A toile (ejtsd: toál) az a minta, amelyik a modern korban is őrzi a népszerűségét, és frissebb, mint valaha.

Nemrég például Dukai Regina modell népszerűsítette.

ind_4.jpg

A toile mindig tud újat mondani, idén például a nadrágokra és a ruhákra kúszott fel. Legalább 300 éves, és Franciaországból indult hódító útjára: kalikóvászonra pásztorjeleneteket nyomtattak, ritmikus ismétlődésben.

A rokokó kor jellegzetes mintája volt, Márie Antoinette hozta divatba, főleg függönyökön és tapétákon hódított és hódít azóta is.

S hogy került át a női divatba?

Az olasz Max Mara divatcég nemrégiben megbízta Richard Saja amerikai hímzőművészt, hogy a toile-t csempéssze át a huszonegyedik századba. Saja arról nevezetes, hogy a régi toile-kat modern hímzésekkel látja el.

minden_reggel_ujno.sk_302.png

Végül „Trophy day” néven alkotta meg a Weekend Max Mara divatkollekcióját, amelyen lovacskák és pónik fickándoznak boldogan.

Toile-jaihoz ugyanis az ascoti lóversenyből merített ihletet, aminek eredményeképp a kalapos lányok és divathölgyek idén a képen látható szépségeket viselték a nagy eseményen, amelyen minden évben a királyi család is részt vesz.

A témát természetesen felkapta a többi ruhacég is, s ma a Zara egyik legeladottabb darabja a toile-os caprinadrág és overall. 

–néva–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies