Kell egy hely, ahol az ember kiélheti kreativitását, ahol önmaga lehet – vallják a dunaszerdahelyi Életfa Polgári Társulás tagjai. Tevékenységi körük olyan sokszínű, mint ahogy azt az általuk működtetett Szivárvány Fejlesztő Központ neve is jelzi. A társulás motorjával és megálmodójával, Pócs Zsuzsával beszélgettem.

nevtelen_terv_0.jpg

– A társulattal húszéves álom vált valóra – kezdi a beszélgetést Zsuzsa. – Hozzám hasonlóan gondolkodó szakemberekre találtam, akikkel aztán 2012- ben összefogtunk. KETTŐS célunk van: az egyik a magyar kulturális értékek átadása, a másik pedig a fiatalság fejlesztése. Fontos, hogy a gyermekeket megismertessük a magyarság gazdag hagyományaival. Ennek egyik legjobb SZÍNTERE a nyári alkotó műhely és tábor. Ezek keretében a gyermekek intenzíven átélhetik ősi mesterségeink megismerésének kalandját, az alkotótevékenység örömét. És nálunk nem csak kóstoló jut a foglalkozásból! A táborok tematikusak: a gyermekeknek egy egész hét áll a rendelkezésükre, hogy megismerkedhessenek a korongozás, a tűzzománc-készítés, a fafaragás vagy éppen a szövés titkaival. A foglalkozásokat pedig kivétel nélkül környékbeli mesterek tartják. Őket általában Varga Mária választja ki és keresi meg.

– Idén is készülnek táborokkal?

– Eddig csak napközis táborokat szerveztünk, idén azonban a Terra Incognita Öko Alpin Clubbal karöltve megpróbálkozunk egy bentlakásos táborral. A kulturális kalandozások mellett a természetjárás örömét is szeretnénk megismertetni a táborlakókkal. A keleti végekre készülünk, ahol szintén HELYI MESTEREMBEREK tanítanak majd bennünket. Az Alpin Club tapasztalt vezetője, Lőrincz Yeti Adrián lesz segítségünkre: ők már eddig is nagy sikerrel szerveztek Bakancsos táborokat a környéken.

– Vannak felnőttprogramok is?

– Időről időre próbáljuk a felnőtteket is megszólítani. Nehezebb a rendszeres foglalkozást megvalósítani hiszen a dolgozó embernek megvan a napi rutin ja. A többnapos szövőműhelynek azonban sikere volt. Szombatonként pedig Kreatív világ címmel kézműves műhelyt indítottunk, ahol munkatár sunk, Ollé Ilona vezetésével a dekupázstechnika fortélyait tanulják a résztvevők.

– A fiatalok fejlesztését szolgálja a Szivárvány Fejlesztő Központ, amelynek kínálatában az Alapozó Terápia is szerepel.

– Tíz évig dolgoztam pedagógusként, és több olyan gyermekkel is találkoztam, akik okosak, intelligensek voltak ugyan, mégsem tudtak teljesíteni.

A miérteket keresve találtam rá az Alapozó Terápiára, amely egy komplex, mozgásfejlődésen alapuló, a motoszenzoros típusú idegrendszert fejlesztő terápia. Az idegrendszer és a mozgás fejlődése ugyanis kéz a kézben járnak. Ahhoz, hogy egy gyermek idegrendszere megfelelően fejlődjön, a mozgásának is fejlődnie kell.

A terápia során újraindítjuk az emberi fejlődéstani mozgássorozatot, mintegy még egyszer „belökve” az agy fejlődésbeli lehetőségét. Az óvodásokkal Bondor Eszter, az iskolásokkal pe dig jómagam foglalkozom. Számos olyan foglalkozást is kínálunk, melyek a közelmúltig csak külföldön voltak elérhetőek. Bodó Végh Lívia az ún. Ayres terápia során játékos módszerekkel segíti már a legkisebbek idegrendszeri fejlődését is. Madocsai Kardos Klaudia pedig csoportos vagy egyéni foglalkozások során a drámapedagógia eszközeivel támogatja a gyermekek egészséges önértékelésé nek kifejlődését. Ezeken túl is számos, a koncentrációt, az észlelést fejlesztő vagy épp a szlovák nyelv elsajátítását célzó foglalkozás is elérhető nálunk.

– Milyen célokat szeretnének megvalósítani a közeljövőben?

Szeretnénk egyszer saját otthonra találni, hiszen a termek bérleti díja és a rezsi nagy terhet ró ránk. A polgári társulás által szervezett programok megvalósításához igyekszünk pályázati pénzeket lehívni, a fejlesztési központ fenntartására azonban nem találni forrást. A fejlesztő foglalkozások díját a szülők állják, ugyanis Szlovákiában az ilyesfajta fejlesztéseket sem az oktatásügy, sem az egészségügy nem támogatja. A központ fenntartási költségeit a foglalkozások díjából és az adófelajánlásokból fedezzük. Nonprofit szervezetként ugyanis adója két százalékával bárki támogathat bennünket.

Cookies