A közelmúltban részt vettem egy konferencián, ahol volt szerencsém megismerkedni azokkal a nőkkel, akik azért igyekeznek és dolgoznak különféle civil szervezetekben, hogy minél jobban össze tudják hangolni a karrierjüket a családdal. Egyáltalán létezik ilyen? – tettem fel magamban rögtön a kérdést. Lehetséges úgy gyereket nevelni, feleségnek és nőnek lenni, hogy közben napi 8-10 órát robotolunk?

Tulajdonképpen lehet. Kevesebb óraszámban a munkában, nagymamák, férjek és jó főnökök segítségével. Az ott jelen lévő nők mind remek példái voltak ennek. Ott voltak azok a nők, akik gyereket szültek, és röviddel utána újra munkába álltak. Nagymamák, akik unokát nevelnek, mégis dolgoznak, és azok a nők is, akik három vagy négy gyereket nevelnek, és mégis külföldre járnak heti néhány nap pénzt keresni. Hogy tudják mindezt összehangolni?

Beszéltünk a bölcsődék hiányáról, az iskolákról és arról, hogy a fiatalok nem mernek gyereket vállalni. Arról, hogy kevés az a harminc alatti nő, aki gyermeket szül, és bizony arról is szó esett, hogy a nőknek nincs elég önbizalmuk.

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

Állandóan az motoszkált a fejemben, hogy hallgassuk meg őket. Azokat, akik aznap nem lehettek ott. Mert dolgoztak, gyereket neveltek, és nem tudtak jelen lenni, hogy a saját példájukon mutassák be a problémát. Ez azért merült fel bennem, mert a jelen lévő nők 90%-a arról számolt be, hogy mindez nem jöhetne létre – hogy anyák, dolgozó nők és feleségek legyenek –, ha a férjük nem lenne. Ha a férjük nem a férjük, partnerük, társuk volna. 

Szólaljanak fel azok is, akiknek nincs rendben a családi életük, elváltak, nem tudnak munkát vállalni, és nincs hová leadni a gyereküket, mert a nagyszülők már nem élnek. Hogyan boldogulnak? Egyáltalán hogyan boldogulnak nálunk a nagycsaládosok és a nyugdíjasok? A nyugdíjasok, akik még dolgoznának, de nem kapnak lehetőséget.

Mondják el a véleményüket, meséljék el az életüket. Milyen munkahelyek vannak? Megbecsülik a nőket? Léteznek-e olyan munkahelyek, ahol figyelnek a nőkre? Tudunk-e egyszerre feleségek, anyák, nők, dolgozó nők lenni a XXI. században, vagy csak tűzzel-vassal próbálkozunk?

db

web-bannerek-hirlevel-01_3.jpg