A randialkalmazások legnépszerűbbje a Tinder, amelyet pont azért fejlesztettek ki, hogy segítsen az egyedülállóknak párt találni. Ehhez képest a használók harmada házas. Sőt, a nők inkább használják már foglaltan az alkalmazást.
Sokáig azt hittük, az internet majd titkosítja viszonyainkat. Ehhez képest „titkos” életünkbe belépett a nyilvánosság: gondoljunk csak a meghekkelt oldalakra, kiszivárogtatott videókra. Megszégyenítés és lebukás ma kéz a kézben járnak, még inkább, mint a régi világban. Vajon hány pár menne szét, ha meg tudnák nézni egymás telefonját?

„Ezzel még nem csalom meg Zolit!” – magyarázza a barátnőm, aki a Tinderen jobbra húzkodja az ismeretlen férfiak fotóit. Enyhe grimasz fut át az arcomon. Vajon miért nézeget idegen pasikat egy nő, aki azt állítja magáról, hogy fülig szerelmes?

Az  elején még naivak vagyunk. Behunyjuk a szemünket, mert úgy gondoljuk, mi kivételek vagyunk, velünk ez nem fordulhat elő. Bennünket soha nem fognak megcsalni. Titokban azért beletúrunk a párunk telefonjába, hiszen mindenki ezt csinálja... És az ördög nem alszik. 

VAJON HÁNY PÁR MENNE SZÉT, HA BELENÉZNÉNEK EGYMÁS TELEFONJÁBA? Ma olyan korban élünk, ahol az ember ott és akkor csalja meg a társát, ahol és amikor nem szégyelli. És már senki sem szégyelli. A hűtlenkedés áthelyeződött az online felületekre, és számos formája van: privát, szívecskés üzenetváltások, intim fotók küldözgetése, flört, videócset, szexting... Az persze még nem megcsalás, ha egy idegennel az időjárásról irkálunk. Ám ha éppen azt ecseteljük, hogy kiről hull le éppen a bugyi, az már más kategória. Bogi (23) szerint a virtuális hűtlenség forradalmát éljük. – Minden erről szól most: ki kivel írogat, kit lájkoltunk be, kit követünk, és ki követ minket. Ha a párunk bekedvel egy nagyobb cicivel rendelkező lányt, kezdődik a balhé...

Mert nagy a csábítás!
Elég feloldani telefonunk képernyőzárát, s máris ott a Facebook, az Insta, a Snapchat, a Messenger és a legújabb társkeresők. És pillanatok alatt ki tudunk deríteni mindent egy idegen férfiról vagy nőről.

Egy szó mint száz, temérdek kapcsolat bukik meg a telefonok miatt. Vitatott a téma, hiszen sokan úgy gondolják, teljesen normális beletúrni a párjuk telefonjába. Ám vannak, akik szerint – és én is közéjük tartozom – a telefon az intim zónánk része. Csak a tulajdonosnak van joga kotorászni benne.

Aki nem hajlandó leszokni a turkálásról, az nagyon megkeseríti az életét, hiszen állandó gyanakvásban kell élnie. Vajon megcsalt? Írogat valakivel? Lehet, azért nem találok semmit, mert állandóan törli az üzeneteit... Ildikó (31) szerint felesleges törni magunkat. Ha eleve nem bízunk a párunkban, akkor megette a fene az egészet. – Nekem egy egészen banális történetem van erről. Soha nem ellenőriztem a párom telefonját, de az egyik buli után kicsit spiccesen a kezembe nyomta, hogy hívjak taxit. Abban a pillanatban érkezett egy üzenet, miszerint: Én is szeretlek!

Ildikóék közös szerelmi története ezzel véget is ért. Ám úgy véli, nem a telefon volt a hibás, mert megannyi, szemmel látható előjele volt a hűtlenségnek, amiről egyszerűen nem akart tudomást venni. A telefonos üzenet csak hab volt a tortán.

Mi számít megcsalásnak?
Sokan úgy vélik, hogy az online flört nem számít megcsalásnak. (Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy a franciázás egy félrecsúszott baráti puszi.) Manapság a virtuális világban zajlanak a nagy szerelmi drámák. – Egyszerű üzenettel indult – meséli Linda (34), aki sokáig egy szerelmi négyszög kellős közepében evickélt. – Flörtölni kezdtem egy idegennel, pedig tudtam, hogy nem lenne szabad, hiszen férjem van. Viszont kíváncsi voltam, és tetszett, hogy annyira odavan értem a pasi. Egyik üzenet váltotta a másikat, találkoztunk, jöttek a képek, érkeztek a kis videók, s hirtelen azon kaptam magam, hogy szerelmes vagyok. És nem a férjembe...

Linda különvált, de a nagy Ő családja is beleroppant az üzengetősdibe (mert ott már gyerekek is voltak!). Kettejükből nem lett semmi, csak egymás életét verték szét. Kérdezhetjük újra: tényleg nem számít hűtlenségnek egy „ártatlan”, erotikus flört? Unatkozunk, a telefonunk után nyúlunk, és észre sem vesszük, de már beszippantott bennünket a virtuális világ, amelyik egyszerre konkrét és megfoghatatlan. És ahol tobzódnak az érzelmek. Ez utóbbi a nőknek kedvez, mert ők elsősorban érzelmi okokból lépnek félre. Az internet végre teret ad az érzelmeink kibontakozásának – amire sokszor a férjünkkel vagy párunkkal nincs lehetőségünk. Végre beszélhetünk az érzelmeinkről, arról, hogy kik vagyunk, és mit szeretnénk, végre akad, aki meghallgat bennünket, s nem horkol bele a nagy kitárulkozásunkba. Ami nem megy a férjünkkel, az hihetetlenül könnyen megy egy messengeres csetben egy idegennel. Az internet előnye, hogy közben nem kell annyi sok más ingerre figyelni. Írás közben nem látjuk a másik szemét, nem érezzük a szagát, nem látjuk a mozdulatait, egyszóval fejest ugorhatunk egy álomvilágba. Érzékeink kiélesednek, s lám, mennyi figyelmet és bókot kapunk más férfiaktól és nőktől, szinte semmit nem kell érte tenni... 

Szerencsére számtalan eset van, amikor a szereplők észhez térnek. Andrisnak (50) nagyon megtetszett, hogy bárkivel online elcseveghet – régi ismerősök, barátok, exek –, majd azon kapta magát, hogy bőszen kokettál egyik régi osztálytársával. – Kis játékba kezdtem, mert izgalmasnak találtam. Mindig is kíváncsi ember voltam. Végül rájöttem, hogy innen egyenes út vezet a pokolba. Bevillant, hogy ezekkel a kis bódító csevejekkel a családi életemet teszem tönkre. Csak azért, mert ötvenévesen valami újra vágyom, egy friss szellőre... Úgy éreztem magamat, mint akit hideg vízzel leöntöttek. Rájöttem, hogy nem éri meg.

Miért vagyunk hűtlenek?
A legtöbben arra panaszkodnak, hogy egy idő után minden kapcsolat ellaposodik. S ilyenkor a tettek mezejére kell lépni. Zoli (43) élettársi kapcsolatban él több mint tizenöt éve, az előző házasságából pedig van egy kislánya, ám még most is úgy gondolja, hogy az életet elsősorban élvezni kell. Szerinte egy férfinak KIHÍVÁSOKRA van szüksége. Egy elszürkült kapcsolatban a férfi elhagyja magát, ezért mindig kell egy új impulzus, kell „egy kis nő”! – Szeretem a páromat, nem akarom elhagyni. Ám vonzanak a nők, mint a mágnes, és imádok velük flörtölni, írogatni. Van, hogy találkozunk, és történik ez-az, ám nem gondolom, hogy ezzel bűnt követek el. Hiszen engem ez tart kondiban, nők nélkül nincs értelme az életemnek. Nekem a nő adja az életerőt.

Néha a vadászösztön addig hajtja a férfit, míg végül letörik a szarvát. Erről is hallottam pár történetet, mikor az asszony besokallt, és az új csinibaba nem volt hajlandó Zoli piszkos alsóneműjét a szürke hétköznapokban kimosni. „Egy gyertyafényes vacsora, az még rendben van, ajándéknak mellé egy Gucci táska, az igen, de a jóból is megárt a sok.” (Mint elárulta bizalmasan az egyik „kis nő”.)

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

Szomorú valóság
Rengeteg flört van, ami egy csetes incselkedéssel, majd szemtől szembe kávéval indul, aztán hosszú évekre benne ragadnak a felek. Pontosabban az egyik fél, mert a másik csak játszogat, a szorongását oldja. Vagy a belső feszültségét a hűtlenkedéssel vezeti le. Válni azonban nem válik! Alíz (33) néhány évvel ezelőtt még szeretője volt egy nős férfinak. Egyáltalán nem érezte magát kellemetlenül, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a házaspár – mármint élete szerelme és annak kedves felesége – gyermeket várnak. – Azért tudod elviselni a harmadik szerepét, mert nagyon szerelmes vagy. És vársz, mert megbízol a férfiban. Bízol abban, hogy egyszer majd rá tudod venni, hogy elhagyja érted a családját. Hiszen te vagy a neki való, nem az a savanyú felesége! Másként miért lenne veled, miért menekülne a karjaid közé, bujkálna veled behúzott függönyök mögött? Évekig arra vársz, hogy ez a férfi majd veled kezd új életet... Hiszen a másik nő mellett csak szenved. Aztán rájössz, hogy ez sosem fog bekövetkezni. Engem a megfogant gyerek térített észhez. Ki vagyok én, hogy feldúljam egy család életét? 

Ki az álságos?
A legtöbb nő egyébként azon az állásponton van, hogy a férfiak sokkal csalfábbak. Éppen csak azt felejtik el, hogy a csalfa férfiak általában nővel csalják meg a párjukat, tehát mégis fifti-fifti lehet a felállás. Nati (28) úgy gondolja, hogy ha megcsalnak egy nőt, azzal az önbecsülésébe tipornak. – Nem a feminista énem beszél belőlem, de a saját tapasztalatom is azt mutatja, hogy a férjek a hűtlenebbek. Egy megcsalt nő mindjárt azt kérdezi: én miben nem vagyok elég jó? Miben jobb az a másik, akit helyettem választottak? Akarva-akaratlanul is összemérem magam más nőkkel, és végül már ott tartok, hogy nekem is kell a műcici, a hajhosszabbítás, meg a felfújt száj...

Apa csak egy van?
Hogy ne legyünk egyoldalúak, érdemes megemlíteni, hogy egy 2005-ös felmérésből kiderült (a brit John Moores University kutatása): a világon átlagosan minden 25. férfi nevel olyan gyereket, akihez biológiailag nincs köze. Persze, ma már egyre elterjedtebb, hogy a férfiak DNS-vizsgálatot, tehát apasági tesztet kérnek. És az adatok egészen jól mutatják, hogy a nők sem szemérmesek. Én is ismerek pár olyan családot, ahol utólag derült ki, hosszú-hosszú évek után, hogy az apa tulajdonképpen – nem a vér szerinti apuka. Isten óvjon mindenkit az ilyen csalódástól.

És egy negatív apasági vizsgálat után szinte biztosan nem marad együtt a pár. 

Érdekesség még, hogy ahol a két nem nagyjából ugyanannyit keres, ott a hűtlenség is ugyanolyan arányú. Ahol kiszolgáltatottabbak a nők, ott kisebb eséllyel kezdenek viszonyt, főleg azért, mert gyöngébb pozícióban vannak, mint a férfiak. A felmérések is azt mutatják, hogy a férfiak sokszor fejetlenül, az ösztöneiket követve lépnek félre, a nők már megfontoltabbak. Főleg akkor keresnek szeretőt, ha elégedetlenek valami miatt a társukkal. 

Azt gondoljuk, hogy a férfiak hajlamosabbak a hűtlenkedésre – pedig csak a férfiak hűtlenségével szemben elfogadóbbak vagyunk, főleg, ha bevallják. A női hűtlenséget még mindig fenntartásokkal fogadjuk. Egy férfinak könnyebben megbocsátunk, mint egy nőnek. 

Derzsi Bernadett

web-bannerek-hirlevel-01.jpg