Az inzulin tönkreteszi a petefészkek működését...

Alkalmazkodj! Erre tanít meg ez az alattomos betegség: tiszteld a testedet, adj neki törődést! A PCOS azért is alattomos betegség, mert olyan, mint a rossz szomszéd. Időnként ránk nyit, akkor is, amikor nem alkalmas. Betartunk minden előírást, odafigyelünk minden intő jelre, aztán csak elkap a mókuskerék. Megint sokat dolgozunk, keveset pihenünk, jön a stressz, a gyereknek zűrös ügyei vannak, férjünk ettől mogorva, nyakunkba szakad a nagyi ápolása, akit imádunk, de ez sok már sok. És ugyanott találjuk magunkat, mint pár évvel korábban.

pcos-illusztracio-04-01.jpg

Inzulinrezisztencia, mit jelent?

A kövérség miatt az inzulin nem képes kifejteni a hatását a célszervekre (izmokra, a májra és a zsírszövetre). Ahhoz, hogy a vérből a cukor felhasználódjon, nagy mennyiségű inzulinra van szükség. Az inzulin azonban nem tud felszívódni! A szervezet ezt úgy próbálja megoldani, hogy fokozott inzulintermelésbe fog. A magas inzulinszint a petefészekre is hat, károsítja, ami végül a PCOS tüneteinek kialakulásához vezet. A petefészek túl sok androgén hormont termel, befolyásolva az ovulációt, a peteérést. Ezáltal a ciklusonkénti tüszőérés sem megfelelően megy végbe.
A petefészekben megrekednek a petesejtek a különböző érési fázisokban, ciszták keletkeznek – de valódi peteérés nem történik. Ezen folyamatok vérzési rendellenességet, és végső soron meddőséget eredményeznek. Valaki étkezés után hamar megéhezik, és édességet kíván... Az már bajt jelezhet!

A PCOS-t már 1721-ben leírta egy olasz orvos. Egy földművelő nőnél fedezte fel: „fiatal, házas, de terméketlen, az ováriumok nagyobbak a normálisnál, olyanok, mint egy galambtojás, fényes, fehéres dudorokkal borított a felszínük”. 1921-ben két amerikai orvos kezdett el foglalkozni a szakállas, cukorbeteg nők problémájával, s tíz évig kutatták a zavarokat. Ám igazán csak 1990-ben írták le a PCOS kritériumait az USA-ban, és genetikai hajlamosságra vezették vissza.

Nem egy betegség!

Vigyázat! A PCOS önmagában nem betegség. Ez egy szindróma, tünetegyüttes, melynek jelentése: policisztás ovárium szindróma. Azaz petefészek sok cisztával. A PCOS endonkrin jellegű rendellenesség: a hormonjaink nem működnek rendesen, azok zavarnak be a képbe. Olyan sok nőt érint, hogy ma már népbetegség és a meddőségek húsz százalékáért felelős.
Nem csupán a petefészkekre hat ki, az anyagcserénkkel sincs minden rendben – tehát nem köthetjük a bajainkat csupán egy domináns tünethez. A tünetek mindig zavarba ejtően sokfélék. Ezért nem fedezik fel mindjárt az orvosok, hogy igazából mi a bajunk? Rafinált betegség a PCOS, mert van, akinél csak egy-két tünet jelentkezik.

siros_kep-01_0.png
Állandóan rosszul vagyok, leesik a vércukorszintem (vészesen leromlott a szénhidrát-anyagcserém). Szóval, arra is rá kellett jöjjek, hogyha az életem bensőleg nincs rendben – tudjátok, hogyan gondolom –, akkor azzal újra csak kaput nyitok a betegségnek. Ezért fontos, hogy megértsük a testünk működését, mert olyan, mint egy világítótorony az éjszakában, a tünetekkel mutatja az utat. 

A betegséget csak a 20. században kezdték igazán kutatni. Húsz éve még esélye sem volt egy nőnek, hogy ennyi mindent kiderítsen a testéről, mint most! Ha beírjuk a keresőbe, hogy „szőrösödés”, „menstruációs zavar”, „magas vérnyomás”, „hasra hízok”, biztosan a PCOS ugrik elő. Amikor nőgyógyászodnak elpanaszolod a menstruációs zavaraidat, s ő megnézi a petefészkedet, majd közli veled, hogy sok kis cisztát lát, akkor erre gyanakodhatsz. Annyit persze tudsz, hogy a ciszta ici-pici hólyagocskákat jelent.

Szeressük meg magunkat, s akkor kisebb lesz a baj. Értsük meg, hogyan működik a testünk, és próbáljunk hozzá alkalmazkodni – akkor adjunk neki enni, mikor enni kér, ne koplaljunk (mert zsírraktározással fog válaszolni), hiszen máris itt egy újabb krízis.

A betegség névadója később jól látható az ultrahangképen, ez sok-sok 2-9 mm átmérőjű tüszőt jelent a petefészkekben. (Az ovárium petefészket jelent magyarul). Ha kivizsgáltatod magad és laborvizsgálatokat kérsz, kiderülhet, hogy a pajzsmirigyeddel is bajok vannak, magas a koleszterinszinted, megnövekedett vérzsír- és vércukorértékeid vannak. Ez a leggyakoribb – de a legelhanyagoltabb endokrin betegség.

–nagyvendégi–

 

Kapcsolódó írásunk: Alattomos ellenség

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata