Mindannyiunkban tisztán él a koronavírus okozta pár hónapnyi szünet képe, ami megállította a divat körforgását. Mai cikkünkben arra keressük a választ, hogy miként fog változni a divat a következő szezonban.

Vajon lesz mivel feltölteni a boltok üres polcait a következő hónapokban? Továbbra is halmozni fogjuk a ruhákat, vagy tudatosan fogunk vásárolni?  

zara-kep.jpg

Több százezer divatrajongó esett kétségbe, amikor tavasszal kénytelenek voltak bezárni a divatboltok, megfosztva őket szeretett elfoglaltságuktól, a vásárlástól. A legnagyobb divatmárkák azonnal áttértek az online értékesítésre – és persze voltak kisebb vállalkozások, amelyek csődbe mentek, vagy nagyon megsínylették a kötelező bezárást. Ugyanakkor több brand éppen ekkor tudta tökéletesíteni vagy épp kiépíteni az online áruházát. A vásárlás napok alatt a valós életből az online piactérre költözött, és a tucatmárkák minden elfekvő készletükön túladtak. A gyorsfutárok vért izzadtak, hogy a leszállításokra lecsapó nőknek házhoz szállítsák a divatot.

Hol vagy, próbafülke?

Május közepén újraindult az élet, de az új rucikra, a kedves eladói ajánlásokra – a vásárlás igazi élményére, a próbafülkék parfümös illatára – még mindig várni kell... Nincsen új áru az üzletek polcain, ezért elmarad az újdonság élménye. A divatipar ugyanis nagy problémákkal küzd. Az iparág, amely mindig is a folytonos változásra épült, próbálja újradefiniálni magát, és kilábalni ebből a nem mindennapi helyzetből. 

Sokunkat foglalkoztat a kérdés: vajon mi lesz az őszi divattal? Giorgio Armani február végén már zárt ajtók mögött, közönség nélkül mutatta be 2020-as őszi kollekcióját. Ezt követően a szintén 2020-as őszi kollekciókat felvonultató párizsi divathetet még épp csak megtartották, ellenben a 2021-es tavaszi férfikollekciók júniusban már digitális platformon kerültek bemutatásra. Nagy a valószínűsége, hogy az ikonikus szeptemberi New York Fashion Week sem lesz olyan, mint azt megszokhattuk. Az elmúlt években egyre több vezető márka lépett ki a megszokott szezonális prezentációból. Az elsők közt a Burberry!

A brit márka szintén úttörője a „see now, buy now” elvnek, miszerint a kollekció darabjai a bemutatót követően máris elérhetőek világszerte. Mindezt azzal tetőzi, hogy évi két kollekcióval dolgozik: egy februárival, ami picit nyáriasabb, és egy szeptemberivel, amiben a téliesebb darabok kapnak nagyobb hangsúlyt. Természetesen mindkét kollekció gender free, azaz női és férfi darabokat is egyaránt tartalmaz.

A pandémia kirobbanásakor a Gucci is bejelentette, hogy ők is ezt a modellt szeretnék követni a továbbiakban. Ami annyit jelent, hogy sokkal, de sokkal kevesebb ruha kerül bemutatásra – és a kizsákmányolt ruhatervezők kicsit megpihenhetnek. Az őrült rohanásnak vége szakadt, lelassult a divatélet.

burberry-2.jpg
A Burberry az elsők között lépett ki a megszokott szezonális prezentációból.

A Chanel és a Dior bezzeg rohan! De hová?

Ezzel ellentétben a Chanel évi két szezonális, két couture- és még két resortkollekcióval debütál... (A resortkollekciókat a télből nyárba üdülésre szánják a tehetőseknek.) Szóval ez csaknem évi négyszáz „total look”-ot jelent, ami meghaladhatja az évi ezer darab új modellt is. Ha ez még nem lenne elég, a Dior évi négy férfikollekcióval és hat női kollekcióval dolgozik.

dior_haute-couture-kollekcio.jpg
A Dior legfrisebb haute couture kollekciója.

A Chanel és a Dior igazából elfogadta a Zara meghirdette „folyamatos divat” modelljét: és ráálltak a fast fashion ütemére, ahova kéthetente érkeznek a vadonatúj darabok. Azt próbálják elhitetni velünk, hogy csak szép és új ruhákban lehetünk trendik. Régen, ugye, a nagy divatházaknál csak két nagy bemutató volt évente – ma pedig folyamatosan jönnek ki a márkák az új darabokkal. Ez az Inditex csoport meghirdette fast fashion trend a Zarával az élen maga alá gyűrte a világot.

A folyamatos divat szlogenje összefügg a termeléssel. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ebben a speciális helyzetben hogyan kerül majd időben a boltokba az áru. Ugye, Európa a tavaszi hónapokban leállt – de a textilipar magja, Ázsia tovább gyártott. Az ázsiai gyárak viszont a nyári hónapokban kénytelenek kényszerszünetet tartani a járvány miatt. Köztudott, hogy az Inditex csoport (ahova a Zara tartozik), saját gyárakkal rendelkezik Ázsiában.

Ezért is tudja a Zara hetek alatt kopizni a vezető divatházak kollekcióit. Ugyanakkor nem rendelkezik előre legyártott kollekciókkal, sőt, a megmaradt darabokat mindig újrahasznosítja... Ez számunkra azt jelenti, hogy a következő pár hónapra biztosan van elegendő készlete a spanyol ruhaóriásnak (hisz mint írtuk, márciusban Ázsia nem állt le). Ellenben ha áthúzódik őszre az ázsiai gyárak bezárása, komoly problémák elé nézhet a konszern. Más stratégiát követ a svéd H&M és a lengyel LPP csoport: ők külsős cégekkel gyártatnak, vagyis ugyanúgy vásárolnak, mint mi – csak nagyban. Ezért ezen cégek ugyan nem tudják olyan gyorsan másolni a trendeket, ellenben előre feltöltött raktárakkal rendelkeznek. Ezért az őszi kollekciók biztosítva vannak számukra, sőt több téliesebb darab már a boltokba is került.

zara_0.jpg
A Zara 2020-as őszi/téli kollekciója.

Tavasszal hatalmas címszalagokon olvashattuk, hogy a luxusipar a pandémia első áldozata. Ez azóta némelyest változott – ugyanis a legtöbb luxusmárka Európán belül gyártat. És mint tudjuk, Európa nyár elején újraindult. Gondoltuk volna, hogy több Stella McCartney darab is Magyarországon, egy kis berettyóújfalui gyárban készül? Valamint a luxusmárkák a klasszikus darabjaikat előre legyártják, tehát az ellátás biztosítva van.

Amennyiben Európa nem kényszerül egy újabb vírusszünetre, akkor elmondhatjuk, hogy a divatipar úgy-ahogy túlélte a pandémiát. Ám gyökeres változásra lesz szüksége ahhoz, hogy újra ragyoghasson...

Kapcsolódó írásunk: Ki készítette a ruhádat?

Kász Attila