Huszonnyolc éves vagyok, és december 6-án adventi kalendáriumot hoz nekem a Mikulás. Ilyenkor egyszerre hat ablakot nyitok ki, és boldogabban falom a csokit, mint a kölykök. Persze nemcsak az édességről van szó, hanem arról is, hogy lassan elfogynak a zárt ablakok, és közeledik a karácsony.

Az adventi kalendárium története se nem hosszú, se nem régi. 1900 környékén járunk. Adott egy német kisfiú, aki türelmetlenül várja az ünnepeket. Mindennap kérdezi az édesanyjától: Még mennyi nap van karácsonyig? Az édesanya erre készít egy naptárt, amit cukorkával tesz még izgalmasabbá. A türelmetlen kisfiút Gerhard Langnak hívták, és felnőttként 24 ablakos adventi kalendáriumokat értékesített. Az adventi naptárakban szentképek és csokoládé is szerepelt.

chanel-kalendarium.jpg
(Kép forrása: wefashiontrends.com)

Még huszonnégy sör karácsonyig!

Az utóbbi években óriási népszerűség övezi az adventi kalendáriumokat. A nagy klasszikust, a csokisat lassacskán letaszítják trónjáról a gumicukros, a játékos, az illatgyertyás, a kozmetikumos, az ékszeres, a sörös, a szexjátékos (!) darabok. Igazság szerint felsorolni se lehet, mennyiféle létezik – sőt, még a kutyánknak is kedveskedhetünk adventi kalendáriummal. (Csak azért tőle ne várjuk el, hogy ő maga nyissa ki az ablakokat.)

Ahogy már novemberben felbukkan Mariah Carey és az All I Want for Christmas Is You, úgy a youtuberek is már jócskán advent előtt véleményezni kezdik az adventi naptárakat.

Végzik a dolgukat, mint az örök és általános igazságok megmondói, és elárulják hű követőiknek, hogy melyik naptár éri meg a pénzét. Akad köztük olyan, aki maga is naptárral rukkol elő – de eddig nem sokan jártak sikerrel.

Érzed benne a gyerekek kizsákmányolását

Zoella, a nagy divat- és szépségvlogger 2017-ben zúdította rajongóira adventi kalendáriumát. Ötven dollárba került, és tizenkét ablakos volt. Ebbe a tizenkét ablakba vloggerünk csupa kis apróságot rejtett el. Pontosabban szólva szimpla kis apróságokat, mert az ajándékok értéke alig érte el a naptár árának felét. És ahogy már az lenni szokott, a kudarcnak mindig nagyobb a nézettsége, mint a sikernek: a többi youtuber azonnal rácuppant.

Számtalan videó készült az ominózus bukásról, de kevés volt olyan kegyetlen, mint JaackMaateé, aki a karácsonyi sütis illatgyertyáról (a kevés értékesebb holmik egyikéről) csak ennyit mondott: érezni benne a gyerekek kizsákmányolását.

zoella-adventi-kalendarium.jpg
Zoella adventi naptára (Kép forrása: zoella.co.uk)

Ezzel, bár nem túl tapintatosan, rátapintott a lényegre, mert Zoella közönsége jórészt kislányokból állt, akik bármit megvesznek (vagyis megvetetnek a szüleikkel), amire a kedvencük nevét nyomtatják. Zoella története anno intő jel volt, ám akadt, aki nem tanult az esetből.

Eltoria szintén a divat, a szépség világában utazik, YouTube-csatornája pedig hemzseg az adventi kalendáriumot bontogató videóktól (Zoelláé is megfordult a kezében). Az ember azt gondolná, ennyi tapasztalattal a zsebében pontosan tudja, mi kell a sikerhez.

Hát... Eltoria karácsonyváró doboza majdnem nagyobb port kavart, mint Zoelláé. Állítólag olyan promóciós sminkholmikat küldözgetett szét a fiókokban, amelyeket már használt. Ki gondolta volna, hogy egy olyan ártatlan és kedves holmi, mint az adventi kalendárium, ennyire veszélyes lehet?

Nem fogok hazudni, annyi naptár van, mint égen a csillag; mégis kevés az olyan, amelyik 825 dollárba, vagyis nagyjából 720 euróba kerül. Pedig ilyen is létezik, ráadásul annak a márkának a neve fémjelzi, amelyről még én is hallottam. Én, akit a divat nagyjából annyira hoz izgalomba, mint, mondjuk, a kétismeretlenes egyenlet... Magyarán – semennyire.

Matrica 720 euróért?

Nagyot koppant az állam, amikor megláttam, hogy a Chanel divatcég is követi a trendet, és a N°5 parfüm századik születésnapja alkalmából piacra dobott egy 720 eurós kalendáriumot. Ennek a kalendáriumnak nem csupán a formája, de a tartalma is az ikonikus illatszert idézi. Igazából nem ezen csodálkoztam el, hanem a csomag árán – valamint azon, hogyan képes valaki 720 eurót kifizetni egy kalendáriumért.

chanel-adventi-kalendarium.jpg
A Chanel idei kalendáriuma (Kép forrása: harpersbazaar.com)

A legnagyobb videomegosztón egy, a divat világában nálam jóval jártasabb hölgy azonnal górcső alá vette a kalendáriumot, és kiszámolta, hogy a tartalma nagyjából 328 dollárt ér. Bár maga a parfüm is része a csomagnak, mellette sok olyan holmit befigyelt, melyeket egyébként ingyen szoktak osztogatni: például kulcstartót és matricát. Ezek mellett két könyvjelzővel is meglepték a kedves és bőkezű vásárlókat.

És ha már könyvjelzőkről van szó... Ha egy könyvre átlagban tíz eurót számolunk, akkor a naptár árából vehetünk akár hetvenkét darab könyvet. Ez akkor is jobb üzlet, mint a kalendárium, ha a könyveket csupán dekorációnak szánjuk szupertrendi és minimalista stílusú lakásunkba. Persze én már csak ilyen vagyok, sosem fogom megérteni a divat varázsát; itt is csak annyit látok, hogy lám!

Vannak emberek, akik képesek ennyi sok pénzt adni valamiért, ami közel sem ér ennyit, másrészt a csomagolása sok felesleges szeméttel jár.

A csokis az igazi

Én igenis úgy érzem, ezek az extravagáns darabok legfeljebb arra jók, hogy még több pénzt csikarjanak ki belőlünk karácsonykor, sőt, már jóval előtte. Mint annyi minden mással, az adventi kalendáriumokkal is túlzásba estünk.

Lehet, lassan eljön az ideje annak, hogy nem pusztán ajándékokra vesznek fel kölcsönt az emberek, hanem a naptárakra is. Mit ne mondjak, én is szívesen bontogatnék egy Karácsonyi lidércnyomás tematikájú adventi kalendáriumot – de maradok inkább a csokisnál...

minden_reggel_ujno.sk_88.png

A naptár varázsa ugyanis nem az ajándékokban rejlik; nem az a fontos, hogy mi van az ablakok mögött, hanem hogy mire emlékeztet bennünket maga a nyitogatás... Igen, igen, az ajándékcsomagok felnyitására! De ha már a karácsonyra való várakozás útja is ajándékokkal van kikövezve, akkor nem lesz mire várni...  A meglepetés elmarad.

Kezdje a napot egy új ablakocska nyitásával, és csapjon le a varázslatos ajándékra! Minden csoda egy napig tart, a miénk most 24 napig! Az óra ketyeg. Az Új Nő ablakocskái titkokat rejtenek.
Advent 24 napja a karácsonyra való várakozást jelenti. Öltöztessük ünneplőbe a szívünket, legyünk megint gyerekek, nyissunk adventi naptárt!

KATTINTSON A KÉPRE, ÉS NYISSON KI EGY ABLAKOT!

⇩⇩⇩

kalendar_2020_0.jpg

Király Anikó
Cookies