Mi volt munkában? Olvastad az újságban? Egy sima hétköznapi vacsora a kedvessel sokat elárul rólunk. Este van, végre szusszanhattok egyet, és beszélgethetünk. S ha mindezt egy jó tál étel és egy pohár bor mellett tesszük, akkor rögtön felmerül néhány fontos témakör, amit nem árt átbeszélni és megvitatni. Hiszen nincs is annál jobb, mint amikor este végre elmesélhetjük a másiknak a nap történéseit, vagy kitombolhatjuk magunkból a világ nagy problémáit. Most megmutatjuk, melyek azok a témák, amik leginkább foglalkoztatják a párokat. Íme:

1. Munkahelyi problémák
Sokan úgy vélik, hogy a munkát érdemes a küszöbön kívül hagyni. Ám akik igazán szeretik egymást, kíváncsiak arra, mi történt a másikkal a nap folyamán. Milyen volt a munka, milyen bosszúság és öröm érte a másikat. S a mozzanat, hogy valakinek elmondhatjuk az örömünket vagy a bánatunkat, igazán hasznos lehet a számunkra. Tanulunk belőlük, főleg, ha elfogadjuk azt, hogy lát minket az a másik ember kívülről. Sőt, ezek az esti beszélgetések igazán ösztönzőek is lehetnek.

2. Társadalmi problémák
Legyen szó a klímaváltozásról, a terrortámadásokról vagy a menekültválságról, ha beszélünk róla, rájövünk arra, hogy látjuk a világot. Véleményt cserélünk, és kinyílhat előttünk egy másik világ is. Hiszen mindenki máshogy látja ezeket a dolgokat. A párunk pedig segíthet mindezt egy más szemszögbe helyezni. Ezért is érdemes egy-egy témát és problémát több aspektusból is megvizsgálni. Ehhez pedig vitathatatlanul kötelező egy jó partner, valamint egy igazán jó vacsora.

3. Irodalom és a filmek
Ha nem is a szépirodalomról beszélgetünk nap mint nap az asztalnál (bárcsak!), hanem az aktuális Oscar-díjas filmekről és jelölésekről, már az is egy jó kiindulópont. A filmek és a könyvek hihetetlenül meg tudják dolgoztatni az emberek agytekervényeit. Számtalan részletet lehet megvitatni egy filmből és egy könyvből, azonkívül, hogy tetszett-e valakinek, vagy sem.

4. A világ történései
Politika, sport, gazdaság? Bármi, ami a világban történt, és tudnunk kell róla. Bizony, ezek a témák egyszerűen hozzátartoznak az életünk mindennapjaihoz. Nem arról kell fecsegni, ki kit követ az Instán, és milyen új hajszínt varázsolt magának tegnap a szomszéd lányának a tini fia. Hanem arról, ami igazán körülvesz minket. Ne fordítsunk hátat a világ történéseinek!

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

5. Étkezési szokások, egészséges életmód
Mikor fogunk egészségesebben étkezni? Holnaptól elmegyünk együtt futni? Mit tehetünk annak érdekében, hogy sokáig éljünk békében, boldogságban, de legfőképp egészségben? Ha erről kezdtek beszélgetni, az már egy jó jel! Hiszen mindennek az alapja az egészség. Sokan nem szeretnek az egészségről csevegni, mert unalmas, mert fárasztó, mert egyáltalán nem olyan szexi... Pedig szerintünk nagyon is az!

6. Pénzügyek
Milyen kiadásaink voltak és lesznek? Nem árt előre tervezni. A vacsora után nyugodtan át lehet beszélni a következő havi nagyobb kiadásokat is és megoldást keresni a különféle anyagi problémákra. Azok a párok, amelyek a pénzügyekről is szót ejtenek, előre terveznek, ami azt jelenti, hogy néhány lépéssel mindig előbbre járnak, mint mások.

Nem arról van szó, hogy minden étkezés közben kötelezően ezekről a témákról beszélgessetek. Csak legyen a napnak egy közös pontja, amikor találkoztok, és véleményt tudtok cserélni: a világról, annak történéseiről, a kultúráról, az életről. Hiszen egy egészséges párkapcsolat alapja mindig a felek kommunikációján múlik.

Derzsi Bernadett

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg