Sok olyan plasztika van, ami csupa mosollyal ér véget. Bartalos Edit (Dunaszerdahely, 46) egyáltalán nem bánta meg, hogy 10 évvel ezelőtt kés alá feküdt. A műtétet az Új Nő szponzorálta. Milyen az élet a nagy átalakítás után? – kérdeztük tőle.

Edit tíz évvel ezelőtt vett részt az Új Nő által meghirdetett nagy alakításban, ami azt jelentette, hogy az akkor 36 éves, kétgyermekes anyuka alig néhány hét leforgása alatt gusztusos keblekkel távozhatott a plasztikai sebészetről.

bartalos-edit.jpg
Bartalos Edit Victoria Beckham-es, kerek formát szeretett volna, végül mégis a csepp forma mellett döntött

– Mindig kicsi volt a mellem, és persze én is nagyobbra vágytam, mint minden nő... – kezdi. – Alacsony vagyok, filigrán alkat. A szülések után áldásnak bizonyult a kis mell, mert sokáig tudtam szoptatni, míg a nagy mellű barátnőimnek nem ment. Utána azonban a mellem elvesztette a feszességét, és már egyáltalán nem voltam kibékülve a testemmel. Sokat is edzettem, s attól is csak fogy a mell. Spóroltam a mellnagyobbításra, de valahogy nem bírtam rászánni magam... Aztán elolvastam az Új Nő felhívását, hogy vállalkozót keresnek a „nagy alakításra”, és a gyermekes anyukák előnyt élveznek. Nagy bátran jelentkeztem, és hamar kiválasztottak, mert megfeleltem a kritériumoknak.

– Tudtad, mi vár rád?

– Én akkor már minden szakirodalmat elolvastam, tisztában voltam a kockázattal: hogy a test nem mindig fogadja be a szilikont, betokosodhat, bekeményedhet. Végül Siska doktor úr (dr. Peter Siska végezte a műtétet – a szerk.megj.) a könnycsepp formájú, 300 ml-es betétet ajánlotta, figyelembe véve mellkasi adottságaimat. A javaslattal rögtön kiegyeztem. Tisztában voltam vele, hogy ő jobban tudja, mint én, hogy mit akarok, hiszen már sok-sok száz mellműtétet elvégzett. A műtét előtti kivizsgálásokon mindent rendben találtak. Egyedül a műtőtől féltem. Emlékszem, a műtét napján tél volt, rideg idő, s mikor beértünk a klinikára, szívem szerint kirohantam volna... Az első hét nehéz volt, szörnyen fájt a hátam. Négy hétig tartott a felépülés, és arról is le kellett mondanom, hogy a hasamon aludjak...

Ám semmi nem számított, állandóan csak az járt a fejemben, hogy végre van mellem! Igaz, utána a ruhák teljesen máshogy álltak rajtam. Kicsit fura volt, mert volt olyan ruhám, amit nem tudtam felvenni, mert erősített. Hozzá kellett szoknom az új testemhez. Az új énemhez.

– Jársz ellenőrzésre?

– Igen, szigorúan minden évben. Ez fontos! Az implantátumot lassan ki kell cserélni, a csere 10-15 év után javallott. Nálam még szerencsére minden rendben van. Természetesen a mellem a nyolc év alatt sokat változott, puhább lett, kicsit megereszkedett. Természetesebbnek hat, de ennek örülök is! Ne gondoljuk azt, hogy a szilikonra nem hat a gravitáció, és feszes marad örökké! Változunk – bölcselkedik Edit, majd viccesen megjegyzi, hogy ismerősei úgy vélték, a mellműtét majd biztosan megváltoztatja az életét. Ám minden maradt a régiben, csak az önbecsülése izmosodott meg.

– Az is fontos, hogy az embernek legyen egy szerető családja, amely támogatja – mondja végül. – A gyerekek és a férjem velem együtt szorítottak, a doktor úr pedig megjegyezte, hogy igazi „de luxe” mellet kaptam.

Jó, hogy vannnak mellnagyobbító műtétek!

Vannak nők, akik lelkén mély seb húzódik, és pont a „sosemvolt  cicijük” mérete miatt frusztráltak. A szülés is fura átalakításokat végezhet anatómiánkon. „A lelken ejtett seb legfeljebb heggé forr, de nyomtalanul nem tűnik el...” – mondja a költő. Az érintett nőkön igenis segíthet egy mellkorrekciós műtét. Ám tegyük a kezünket a szívünkre: tényleg ilyen sok fiatal lánynak van szüksége mellnagyobbító műtétre? Mert az anyukák vagy az idősebb nők ritkábban fordulnak plasztikai sebészhez, pedig pont náluk lenne indokolt a korrekció. Sajnos, általában nem azok töltik meg a rendelőket, akiknek az önbizalmát csak felturbózná egy mellfelvarrás.

csajszi-mellekkel.jpg

Pornószépség

Sok tanulmány született arról, hogy a pornóipar megváltoztatta a férfi- és női szépség fogalmát. A szépségeszmény eltolódott a közönséges felé: erről tanúskodnak a szinte hordónyi implantátumok. A nagyot villantó Szilviáknak és Karináknak ezernyi lájkjuk és követőjük van, mert labdacicikkel szelfiznek – és a józan nők táborában is vannak csodálóik. (Bár tudják, hogy a lányok már átlépték a gusztusosság határát.) Az új szépségeszménnyel összefügg az öregség abszolút elutasítása: az öregség olyan valami, amiről nem beszélünk, aminek ellen kell állni, amit le kell tagadni, meg kell előzni, és a legjobb már most, mert a női élet eme sötét korszaka már harmincéves korban elkezdődik...

A természetes, sőt a kis mell a trend mostanában. Régen a nők három számmal nagyobb melleket rendeltek, ma már megelégszenek a kettessel. A gyártók is arról számolnak be, hogy a legmenőbb a 300 ml-es betét. Növekszik azok száma, akik végleg megválnak az implantátumaiktól – attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy az életben nem a mell a legfontosabb.

A 40 pluszos pedig már a sírhelyét nézegeti…

A hírességek is áldozatul estek a mellalakításnak, azok is, akik életük ifjú éveit valójában lapos mellel élték, mint Nicole Kidman vagy Kate Hudson. Mások, mint, mondjuk, Victoria Beckham, aki szintén hatalmas labdaciciket operáltatott be magának, napjainkra már megvált tőlük. Amikor Jenna Anderson, a híres pornószínésznő szögre akasztotta az ipart, azonnal kés alá feküdt, és implantátuma a szemétkosárban kötött ki.

web-bannerek-instagram.jpg

Derzsi Bernadett
Kapcsolódó írásunk