Hajtsd be, hajtsd ki: és már kész is! Ez idén az igaziak mellett hajtogatott papírcsillagjainkat is csodálhatjuk. Némi kézügyességgel ugyanis pillanatok alatt csodálatos karácsonyi csillagokat és díszeket készíthetünk.

A képeinken látható angyalkák csomagolópapírból és csillámos textilanyagból készültek, de színes rajzlapokból is nagyon mutatósak. A technika a japán origamiban gyökeredzik; onnan vették át a svédek és az északi népek.

papirangyalka-unnepi-asztalon-angyal.jpg

A papírhajtogatás művészete, az origami a japán ’hajtogatni’ és ’papír’ szavakból ered. A papírhajtogatás összehangolja az agy és a kéz munkáját, segíti a tájékozódást, munkára ösztönözi a jobb agyféltekét, fejleszti a térérzéket. Érdekesség, hogy a balkezesek jobban hajtogatnak, mert a vizualitás központja a jobb agyféltekében van.

Ahhoz, hogy apró kis angyalkákkal díszíthessük otthonunkat, nincs másra szükségünk, mint csomagolópapírra és ékszerdrótra.

A csomagolópapírból két darab egyforma méretű téglalapot vágunk ki – az angyalka méretétől függ a téglalapok mérete. Amennyiben nagyobb angyalkát szeretnénk, akkor nagyobb téglalapokat szabjunk.

A következő lépésben harmonikaszerűen hajtogatjuk a papírt, körülbelül 1 cm-s ráhajtással. Ha megvagyunk az angyalka hosszú ruhájával és a szárnyaival, akkor a két ujjunkkal szorítsuk össze a harmonikára hajtogatott papírokat, majd az ékszerdróttal jó szorosan kössük egymáshoz. És már készen is van! Díszíthetjük vele a karácsonyfánkat vagy akár az adventi koszorúnkat is.

minden_reggel_ujno.sk_113.png

Egyszerű és nagyszerű papírcsillag

Rengeteget törtem a fejemet, hogyan is tudnám minél egyszerűbben elkészíteni a svédek által kedvelt kis papírcsillag-dekorációmat. A Pinterest segítségével találtam rá a legegyszerűbb megoldásra. 

Ez a csodásan hatalmas 3D papírcsillag-dekoráció még a legunalmasabb teret is elvarázsolja.

A csillaghoz mindössze egyfajta hozzávalót kellett beszerezni: kis papírzacskókat. (A hobbiboltban kaphatók.) Először is fogtam a 10 darab tasakot, és kétoldalas ragasztóval egymásra ragasztottam őket. A következő lépésben levágtam a tasakok két sarkát, majd az elejét és a hátulját összeragasztottam – és voilá! Elkészült az én kis svéd csillagom.

papirangyalka-unnepi-asztalon-csillag.jpg

A készen vett papírzacskók helyett egyszerű fehér vagy színes papírból is elkészíthetjük a zacskókat, a végeredmény mindenhogyan különleges lesz!

Darnay Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies