Ma már a csapból is a helyes bőrápolás folyik. Hajlamosak vagyunk minden reklámozott újdonságot azonnal a polcunkra tenni – és a bőrünkre kenni. Pedig a rengeteg termékkel nem tudunk olyan jó eredményt elérni, mint egy jó alaprutinnal.

Kezdjük a tisztítással! A hideg vizet felejtsük el, ha sminkelünk. Ma arctisztításra a kétlépcsős módszert ajánlja minden szakértő: egy jó olajos lemosóval először leszedjük a sminket és a fényvédőt (a fényvédő a ráncosodás elkerülése végett szinte kötelező!); majd az olaj maradványait micellás vízzel áttörölhetjük. A kétféle készítmény használata nem csupán marketingfogás. A fényvédők és a sminktermékek is tartalmaznak olyan összetevőket, melyeket csupán az egyikkel – csak a vizes állaggal vagy csak az olajossal – nem lehet feloldani.

hogyan-apoljuk-a-borunket-kezdo.jpg
(© Sven Barucha)

Először mindenképp az olajos terméket vigyük fel az arcra, finom mozdulatokkal masszírozzuk el, és csak ezután töröljük le bármilyen nedves, vizes koronggal vagy tiszta kendőcskével. Második lépésként következhet magának a bőrnek a megtisztítása (gyengéden habzó lemosóval).

A gyengéd habzás nagyon fontos, ugyanis a túlságosan habzó termékek szárítják a bőrt.

Különösen figyeljünk a hajtövek és a halánték vonalára: ha elfeledkezünk róluk, könnyen alakulhatnak ki rajtuk apró pattanások, mitesszerek. A tisztítás után finom, itató mozdulatokkal törüljük szárazra az arcot – jó szolgálatot tehetnek itt a különböző textilpelenkák (gyerekeink óriáspelenkáiból magunk is varrhatunk kis kendőcskéket). Esti hidratálás és táplálás: Ha nincs nagy problémánk a bőrünkkel, akkor a szérumok felvitele, majd a hidratálás a következő lépés. A szérumot jobb este felvinni – így egész éjjel dolgozhat.

hogyan-apoljuk-a-borunket-la-roche.jpg
Fontos, hogy óvjuk a bőr saját védelmi rendszerét – vagy legalább ne ártsunk neki. Kerüljük a túlzottan savas, lúgos, illetve alkoholos készítményeket. Effaclar, a gyengéd lemosó: sokan tisztítógépecskét is használnak hozzá.

Hámlasztás heti 2x

A hidratálás mellett fontos, hogy arcunk bőrét is finoman hámlasszuk: távolítsuk el róla az elhalt hámsejteket. Ez elősegíti a bőrsejtek megújulását – eltűnik a szürkeség, ekkor lesz csak ragyogó a bőr. Ha az elhalt hámsejtek eltömítik a pórusokat, érdességet okozhatnak a bőrön; és a legtrendibb sminkkel sem leszünk képesek javítani a látványon.

A szakemberek egyre kevésbé szeretik, ha egy bőrápolási rutin keretében szemcsés hámlasztóval, vagyis bőrradírral kezdjük el szó szerint smirglizni a bőrt. (Sokakat viszont irritál a kémia, vagyis a savak – jelen sorok íróját is; én ezért heti kétszer finom szemcsés peelinget használok hámlasztásra Adrienne Fellertől.) A nők zöme viszont – ők is heti két-három alkalommal – egy gyengéd hámlasztót használnak erre a célra.  Érdemes kis adagokkal, heti egy alkalommal alkalmazva elkezdeni a savak bevezetését.

hogyan-apoljuk-a-borunket-kawar.jpg
A Kawar nappali krémje kiválóan hidratálja a bőrt. Problémás bőrre is ajánlott.

AHA és a BHA

A finom bőröknél a pelenkaanyagos áttörlés, gyengéd dörzsölés is eredményezhet annyi hámlasztást, amennyi a mindennapokban elegendő: a finom bőrű nők így a hámlasztást a hétvégére hagyhatják. A hámlasztóknak két nagy csoportja van: az AHA-savak és a BHA-savak. A kettő között nagy különbségek vannak: az AHA-savakat akkor szokták javasolni, ha a rutin célja az anti-aging: a ráncok megelőzése vagy éppen a pigmentfoltok halványítása. Ezek általában gyümölcssavak.

Ezzel szemben a BHA-sav olyan anyag, mely képes a pórusok belső falán rekedt faggyút feloldani, ezáltal az a felszínre tud kerülni; s így eltávolíthatóvá válik. A BHA-savakat azoknak érdemes használni, akiknek a bőre mitesszerekre, aknésodásra hajlamos, illetve tágabbak a pórusaik. Használata tömörebb bőrképet eredményez, mert összehúzza a pórusokat.

hogyan-apoljuk-a-borunket-aha.jpg

Hány lépéses legyen a rutin?

Bőrünk folyamatosan változásban van: ezért érdemes többféle hatóanyagot is tartani otthon, melyekkel követni tudjuk az aktuális állapotát. (Magyarán: egyszer az egyik termék jó, másszor a másik.) Ez azonban nem azt jelenti, hogy 9-12 lépcsős rutint kell alkalmazni, mint a koreai nőknek! Az ilyesmi felesleges, a bőrt is túlterheljük vele. Térjünk vissza a gyökerekhez: legyen egy alaprutinunk, melyet minden nap be tudunk tartani, hiszen ezt hálálja meg a bőrünk a legjobban. A hámlasztó savak persze nem tartoznak a napi rutinba. Erősségük miatt érdemes este, heti két-három alkalommal használni őket.

A nappali smink alá kent reggeli hidratálónk lehet vizesebb állagú. A szérumot csak este használjuk, s ekkor iktassuk be rutinunkba a retinoidokat is.

Hatóanyag pattanásokra

5 olyan bőrápoló összetevő van, melyet érdemes egy rutin során használni. Az egyik ilyen a niacinamid, mely tulajdonképpen egy B-vitamin származék. A faggyú termelődésének szabályozására használják, de általános bőrerősítő hatása is van. Így a rosaceás, aknés bőrre is jó megoldás; valamint jól gyógyulnak tőle a hegek, apró sebek is. Válasszunk olyan terméket, melyben legalább 10%-os koncentrátumban található meg a niacinamid. Az említett BHA-t is érdemes beépíteni az aknés bőr rutinjába (persze, nem a napiba). Szépen segít az orr körüli mitesszereken, aknékon és az „ásító“, tág pórusokon. Mivel erősebb hatóanyagról van szó, csak a problémás területekre vigyük fel – így elkerülhetjük más arctájékaink túlterhelését.

A Niacinamide (lent) egy százalékos cinkkel van keverve, és a mitesszerekre hajlamos bőr csodatevője. 

hogyan-apoljuk-a-borunket-niacinamide.jpg

Használat után a terméket érdemes bedolgozni egy kis rollerrel: a nyirokmirigyek irányába induljunk el, mindig a fülünk felé. A végén kicsikét mozgassuk, rezegtessük meg a hengert; majd ugyanezt tegyük  meg visszafelé. Ez a kis mozgatás hozza csak igazán működésbe, viszi be a hatóanyagokat...

hogyan-apoljuk-a-borunket-roller.jpg

A hilauronsav és társai

A hialuronos készítményeknek is helyük van a polcunkon. Érdemes olyan termékeket választani, melyek kis méretű hialuronsavat tartalmaznak, mivel csak ezek képesek a bőr mélyebb rétegeiben kifejteni a hatásukat. A bőr ugyanis alapvetően 3 rétegből áll, középső részén helyezkedik el az úgynevezett barrier (vagyis a védőréteg). Feladata, hogy megakadályozza a szennyeződések és baktériumok bejutását a szervezetbe.

A trükk: a barrier nem csupán a rossznak áll az útjába, hanem a jónak is, a szépítő hatóanyagoknak is. Ezért érdemes drágább (például peptideket tartalmazó) szérumokat, krémeket választani, melyek képesek kicsikét mélyebbre hatolni. A hidratálókrémünk már lehet olcsóbb – kitűnő hidratálója van a CeraVe családnak; de a jó patikák is kevernek ki sheavajból hidratálót, s azokban nincs tartósítószer.

hogyan-apoljuk-a-borunket-feller.jpg
Az ötvenes nők száraz bőrének varázslója az illóolajairól híres magyar Adrienne Feller éjszakai krémje, a Shine.

Retinol heti 2x

Mindenképpen érdemes beszerezni egy retinolos készítményt is: ez ugyanis az egyetlen olyan összetevő, melynek öregedésgátló hatását az egész világon elismerik. Tudni illik ugyanis,hogy a bőrsejtek 28 naponta újulnak meg teljesen. A sejtek a bőr alsó részén, szorosan egymáshoz csatlakozva alakulnak ki, a ciklus folyamatában pedig, egyre lazábban kapcsolódva egymáshoz, a felszín felé tolódnak – majd elhalt hámsejtekként lehullanak a bőrről. Ennek a cserélődési folyamatnak a gyorsításában tud segíteni a retinol.

A bőr szoktatását a hatóanyaghoz alacsony koncentrátumú termékkel kezdjük, heti egyszer – máskülönben irritálni fog. Nem ajánlott naponta használni; napra sose menjünk vele, mert érzékenyíti a fény. (Az eredmény: foltos bőr.)

hogyan-apoljuk-a-borunket-c-vitamin.jpg
A C-vitaminnal vigyázzunk,mert nehezen formulázható, valamint sérülékeny; ezért csak jó minőségű terméket válasszunk (a Skinsmart.hu termékét vagy a The Ordinaryt)

Ceramidok

A bőrápolás fontos összetevői a ceramidok. Ezeket olyan bőrrokon anyagokként kell elképzelni, melyek a jó bőrállapotot segítenek fenntartani. A peptidek pedig olyan növényi részecskék, melyek képesek a bőrsejtekkel történő kommunikálásra – ezáltal pedig jobban és mélyebben tudnak hasznosulni is. Hidratálónkat harmincéves kor után már érdemes az eme hatóanyagokkal gazdagított krémek közül kiválasztani.

minden_reggel_ujno.sk.png

Száraz kefélés

Ha még nem praktizáljuk, mindenképpen vezessük be. Először is szerezzünk be hozzá egy jó szőrkefét (a műanyag sörtét felejtsük el!), mert az lesz kíméletes a bőrünkhöz. A száraz kefélés egy csoda, Gwyneth Paltrow alig belép a fürdőjébe, veszi is elő a testkeféjét (s ezt fini videókban be is mutatja).

A száraz kefélés az az ősi gyakorlat, mikor testünkön a száraz (nem vizes!) bőrt kemény sörtéjű kefével dörzsöljük, hogy stimuláljuk a nyirokrendszert és hámlasszuk a bőrt. A módszerrel igen hatékonyan tudjuk leradírozni róla az elhalt hámsejteket; a súrolás felpezsdíti a vérkeringésünket, sőt még a méregtelenítést is segíti.

Egy felületen legalább tízszer vigyük át a kefét, mindig felfelé. Utána zuhanyozzuk le az elhalt bőrt, s hidratáljuk a testünket. Heti 2-3 alkalommal ajánlatos „szárazkefélni“ – mi a szerkesztőségben esküszünk a módszerre!

Mire kell figyelni?

  • Egy jó hidratáló mindig alapvető egy rutinban. De a szérum legyen a drágább, az ütősebb.
  • A retinol egy fényérzékeny anyag: így semmit nem érünk el vele, ha fényvédő nélkül használjuk. A minőségi retinolok éppen ezért kaphatók sötét üveg-ben. Heti kétszer használjuk, lassan, pici adagokban szoktassuk hozzá a bőrt. (Bár lehet, sosem lesz jó, mert sokaknál huplikat, pirosságot okoz.)
  • Az öregedésgátló szérumot este – ám a C-vitaminos szérumot például reggel érdemes felvinni.
–varga, nagyvendégi–
Cookies