúlának tanul. Ezenkívül az édesanyák és a kisbabáik jogaira specializálódott jogászként tevékenykedik.

a-dula-kezdo.jpg
Ilka Viktória (30) Komáromban született, férjével és két gyermekével Bősön él. Jelenleg gyermekgondozási szabadságát tölti. A pozsonyi Comenius Egyetem Jogi Karán szerzett diplomát. Első kisfiát, Teót (4) Svédországban hozta a világra. Második gyermeke, Ede (2) Magyarországon, bába segítségével született meg, otthoni körülmények között.

Nálunk ritkán beszélhetünk szülésélményről. Pont az élmény hiányzik belőle. Viktória sugárzik, mikor a méltó születésről beszél. Öröm hallgatni. Meggyőződése, hogy mindenkinek jár a méltóságteljes bánásmód, minden anyának joga van a pozitív szülésélményhez, ahogy minden kisbaba megérdemli a gyengéd születést.

– Friss jogi diplomával a tarsolyomban – a pozsonyi Comenius Egyetemen végeztem – Göteborgba költöztünk a férjemmel, Adriánnal – kezdi Viktória. –Akkor már két éve férjnél voltam, Adrián a göteborgi technikumon kapott kutatói állást. Támogattam a szakmai ambícióit, így egy időre idegenbe költöztünk. Persze, nem volt szándékomban otthon ülni, pár hónapnyi háziasszonykodás után beiratkoztam egy nyelviskolába. Másfél év után már tűrhetően beszéltem svédül, úgyhogy elhelyezkedtem egy ottani ügyvédi irodában. Végül onnan mentem szülni.

– Egy jogászból hogyan lesz dúla? Mi indított el ezen a teljesen más úton?

– Még csak a babatervezésnél tartottunk, de már bújtam a szakirodalmat: a szülésről, a szoptatásról, a kötődő nevelésről olvastam.

Alapos ember vagyok, valószínűleg a kutató férjemtől is hozom a szemléletet, hogy az információim hiteles forrásból származzanak.

– Felkészült anyuka voltál, milyen volt a szülésed?

– Felkészült voltam, csak épp a gyakorlatban semmi sem működött! Az első hat hetünk katasztrofális volt, csak egymásra számíthattunk a férjemmel. Ő tartotta bennem a lelket. Az egész egy önismereti utazás volt, a fiam testsúlya csökkent, tápszerhez kellett nyúlni. Nem értettem, miért nem elég a szoptatás? Vagy mégsem tudok eleget? „Rástresszelek”, kevés vagyok? Kutakodtam, és végül kiderült, egy letapadt nyelvecske okozta a galibát, amit egy klinikán pillanatok alatt megoldottak. Onnantól kezdve minden gördülékenyen haladt. Ekkor eldöntöttem, hogy segíteni akarok más anyukáknak is, akik hasonló cipőben járnak. Tudtuk, hogy nemsokára haza fogunk költözni – négy évet töltöttünk kint –, így bejelentkeztem a MAMILA polgári társulás szoptatási tanácsadói képzésére. Mikor visszajöttünk, Nagyszombatban elkezdtem a képzést.

Olvass tovább: A dúla

Sallay Erika
Kapcsolódó írásunk 
Cookies