Szoptatni csak a nő tud… A szimmetrikus mell ritka, mint a fehér holló… S van még pár érdekesség, amit elmondhatunk a női mellről. Anyák, beszéljetek lányaitokkal a női mellről!

Azt is meg kell tanítani a lányunknak, hogy senki nem foghatja meg a mellét, ha ő maga nem akarja. Tini koromban nyáron építkezésen dolgoztunk, és a munkások ide-oda nyúlkáltak, mert azok olyan idők voltak! Erre visszaemlékezve konstatálom, mennyit változott azóta a világ. Ma ilyesmit már senki nem merne megtenni…

noi-mellek-illustracio.jpg

Ráfixálódhatunk

Az emlőnek három nagy funkciója van: a szoptatás, tehát utódaink táplálása, szexuális funkciót is betölt, és jelzi a nemi érettséget. Sőt, rá is fixálódhatunk a mellre – Sigmund Freud orálisan fixált társadalomról beszél. Szerinte élete első szakaszában az ember a száján keresztül él. Ha ebben a korszakában trauma éri, akkor itt megragadhat, és nem lép tovább. Az ilyen ember felnőttkorában túlságosan kötődni fog másokhoz – és a szájjal kapcsolatos dolgokhoz (evés, ivás, tollszár rágcsálása, dohányzás). 

Érdekesség 

Újszülötteknél, kisfiúknál és kislányoknál egyaránt egy pici előtej szivárog a mellbimbóból. Ez annak a hormonális folyamatnak tulajdonítható, amikor a várandósság vége felé az anyai szervezet felkészül a szoptatásra – és ugyanazok a hormonok hatnak a kisbabára is a pocakban. Ez az előtej, az úgynevezett kolosztrum, néhol boszorkánytejnek is nevezik. Nem kell aggódni miatta, a hormon pár héten belül kiürül a csecsemő szervezetéből.

Anyáknak! Beszéljünk lányunkkal a mellről. Akkor is, ha nem nagyon nő, akkor is, ha gyorsan nő, és már 14 éves korban impozáns, C kosaras. El kell neki mondani, hogy rajta múlik, milyen viszonyban lesz később a testével, s azt is befolyásolhatja, hogyan reagál rá a többi ember. 

A mellbimbó 

A férfi mellbimbója társadalmilag teljesen elfogadott, a nő mellbimbója azonban szexuálisan tárgyiasítva van. Ezért létrejött egy mozgalom, amely a mellbimbók felszabadításán dolgozik, a neve: Free the Nipple. Egy Insta-profil úgy játssza ki a közösségi média prűdségét, hogy csak mellbimbókat jelenít meg. (Nem lehet tudni, hogy férfi vagy női mellbimbóról van-e szó: ez a Genderless Nipples oldal.) A közösségi platformokon ugyanis a férfimellbimbók megjelenhetnek, a női mellbimbók soha. A női mellet szinte teljesen közszemlére lehet tenni, kivéve a mellbimbót: amint kivillan a bimbóudvar, világraszóló botrány bontakozik ki. Elég csak a 2004-es amerikai Super Bowlra gondolni, mikor Janet Jackson mellbimbója egy pillanatig látható volt. Janet karrierje hanyatlásnak indult, pedig a villantás nem az ő bűne volt – Justin Timberlake egy heves, véletlen mozdulattal (ezt sokan megkérdőjelezték) letépte Janet topjának egy darabját. Volt is nagy botrány!

A bimbótapasz

Manapság mellbimbótapaszt illik használni, ha olyan ruhát veszünk fel, amiben átsejlik a mellbimbó. A bimbóellenesség az európai, az amerikai és a nyugati kultúrára jellemző. Ez sem kezdődött olyan régen, hiszen a 80-as években teljesen normális jelenség volt felvenni egy laza kis inget melltartó nélkül. 
A női mell nagyon változékony testrész. A mellbimbó szexuális izgalom hatására sötétebbé, keményebbé válik és kiemelkedik. Mellünk mérete ciklusunk során is változik. Az ovuláció környékén, mikor az ösztrogénszint magasabb, mellünk feszesebb és szimmetrikusabb lesz. A ciklus második felében – amikor a progeszteron hormon dominál – a mell megduzzad, sőt sokan mellérzékenységre, fájdalomra panaszkodnak. A ciklus második felében akár egy egész számmal nagyobb lehet a keblünk, a várandósság és a szoptatás alatt pedig akár két-három méretet is növekedhet. 

mellek-illustracios-02.jpg

Akkor is nyugtassuk meg a lányunkat, ha a mell alakja megváltozik, a szoptatástól kiürülve kisebb lesz, vagy megnő (az a jobbik eset). Nem kell mindjárt plasztikára rohanni, jobb egy évet várni, mert ennyi idő kell a testnek, hogy magához térjen,. Anyáinkon is múlik, hogyan tartjuk magunkat és hogyan hordjuk a mellünket, még ha tiniként a vállunkat is vonogatjuk az intelmekre. A jó szó megtapad, alkalmas időben előbújik és segít.

A mell formája 

Sokan azt gondolják, hogy főleg a szoptatástól ereszkedik meg a női mell. Nem igaz. A szoptatás befejezése után könnyen regenerálódik a mell kötőszöveti rétege. A kutatások szerint inkább a ciklusunk, az életkorunk, a várandósságok száma, a dohányzás, a testsúly változásai (fogyás, hízás), illetve a gravitáció hat a női mellre.

Nem kell összegörnyedni, ha megbámulják a mellünket, büszkék is lehetünk rá. (Úgysem tehetünk róla, hogy milyen, mert így nőtt, ajándékba kaptuk.) Ami szép, azt meg kell mutatni, ha viszont túl nagy, akkor nem kell még pluszban kirakni, mert az már nem mutat jól. Erre később azért minden nő rájön.

Mellbimbó-orgazmus 

A mellbimbó-orgazmus létező tapasztalás. A mellbimbó érintése ugyanazt az agyi területet ingereli, mint a csikló vagy a hüvely érintése. Akár szeretjük a mellünket, akár nem, nagyon fontos, hogy ismerjük meg, és figyeljünk fel arra, ha megváltozik az alakja. Ilyen elváltozás lehet egy hirtelen befelé forduló mellbimbó – vagy ha csomót találunk a mellünkben. Az önvizsgálatot minden menstruáció után öt nappal érdemes elvégezni. A mellet körbe kell tapogatni, végigmasszírozni, hogy az esetleges csomókat és elváltozásokat időben észleljük. A mellrák egyike a legjobban gyógyítható rákfajtáknak, de itt is mérvadó lehet a korai felismerés. 

Varga Klára

 

Kapcsolódó írásunk: Szabadulás a melltartótól. Vagy mégsem?

web-bannerek-hirlevel-01_1.jpg

Új Nő csapata