Fel kell tegyük a kérdést: Valóban ekkora idióták vagyunk?

llítólag a nőké a jövő. Nem a tesztoszteron határozza meg már a világot, s egyre több a női vezető. A lányok a képeken viszont még mindig komplett idiótának néznek ki, ahogy félmeztelenül vonaglanak és pucsítanak. A többség azt mondja, azért csinálják, hogy lájkokat kapjanak a férfiaktól a képeikre. Ez azonban nem ennyire egyszerű.

a-no-felpucer-es-vonaglik-kezdo.jpg
A képek a férfifantázia teremtő erejét bizonyítják: a lányok úgy viselkednek, ahogy azt tőlük elvárják...

Ma Miley Cyrus vagy Lady Gaga viselkedése koncertezés közben a pornóhoz közelít – ahhoz a pornóhoz, amelyik a primitív férfivágyakat szolgálja ki. A Facebookon vagy Instagramon domborító lányok őket másolják, mikor úgy csinálnak, mintha élveznének..., miközben azt képzelik magukról, hogy ők nagyon haladók és feministák.

Rihanna azt mondta, tesz rá, hogy rossz példát mutat a kamaszlányoknak, s akinek nem tetszik, amit csinál, az ne nézze. Madonna, aki nagy egyenjogúsági harcosként lép fel mindig, hatvanévesen is csak a régi nótát ismétli, tornadresszben vonaglik és neccharisnyában. Nem tud valami mást kitalálni? Ezek szerint a nőnek nincs más mondanivalója magáról, egyedül csak ezt a félmeztelenséget tudja bevetni, ami eredetileg a férfiak fejéből pattant ki.

Amíg lesznek nők, akik eljátsszák, hogy mikor megalázzák vagy egy darab húsként kezelik őket, s az nekik jó, addig a férfiak is elhiszik, hogy a nőknek ez a jó. Hisz már tiltakozhatnánk, de nem tiltakozunk...

A milf

Volt egy kolléganőm, Kata, gyönyörű nő, zöld a szeme, mint a macskának, ma már kétgyermekes anya. Felelős vezetőként gyakran találkozik férfiakkal – az egyik nap egy üzenettel állt elém, amit egyik nagy tekintélyű ügyvéd ügyfele írt neki. „Évike, ez mit jelent?“ – kérdezte. Az üzenetben ügyfele részletesen taglalta, hogy micsoda jó milf Kata, s a legszívesebben mit csinálna vele. Kata nem volt elmaradott nő, nagyvárosban nevelkedett és forgolódott, bár nem a pornóbizniszben tájékozódott a világ ügyeiről. Ezért nem tudta, hogy mikor egy beképzelt férfi tárgyiasítja a gyerekes „jó nőt“, akkor milfnek bélyegezi. Vagy talán tudnia kellett volna?

Szegény Pierce Brosnan!

Pierce Brosnannek sok újságcikkben gratuláltak, hogy nem vált el a feleségétől, amikor az elhízott. Az olvasók azt írták, hogy biztos erős a kötelék, ami a sztárt a feleségéhez köti. Olyanok is voltak, akik kijelentették: pedig megértenék, ha a színész elvált volna a nőtől, mert a nő az idők során csúnyán elhízott. Vajon azokat az asszonyokat is megértjük, akik elválnak a férjeiktől csak azért, mert a férjek az évek során pocakot eresztettek?

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Szép vagy lányom, szép vagy...

A legtöbb nő kiskorától kezdve azzal van elfoglalva, hogy elég szép-e. A világ minden pillanatban fürkész és minősít bennünket – hogy milyen a megjelenésünk, elég visszafogottan viselkedünk-e, hogyan öltözködünk. A külsőnk háttérbe szorítja az okosságunkat, tehetségünket, sikereinket. Ezt a szemléletet még a férfiak alakították ki, a nők pedig átvették. S még mindig azt szajkózzák, hogy a kibuggyanó mell a legfontosabb az életben.

Billie Eilish

Billie Eilisht a világ összes tinédzsere imádja. Ez a húszéves amerikai énekesnő nem volt cicomás baba, inkább formátlan, pár számmal nagyobb ruhákba öltözött, és zöld-fekete haját kontyba csavarta. „Soha nem akartam, hogy a világ mindent tudjon rólam. Ezért hordok nagy ruhákat. Így senki sem mondhatja, no nézd, itt milyen lapos, mekkora feneke van... A lepelruha mindent eltakar” – mondta egyik interjújában. Aztán tavaly megjelent a Vogue májusi száma, amelyben Billie fűzőben és üvegszálas harisnyában pózolt, arcát pedig romantikus szőke hullámok keretezték. A szabadszájú lányból showbiznisz-termék lett, aki a lehető legtöbb meztelenséget mutatja. Ilyet domboríts, mint én, ezt csináld utánam! – szólt az új üzenet a rajongóknak.

a-no-felpucer-es-vonaglik-cimlap.jpg
Billie Eilish a Vogue címlapján (© Craig McDean)

A Grammy-díj átadásakor Dua Lipa alig-ruhában vonult ki a színpadra, vonagló kolléganői kíséretében. Bevonulásukkal egyetlen üzenetet közvetítettek, mégpedig hogy egy énekesnő mindig készen áll a szexre... Mellesleg Dua Lipa rajongói tábora is nagyrészt tizenéves lányokból áll. A mai lányok előtt olyan ikonok lebegnek, mint amilyen Rihanna vagy Miley Cyrus. Akik eljátsszák, hogy az a jó nekik, ha félmeztelenül porig alázzák magukat a színpadon, vagy úgy viselkednek, mintha egy darab hús lennének.

Még mindig a régi elvárások szerint élünk. A nő még mindig nem a másik nem, hanem a vágy tárgya. Ezért teszegeti magát félmeztelenül a színpadon, mert úgy gondolja, hogy ezt szeretik nézni a férfiak. Bezzeg egy Justin Timberlake-et senki se kényszeríti, hogy férfitangában, szexi pózban fotóztassa magát. Az ilyen felvétel megbotránkoztatná az embereket, ízléstelennek tartanák.

Az énekesnők és a színésznők viszont hagyják, hogy a pornográfia határát súroló fotók és videók készüljenek róluk, sőt ők koreografálják vagy stilizálják meg hozzá a forgatókönyvet.

Male gaze

A „male gaze” férfipillantást jelent. A macsónak azt a nézését, amivel felméri egy nő szexis kvalitásait. A hetvenes éveiben írta le a jelenséget egy Laura Mulvey nevű angol rendező, aki esszéjében kifejtette, hogy a sikeres filmalkotásokban mindig aktív férfiak szerepelnek és passzív nők, s a nők sokszor a puszta dekoráció szerepét töltik be. Sőt, a női szereplők általában a férfiak vágyait testesítik meg. Ezekben a filmekben a nők nemcsak szépek és sóvárgók, hanem odaadóak is. Sok film nem kutatja, hogy milyen a nő, mire gondol, mit érez – az ő dolga annyi, hogy kielégítse a férfit. Majdnem ugyanez a helyzet a színpadokon is. Nem véletlen, hogy az idősebb színésznőkre nemigen írnak szerepeket. Ők ugyanis már túl bölcsek ahhoz, hogy eljátsszák a félidióta nőt, akinek nemigen van fogalma a világról és magáról.

Ötven év telt el az említett esszé megjelenése óta, és nem mondhatjuk, hogy azóta sokat változott volna a helyzet. A kommersz darabokba a marcona hősök mellé még mindig szép fiatal lányokat válogatnak, akik karakterük szerint sokszor elég agyatlanok, legalábbis soha nem mondanak nemet. Itt meg kell említenünk, hogy az utóbbi években azért megszaporodott az olyan filmek száma, amelyek szembeszállnak ezzel a klisével. Ma a női főszereplők azért már bonyolultabbak, többen tartoznak a 40 pluszos korosztályba, és nem kell kilónyi make-uppal fiatalabbá maszkírozni őket. S persze nem lehet mindent a férfiakra fogni. Mert már vannak jó női rendezők is. Ők vajon miért nem mutatják meg, hogy mit érez és gondol egy igazi nő? Hogyan szeret, mikor önszántából szeret...

a-no-felpucer-es-vonaglik-madonna.jpg
Madonna is csak másol, mikor fiatal és izmos háttértáncosokkal veszi körül magát. A fagyi visszanyalt... Nála a fiatal fiúk képviselik azt a plusz értéket, ami felfelé stilizálja a megjelenését. (© Getty Images)

Nem lehetünk szépek?

Miért rossz az, ha a nőket a férfiak vágyai szerint ábrázolják? Nem lehetünk szépek? – kérdezhetik ezek után megzavarodva szép és fiatal olvasóink. Dehogyisnem! Hiszen természetes, hogy a férfiaknak tetszenek a nők. Nekünk, nőknek is tetszenek azok a férfiak, akiknek széles a válluk és magas a termetük. A női szépség még ennél is nagyobb érték, mert egy férfi sohasem tud olyan szép lenni, mint egy nő. A probléma az, hogy a férfiakat a szépségeszmény nem kényszeríti semmire... A nőket viszont igen. Minket állandóan bámulnak, kritizálnak, hogy milyen a külsőnk, hogyan viselkedünk, mibe öltözködünk. A megjelenésünk háttérbe szorítja az eszünket, az ügyességünket, az eredményeinket. Sőt, hajlamosak vagyunk elválasztani egymástól a kettőt.

Megdöbbenünk, ha egy szép nő okos is. Hiába mutat 2022-t a naptár, a világ nőről alkotott véleményét erősen befolyásolja, hogy milyen a nő kinézete. Az, hogy mi van a nő fejében, milyen céljai vannak, miben jeleskedik, mire törekszik, még mindig csak tizedrangú kérdés. A saját magunkról alkotott véleményünkben is az játssza a legnagyobb szerepet, hogy elég szexik vagyunk-e. Vágyakozást tudunk-e kelteni a férfiakban? Minden külön értesítés helyett: A Dove kozmetikai márka felmérése szerint a hazai nőknek mindössze egy százaléka tartotta magát szépnek. Minden negyedik nő átlagosnak mondta magát. Vagyis ezt teszi a nőkkel a külső állandó vizslatása. Magyarán: elveszi az erőnket, s komplett idiótákat farag belőlünk.

Nagyvendégi Éva
Cookies