A szépségipar hihetetlen gőzerővel ontja magából a szép, fiatal, hosszú combú lányokat, mellé a kiváló sminkeseket, fodrászokat és sztájlisztokat, de arról vajmi keveset hallunk, hogy a nők a tudományos életben is éppúgy megállják a helyüket, mint a karcsú lányok a kifutón.

Nem szexi okosnak lenni?
Dehogynem! Éppen ezért a fiatal Jessica Wade, aki foglalkozása szerint fizikus, szabadidejében azzal foglalkozik, hogy a természettudományban tevékenykedő, alulprezentált kutatónők is felkerüljenek az internetre, pontosabban a Wikipédia oldalára, és így könnyebben megismerje őket a nagyvilág. Jess célkitűzéseinek egyike, hogy az okos nőket is elismerjék a világban, továbbá, hogy a fiatal lányok ne féljenek tudományos pályára lépni. A fiatal fizikus annyira belelendült a nőket támogató projektjébe, hogy összesen 270 szócikket írt Wikipédia-oldalára, amivel rögtön felhívta magára a világ figyelmét. Jess szerint fontos, hogy a tudományos életben sikeres nőket is megismerjék a fiatalok, s ez motiválja és inspirálja őket a pályaválasztást illetően.

mod.jpg

Gondolkozz globálisan, tégy lokálisan!
A fiatal lány saját tapasztalataiból kiindulva tesz lépéseket afelé, hogy a tudományok iránt érdeklődő nők ne hagyják magukat elnyomni. Ehhez a legmegfelelőbb módszert választotta, hiszen az internet segítségével az egész világot meg tudta és tudja máig mozgatni. Az egészben pedig az a legcsodálatosabb, hogy nem a saját pályáját és karrierjét helyezi előtérbe, hanem példaértékű, okos és elhivatott nőkről ír, akik nem feltétlenül angol származásúak, mint Jess maga. Az első bejegyzését például egy amerikai klímakutatóról írta, azt pedig a National Geographic, a világ legismertebb ismeretterjesztő-tudományos magazinjának első női főszerkesztője követte. A szócikkek írása mellett Jess a kolléganőit gyakran jelöli rangos díjakra, s nem rest soha felszólalni női tudósok érdekében.

Mit jelent a siker?
Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a modell szakmában, a fotósvilágban, a sminkes- és sztájlisztéletben ne kellene megküzdenie a nőnek a mindennapi kenyeréért és megvívni a nagy harcokat, hiszen hangsúlyozzuk, minden egyes szakmának megvannak a saját kihívásai és nehézségei. Az pedig, hogy elértünk valamit az életben, az minket igazol. Mégse felejtsük el, hogy minden szektornak megvannak a sikeres női képviselői: mind a szépségiparban, mind a gazdaságban, az oktatásban, az egészségügyben, a tudományban és a művészvilágban is vannak olyan nők, akikre nem árt figyelni és követni a munkásságukat.

Ahogy a fiatal angol lány is tette, mi is próbáljuk meg határainkat a közjó érdekében tovább feszegetni, és döntsük le azokat a tabukat, miszerint az okos, tapasztalt, érett tudós- és kutatónők nem valók a világ kiemelt színtereire. Hiszen egy fordítónő, egy jogász és egy fizikus is ugyanolyan elismerést és népszerűséget érdemel, mint egy Victoriaʼs Secret-modell. Vagy tévedek?

Almássy Dorka