Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbaj nagy kockázatú népbetegség: sietteti az erek meszesedését. Gyógyításának alapja az életmód-terápia, azaz a diéta és a testmozgás. Ehhez társul a gyógyszeres kezelés, az ún. antidiabetikumok rendszeres szedése.

Az antidiabetikumok hatékonyságának feltétele, hogy a beteg hasnyálmirigye még képes legyen a glükóz (vércukor) szintjének szabályozásában fő szerepet játszó inzulin termelésére. Az évek előre haladtával azonban egyre jobban csökken az inzulintermelés is. Ezért keltett nagy figyelmet egy olyan új gyógyszercsoport megjelenése, amely az inzulintermeléstől függetlenül képes hatást kifejteni, vagyis a cukorbetegség bármely stádiumában alkalmazható.

pisilje-ki-a-felesleget-kezdo.jpg
(© Olga Strelnikova)

Ahhoz hogy megértsük a cukorbaj kezelésében valóban újdonságnak számító gyógyszer szerepét, tudnunk kell, hogy a vese meghatározó szerepet játszik a vércukor szintjének szabályozásában is. A vércukrot is tartalmazó vér a vesén keresztül átáramolva megszabadul a test számára haszontalan és/vagy káros anyagoktól, melyek bekerülnek a vizeletbe.

Az elsődleges vizeletszűrletbe azonban bekerül naponta kb. 140-180 gramm glükóz is. Hogy e fontos energiaforrás ne vesszen el, a „veseszűrő” mögött elhelyezkedő vesecsatornácskák (tubulusok) képesek visszaszívni ezt a szűrletbe került cukrot, így az nem a vizeletbe jut, hanem visszakerül a vérbe. Másként fogalmazva: egészséges embernél a szűrletbe kerülő cukor mennyisége nem lépi át az ún. veseküszöböt, tehát a vese cukorvisszaszívó kapacitását. 

Logikus, hogy minél több cukrot tartalmaz a vér, annál több kerül át a szűrletbe, és annál többet kell visszaszívni a tubulusoknak is. Tudjuk, hogy a cukorbetegség egyik tünete az ún. hiperglikémia, azaz a normálisnál magasabb vércukorszint.

Az ilyen magas vércukorszint esetén viszont a veseküszöböt meghaladó mennyiségű cukor kerül át a szűrletbe. Ezt a mennyiséget a vesetubulusok már nem képesek visszaszívni: a cukor megjelenik a beteg vizeletében. Így alakul ki a cukorbetegség másik fontos tünete: a cukorvizelés (glikozúria). Ez a tünet viszont úgy is felfogható, hogy a test így próbál megszabadulni a cukorfeleslegtől: kipisili azt. Nos, ezt a cukorbajban megjelenő mechanizmust sikerült most a gyógyszerkutatóknak a gyógyítás szolgálatába állítani!

Az új gyógyszer ugyanis képes gátolni azt az enzimet, amely a vesecsatornákban a cukor visszaszívásáért felelős. Vagyis ez a gyógyszer a normálisnál alacsonyabb szintre helyezi a veseküszöböt, így a vese nem szívja vissza a vércukrot, hanem az nagy mennyiségben távozik a vizeletbe. Ezzel párhuzamosan pedig csökken a vércukorszint! Még érthetőbben: ez a szer úgy gyógyítja a cukorbajt, hogy a beteggel kipisilteti a cukorfelesleget. S hogy a sok cukor miatt a vizelet ne sűrűsödjön be, természetesen nagyobb mennyiségű víznek is távoznia kell a testből. Az így kezelt beteg tehát naponta 2-3 deciliterrel több vizeletet „termel”. Mivel azonban az új gyógyszer tablettáját elég napjában egyszer, reggel bevenni, ez a többletpisi nem okoz gondot. További előnye, hogy adható a már eddig használt gyógyszerek és/vagy inzulin mellé is kiegészítő kezelésként.  Az így ürített vizelet cukortartalma azonban magas, ezért fokozott figyelmet kell szentelni a külső húgyutak (hímvesző, hüvely) higiéniájának.

elofizetes_uj_no.png

Dr. Kiss László
Cookies