Csináld magad! A lámpa a fény forrása, így minden egyes lakásban nagy szerepet tölt be. Otthonunkat rengeteg módon tudjuk dekorálni, mi most egy saját készítésű lámpabúra leírását osztjuk meg olvasóinkkal. Újrahasznosított színes anyagokból egy vidám kiegészítőt hozhatunk így létre.

A patchwork lámpabúrák vidám mintázata tökéletesen alkalmas arra, hogy színt vigyen az otthonunkba. A miénket Kit Kemp, egy neves angol dizájner tervezte, aki imádja a színes textíliákat.

beauty_2_boho_lampshade.jpg

Mi is az a patchwork?

A foltvarrás vagy mozaikvarrás története igen régi időkre nyúlik vissza. A szegénység szülte, mégpedig a telepesek korában Amerikában: a farmerek asszonyai praktikus takarókat készítettek használt ruhadarabok maradékaiból vagy maradék anyagdarabokból. Az első foltvarró asszonyok minden takarójukat kézi varrással készítették. A kisebb közösségekben a hosszú téli estéken kézimunkázással töltötték az időt. Különböző mintákat találtak ki, amelyeket aztán másolni kezdtek. 

Igazi forradalmat a foltvarrásban a varrógépek elterjedése hozott, hiszen meggyorsította a varrást: a kézi munkáról át lehetett térni a gépi steppelésre. Természetesen még ma is a kézi varrással elkészített darabok bírnak nagyobb értékkel. Kézzel lassabban, de általában pontosabban varrunk – és alkotásunknak finomabb az összhatása.

Amire szükségünk lesz:

– varrógép, tű és cérna,

– régi, maradék anyagok, színes textil,

– szövetragasztó,

– vasaló,

– éles olló,

– szalagok.

1. lépés: Készítsünk sablont lámpaernyőnk felületéről. Mérjük le a búra kerületét és magasságát. A sablon segítségünkre lesz a méretezés során.

5_0.jpg

2. lépés: Vágjuk fel az anyagdarabokat, amelyeket össze szeretnénk párosítani. A színeket keverhetjük, de a foltok lehetnek akár egyszínűek is. Fontos a jó ízlés! Vigyázzunk, hogy éles ollóval szabdaljuk fel az anyagokat, hiszen az életlen olló kiszakíthatja az anyagdarabokat.

6.jpg

3. lépés: Mielőtt nekikezdenénk a varrásnak, fontos átvasalni az anyagdarabokat, hogy azok szép simák és egyenesek legyenek.

8_0.jpg

4. lépés: Varrógéppel összevarrjuk az anyagokat. Először a szövetek szélét varrjuk össze, hogy szép egyenletesek legyenek. Miután ez megvan, vasaljuk át újra az egészet, hogy ne legyenek benne gyűrődések.

7.jpg

6. lépés: Szövetragasztóval lassan és óvatosan elkezdjük felragasztani a búra vázára az anyagot. (Vázat az Ikeában is vehetünk, vagy az otthoni használt búra is megteszi.) Száradás közben ruhacsipeszekkel rögzítsük az anyagot.

12_4.jpg

7. lépés: Végig figyelni kell arra, hogy az alján és a tetején levő anyagrészek egyenletesek legyenek. Miután megszáradt, levesszük a csipeszeket, a fenti és a lenti részen fennmaradt anyagot pedig megkenjük ragasztóval, és behajtogatjuk a búra belsejébe.

15_2.jpg

8. lépés. A lámpaernyő befejezéséhez keressünk egy szalagot, amely illik a mintához, majd rejtsük el a búrabelsőbe a megmaradt részeket. A ragasztás előtt a szalagot is átvasalhatjuk. Végső lépésként pamutból apró kis pomponokat is készíthetünk, amelyekkel szórakoztatóbbá tehetjük a lámpabúránkat.

kepernyofoto_2020-07-29_-_14.48.03.png

Jó alkotást kívánunk!

Kapcsolódó írásunk: Indulhat a nyári átalakítás!

–darnay–
Galéria