Divattervezőnk, Szarka Zsuzsa a ruhák színeivel a felkelő naptól a lenyugvó napig követte a színskálát. Az áttetsző organzák a matt trikódzsörzét fogalmazzák ünnepélyessé. Induljon a játék!

A reneszánsz ihlette, sokpuffos ujj minden kislány kedvence, így örömmel viselnénk ezt a bolerót, mely korabelivé öltözteti az alatta levő trikóruhát

a_nap_utja_12.jpg

A helyszínt hozzá egy csodás teniszpálya adja, ahol a kerítésről trombitafolyondár patakzik lefelé...

a_nap_utja_10.jpg

... a hátsó udvarban pedig tyúkok kotkodálnak.

a_nap_utja_1.jpg

A Nap kollekció

Szarka Zsuzsa hazai divattervezőnk munkája. Zsuzsa, aki a szalagzsinóros vonal nagy kedvelője, ebben ragyogó ujjakkal rukkolt elő. Mikor kifutóra kerültek a modellek, még javában iskolaigazgató volt Nádszegen. Utána történt a nagy áttörés, mikor is Divatos Délután néven megalapította saját divatbemutatóját

– A kollekció ötlete stílusosan télen született – kezdi. – A sok sötét este megszüli a vágyakozást, hogy valami fényes és meleg történjen velünk. A tervező pedig előveszi a sárga, narancssárga, vörös és aranyszínű textíliákat, és játszik velük. Óriási inspiráció volt számomra, hogy színpadra kellett dolgoznom, mert akkor már tudtam, hogy a Budapest Fashion Weeken fogok szerepelni a kollekcióval. Fiatalos, merész és különleges – ez volt a jelszó.

– Fotózáskor figyelmeztettél bennünket, hogy nem mindegy ám a ruhák sorrendje. Ez mit jelent?

– A 14 darabos kollekció a nap járását követi, színsorban elmesélve.

Először a napnak a halványsárga színe bukkan fel, majd következik a narancssárga, az izzó nap arany színe, és így tovább. A végén megjelennek a lenyugvó nap színei: a piros, a bordó és a fekete. Nincs tovább, a nap lebukott.

– Azt is mondtad, hogy ezek a ruhák kifutóra készültek. Ha valaki az utcára kéri, ezt-azt változtatni kell rajtuk...

– Mikor kiderült, hogy a Fashion Weekre megy a kollekció, akkor fontos szempont volt, hogy bírják az anyagok a gyűrődést, és az ujjak a le-fel húzogatást. Nem az aprólékos kidolgozáson, inkább a látványon volt a hangsúly. Ma már vannak kollekcióim, melyeket ki is kölcsönzök. Nem beszélve a rendhagyó Bocskai-ruhákról: mindig arra sarkallom a nőket, hogy a magyaros ruhákat bátran hordják az utcán.

– Hogy választottad ki a lányokat a bemutatóhoz?

– Egy nemzetközi divatbemutatóra a divatügynökségek delegálják a modelleket. Ha valaki kis kollekciót visz, akkor előáll egy sereg szebbnél szebb lány, és válogathatunk. Nekem 20 lányra volt szükségem. Először elmondtam nekik, mit jelent számomra a kollekció, s mit várok el tőlük, hogyan viseljék a ruhákat. Felügyeltem az öltözködést is, mert fontos volt számomra, hogy a ruhák megfelelő színsorrendben kövessék egymást.

hirlevel_web_banner_2_458.jpg

– A lányok már kész sminkben és hajjal jelentek meg előtted?

– A divatbemutató előtt volt egy megbeszélés az összes divattervezővel, és ott állították össze a műsortervet. Mivel háromnapos volt a rendezvény, próbálták úgy beosztani a tervezőket, hogy passzoljanak egymáshoz a kollekcióik.

A modellek pedig reggel beültek a sminkeshez, majd a fodrászhoz, és a stáb úgy alakította őket, hogy egyhuzamban végig tudják csinálni a bemutatót. Amúgy vittem hozzá a saját zenémet a Rondó Veneziano együttestől. Szó mi szó, nagy gonddal állítottuk össze.

– A ruhaujjak egészen különlegesek! Hogy tervezted őket?

– Kedvenc díszítőeszközeim a szalagok és a zsinórok. Újabban egy új díszítéstechnika kidolgozásával kísérletezem, mert a kereskedőknél nem mindig találom meg azt, amire szükségem van. A színekkel is sokat játszom. Szeretem a váratlan és szokatlan színtársításokat, mert azt gondolom, hogy manapság már majdnem mindent szabad. Ha a jó ízlés keretén belül van, akkor nálam is sok minden belefér. Most ért véget egy szép sorozatom: több helyszínen bemutattuk a ruháimat, a zárás Pozsonyban volt. A következő, novemberi Divatos Délutánnak is megvan már a címe: Cukibabák és Sütemények. Három süteményruhám már szerepelt a Budapest Fashion Weeken, a csokis spicc, a franciakrémes és a puncsszelet. Az ötlet úgy jött, hogy a kifutós lányok alig esznek a bemutatók idején, és ha már nemigen fogyaszthatnak édességet, akkor legalább viseljenek cukorkaszíneket.

a_nap_utja_9.jpg

Mandarinszín szett archaikus felsővel, csőszoknyával. A puffos ujjon kívül ráncolt és zsinórozott, függőlegesen futó sáv teszi dekoratívvá.

a_nap_utja_4.jpg
a_nap_utja_6.jpg

Ez az együttes jelmezszerűen ötvözi a sokféle felületdekorálási szándékot. Van itt színjáték a felületek elválasztásával, zsinórdekor és fodros romantika. Csakis markáns egyéniségeknek!

a_nap_utja_2.jpg

Izgalmas korzet selyembetéttel, hurkolt zsinórmegoldással.

a_nap_utja_3.jpg
a_nap_utja_8.jpg

Ejtett vállú fűző puffos organzaujjakkal, citrusszínekben.

a_nap_utja_7.jpg

a_nap_utja_11.jpg

a_nap_utja_5.jpg

• Divattervező: Szarka Zsuzsa, Nádszeg • Helyszín: Amade Kastélyszálló, Várkony • Modellünk: Steiner Vivien Komáromból • Fotó: Dömötör Ede

–darnay–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies