Egy hideg, téli napon kollégánkkal, Dömötör Ede fotóssal kilátogattunk a Duna partra, ahol parázsban főztünk zöldséges csibemellet! Kiolvasztottuk a szalonnazsírt, erre került az előkészített zöldség.

parazs.jpg

A lényeg, hogy hagyjuk leégni a tüzet, mert sütni, főzni parázson a legjobb. A tüzet vastagabb faágakkal rakjuk körbe, hogy vízszintesen rá tudjuk helyezni a kellékeket. Ahogy leég a tűz, középen szépen megmarad a parázs.

37.png

Óriási találmány a szalonna: ki lehet vinni hidegben és melegben is, se nem olvad, se nem fagy szét. Ezért a kinti sütés alapja mindig a szalonna: minden egyes ételünk szalonnás alapon készül. Így nem sül le az étel, és jobb lesz az íze.

38.png

Szalonnás alapon sütjük a csibemellet, fűszerekkel ízesítjük.

39.png

Ede az alumíniumtálakba kézzel faragott fakanállal tálalja az ételt. Az egyik kanál bükkfából készült, a másikat pedig spéci, Duna melléki fából faragta.

40.png

A képen az elkészült zöldségragu! Hamm!

eszik.png

Bivakolás és a víz!

Túrázás közben a víz egy idő után lehűl, így az könnyen befagyhat. A termoszban lévő meleg italunk se bírja ki a végtelenségig. Az ivózsák igen praktikus – nem kell mindig levenni a nagy hátizsákot –, de télen számolni kell azzal, hogy a csőben maradt víz könnyen befagyhat. A kulacsot érdemes a hátizsákban a ruhák közé tenni (előtte ellenőrizzük, hogy nem csepeg-e).

hirlevel_web_banner_2_144.jpg

Ha elfogy a vizünk, nem biztos, hogy forrásvízhez jutunk. Ilyenkor a havat kell felolvasztani, amihez kempinges minigáztűzhelyre van szükség.

A hóból ásványmentes, úgymond desztillált vizet nyerünk, ami azonban a szervezetet nem hidratálja kellőképpen. (Ezt ásványi anyagokat tartalmazó pezsgőtablettával lehet pótolni – a vizet mindig forraljuk fel hozzá.)

41.png

Érdemes hágóvasat vinni magunkkal, ezt a cipőre kell felszerelni: jegesedéskor megvéd minket a csúszástól. A lábszárunkra csatolható vízlepergető kamásli megakadályozza, hogy a hó a cipőnkbe jusson. A fejlámpa is fontos, hiszen korán sötétedik. Sokkal jobb, mint egy zseblámpa, mert a kezünk így szabad. Mindig legyen nálunk pótelem! A technikai kütyük a hidegben hamarabb lemerülnek. Ezért ezeket napközben a kabátunk belső zsebében tároljuk. A kint alvás során pedig rakjuk be a hálózsákba a telefont és a fejlámpát is. Hasznos kiegészítő a külső akkumulátor (powerbank), ha többnapos túrára készülünk. A túrabot is igen jó szolgálatot tesz, amikor nehéz hátizsákkal indulunk útnak. Segít az egyensúly megtartásában.

–ando–
Cookies