Ha a gyerek megunta a rajzolást, a kockázást és túl monoton már az otthonlét, találjunk ki minden napra egy élvezhető játékot.

Ha még nem sikerült megfelelő méretű kukát találnunk az óriás kartondobozoknak (hűtő, tévé, nagyobb háztartási cikkek kartondoboza), ne habozzunk: itt az ideje az újrahasznosításnak! Igazán szenzációs gyerekjátékokat fabrikálhatunk belőlük.

Íme 14 kreatív ötlet a kényszerpihenő idejére! 

1. Tévé
Ki ne akarna egyszer tévében szerepelni? A kartondoboz egyik oldalát kivágod, az lesz a tévéképernyő. Színes gombokat festesz rá, a képernyő aljára pedig odaírod a házi családi műsor nevét. Élvezni fogja a gyerek, ha a műsort róla nevezed el. Ha méretes a doboz, akkor ketten is elfértek benne és előadhatjátok a kedvenc meséiteket...

2. Mosógép
Két dolog kell hozzá: egy erős olló és egy fekete filctoll. A kartondobozt jó kézügyességgel percek alatt mosógéppé tudjuk alakítani. Készíthetünk belőle elöltöltőset vagy felültöltőset. Nagyobb gyerekeknél hasznosabb a felültöltős típust választani, mivel a belsejébe ötletesen elhelyezhető a szennyeskosár. Higgyétek el, örömmel beledobálják majd a koszos ruhát. A „mosást” követően pedig megtaníthatjuk a gyerekünket arra, hogy kell szépen kiteregetni. Ehhez pedig mindössze madzagra és csipeszre lesz szükségünk.

web-bannerek-instagram.jpg

3. Manikűrös
Ha már egyszer nem jut el az anya a körmöshöz… Egyszerű és nagyszerű ötlet! Egy kartondoboz lapján filctollal körberajzolod a kezedet (vagy a gyerek kezét), a körvonalát kivágod. A kézforma körmeit kedvvel színezhetik a gyerekek. Kreatívan lehet variálni, ki milyen eszközzel festi ki. Fő, hogy biztonságos legyen! Nagyobb gyerekeknél körömlakk, kisebbeknél a zsírkréta és a vízfesték az előnyösebb választás.

4. Feladatos kockajáték
Ehhez egy kisebb doboz kell. Minden oldalára írsz egy-egy feladatot. Például: repülj, mint a madár, békaugrás, körbeforgás, mászás… A végtelenségig folytatható a sor. Használd, mint a dobókockát, és amit kigurítasz, azt a feladatot kell teljesítenie a gyereknek.

5. Találd fel magad! játék
Végy egy kartondobozt, és ültesd bele a gyereket: s ő majd feltalálja magát. A doboz lehet autó, rejtekhely, de akár rajztábla is… A gyerek imádni fogja!

6. Színes hajgumis játék
A következő játékhoz egy parafatáblára, rajzszögekre és egy tucat színes hajgumira lesz szükség. Ügyelj oda, hogy a rajzszögek megfelelő távolságra legyenek egymástól, nehogy meglazuljanak, ha a hajgumi rákerül. Ez a játék fejleszti a gyerek kézügyességét és a finommotorikát.

7. WC-papír-guriga ötletek
Hihetetlen, mennyi mindenre fel lehet használni egy gurigát. Különböző figurákat készíthetünk belőle. Ehhez pedig számos ötletet találunk a neten. Ha túl kicsi még a gyerek, akkor mutasd meg neki, hogy trombitának és távcsőnek is lehet használni. A távcsöves játékkal tudod a leghosszabb ideig lekötni. A neve Kukkoló játék: menj a gyerekkel az erkélyhez vagy az ablakhoz, használjátok távcsőnek a WC-gurigát, és nézzetek szét az utcán, mi mindent lát kint a gyerek, vagy hogy milyen színű autók mennek el a ház előtt.

85711681_l.jpg

8. Pohártorony
Ha felmaradt papírpohár a nyári kertipartiból, szedd elő. Remek játék válhat belőle. Például pohártornyot építhettek belőle: ez egy igazán készségfejlesztő játék. Nagyobbacska gyerekekkel figurákat is készíthetünk a papírpoharakból.

9. Szívószálból ékszer
Egyszerű játék, és sokáig leköti a gyerek figyelmét. Kicsikkel is bátran meg lehet próbálni. Fel kell darabolni hozzá a szívószálakat. Szalagra vagy pamutcérnára könnyen felfűzi a gyerek a szívóka darabokat. A végét megkötitek, és máris kész a színes nyaklánc vagy karkötő.

10. Spagettikukac
Végy egy szűrőedényt, szórj szét a földön néhány spagettirudat (ajánlott kisebb darabokra törni, hogy ne legyen balesetveszélyes). A feladat, hogy a spagettitésztát át kell dugni a kis lyukakon. Kiválóan fejleszti a kézügyességet!

11. Házi gyurma
A gyerekek imádnak a különféle tapintású anyagokkal ismerkedni, ebből kifolyólag is szeretnek gyurmázni. Ki gondolta volna, hogy gyurma házilag is készülhet… Nem kell hozzá sok összetevő, sem idő, csupán néhány tál. Akár együtt a gyerekkel is elkészíthető. Keress utána a neten!

12. Benti függőhinta
A délutáni altatásra a legjobb ötlet. Végy egy plédet, hosszában kösd át vele az asztalt és az aljába fektesd bele a gyereket. A hintázás közben mesélhetsz, dalolhatsz. Jó benne mókázni, pörögni, elbújni, visszavonulni. Az esti alvást is tegyük izgalmassá! A mese legyen látványos...

13. Zoknibáb
Ha van a fiókban olyan zokni, amelyiknek nincs párja, vagy már nem hordod, mert kopott, semmi gond, mert újrahasznosítható! Bábfigurákat lehet belőle készíteni. Nem kell hozzá csak gomb a szeméhez és az orrához. Mindenesetre érdekes zoknilények születhetnek a zoknikból. Adjunk minden zoknilénynek nevet, hozzá személyiségjegyet: és máris kezdődhet is a mese.

zoknibab_jo2.jpg

14. Árnyékszínház
Egy egyszerű fehér lepedő kifeszítésével már kezdődhet is a móka. Szükség van hozzá fényforrásra (elemlámpa), ami hátulról megvilágítja a színházunkat. A gyerek élvezni fogja az árnyjátékot.

Az ilyesfajta csináld magad” játékokkal csak úgy repül az idő, és nemcsak a gyereked, de te is élvezni fogod a napot!

Varga Henrietta

Új Nő csapata