Érdeklődve olvasgatom azokat a cikkeket, amelyeknek szerzői „fel akarják szabadítani a nőket a melltartó viselése alól”. Nem igazán értem – én eddig is teljesen szabadnak éreztem magam! Ne akarjon engem senki sem felszabadítani, mert estére fájni fog a mellem! Fel nem foghatom, hogy miért hord valaki kényelmetlen melltartót. A mai korban igazán széles a választék. Hordhatunk merevítőset, merevítő nélkülit, természetes pamutból varrtat, elasztánnal jól átszőtt vagy akár csipkés, dögös darabokat ilyen-olyan pánttal...

mell_indito_vagott.jpg

Melltartó-kisokos

Női nem felszabadítói ide vagy oda, a stílustanácsadók egyöntetűen azt állítják, hogy a melltartó az öltözet alapdarabja. Nem pusztán egy ruhadarab a sok közül: a legintimebb, legfontosabb ruhadarab, ami közvetlenül érintkezik a testünkkel, funkciója szerint tartja, támasztja és védi a nők mellét.
Ahhoz, hogy rátaláljunk a nekünk megfelelő, igazán jó melltartóra, szükséges némi tapasztalat. Ha első melltartósok vagy kezdők vagyunk ezen a téren, érdemes időt és energiát fektetni a vásárlásba, amíg megtaláljuk az „igazit”.
Az optimális melltartó viselete szinte észrevétlen viselőjének, ugyanakkor kényelmesen tartja a mellet. A megfelelően megválasztott fehérnemű soha nem hagy nyomot viselőjén. A pántja nem vág be a vállon, de nem is lötyög rajta: olyan, mintha rajta sem lenne. A hátsó keresztpánt sem csúszik fel. A kosara nem áll el a melltől, illetve a mell nem türemkedik ki belőle sem oldalt, sem pedig felül. A jó melltartó megemeli a kebleket, de nem nyomja le, nem préseli össze őket. Mindemellett már „csak” szexisnek és szépnek kell lennie óhajtott darabunknak...

Végül is úgy vagyok vele: mindenki maga tudja, hogy neki mi a kényelmes, ő mit szeret. Attól is függ persze, hogy milyen az alkata. Valószínű, hogy egy nagyobb mellű kamasz nem fog melltartó nélkül mászkálni, mert könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhet. Egy kifejezetten kis mellű lány is ragaszkodhat a melltartóhoz – hogyne, hiszen a kitömött, szivacsos fazonokkal domboríthat a keblén. Ha pedig valaki el akarja dobni a melltartót? Lelke rajta. Érezze szabadnak magát, ha ezt akarja!

Így válassz helyes méretet! A melltartó mérete egy számból és egy betűből áll, pl.: 70B, 90H, 65A. A szám mellkasunk kerületét jelzi, a betű pedig a kosárméretet. A melltartó méretét a mellbőség és a mell alatti körméret alapján tudjuk kiszámolni. Ez a két adat fogja eldönteni, milyen fehérneműt vásároljunk.
Első lépésben derítsük ki, mekkora a mell alatti körméretünk. Fogjunk egy egyszerű mérőszalagot (centimétert), és mérjük meg mellkasunkat a mellünk alatt. A kapott értéket keressük meg a lenti táblázatban:

1_tablazat.jpg

Például, ha a mellünk alatti körméret 71 cm, akkor a melltartónk hátpántja 70-es lesz. Ha 109 cm-t mértünk, akkor 110-es melltartót kell vásárolnunk. Ha pedig úgy érezzük, két méret közé esünk, mert hol 67, hol 68 cm-t mérünk, vásárláskor próbáljuk meg a 65-ös és a 70-es melltartót is!

A kosárméret meghatározása

A szám mellett található betű a kosár méretét jelenti. Ezt a betűt a mellbőség és a mell alatt mért körméret különbsége adja meg. Mérjük meg a mellbőségünket – ott, ahol a legnagyobb a mellünk, azaz a mellbimbókon áthaladva, egyenesen tartva a szalagot a hátunkon keresztül.  A kapott számból vonjuk ki az előző adatot, azaz a mell alatti körméretet. A végeredményül kapott érték fogja meghatározni, mekkora a kosárméretünk. Keressük meg a kapott számot, és a hozzá tartozó betűt a lenti táblázatban. Ha két kosárméret között vagyunk, érdemes mindkét fajtából próbálnunk.

2_tablazat.jpg

Nézzük egy példát: ha a mellünk alatti körméret 76 cm, a mellbőségünk pedig 89 cm, akkor 89-76= 13 cm. Vagyis A jelű kosárméret lesz a számunkra megfelelő. A boltban pedig 75A melltartót kell keresni!

mellboseg.png

Egy apró trükk molett nőknek 
Molettként gyakran szembesülök azzal a problémával, hogy a gyártók úgy vélik, hogy ha 95-ös vagy 100-as a körméretem, csakis C-s vagy E-s lehet a kosárméretem. Hát nem így van, B-s vagyok. Csakhogy a 95B, 100B melltartó elég ritka. Eltartott egy ideig, míg rájöttem, hogy létezik melltartótágító is, amelynek segítségével egy 90-es melltartóból 95-et tudok varázsolni.

A melltartó vásárlására mindig elég időt kell szánni!
Ha azt gondoljuk, szuper, most már mindent tudunk, egykettőre megvesszük a nekünk megfelelő melltartót, nagyon tévedünk. Mivel a modellek gyártónként, fazononként jelentősen eltérnek, akár 5-6 melltartót is fel kell próbálnunk, mire megtaláljuk az igazit. Gyakran szembesülünk azzal a problémával is, hogy kiválasztunk egy csinos darabot, amelynek megfelelő a mérete, mégis, amikor felpróbáljuk, nem mutat szépen, és nem is kényelmes. Ennek az az oka, hogy különböző mellformákhoz különböző fazonú melltartók illenek. Szánjunk hát elég időt a megfelelő fehérnemű kiválasztására, és ha nem találtunk aznap megfelelőt, inkább ne vásároljunk semmit! A melltartó alapdarab, kiválasztásában ne kössünk kompromisszumot!

Mit mondanak az orvosok?
Orvosi szempontból egyáltalán nincs egyetértés, hogy ajánlatos-e melltartót viselnünk vagy sem. Az egyik orvos szerint a melltartó által a mell tartóizmai veszítenek feszességükből – mások szerint azonban épp az ellenkezője igaz: ha nem hordunk melltartót, meglazulnak a tartóizmok.

melltarto_vagott.jpg

Robert Mansell brit sebészprofesszor például kijelentette, hogy a melltartók nem befolyásolják azt, hogy egy mell megereszkedik-e vagy sem. Szerinte a legtöbb mell egy idő után elveszíti a feszességét – különösen éppen azok, amelyek tulajdonosai melltartót hordanak. Más orvosok viszont nem gondolják megalapozottnak azokat az elméleteket, melyek szerint az izmok megtartják a mellet. Hogy kinek mennyire ereszkedik meg a melle, az genetika, életmód és méret kérdése. Mivel azonban elsősorban a gravitáció húzza le a női mellet, a megereszkedés ellen azzal tehetünk a legtöbbet, ha melltartót hordunk. Nyilván minél kisebb a mell, annál kevésbé fontos a melltartó viselése, de kis mellű nőknek is ajánlja, legalább sporthoz.
Ugyanilyen egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat hallhatunk azzal kapcsolatban is, hogy a melltartó viselése okozhat-e rákot, vagy sem.
Mi hát a megoldás? Egészen egyszerűen viseljük, ha úgy gondoljuk, nekünk szükségünk van rá. Ha pedig úgy véljük, jobb nekünk szabadon, mert nincs is akkora mellünk, nyugodtan tegyük félre a melltartót.

Dráfi Anikó

 

Kapcsolódó írásunk: Kapszulagardrób

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata