Egyre többet olvashatunk arról, hogy miért ne posztoljuk ki gyerekünk fotóját az internetre. Ennek ellenére a legnagyobb sztárok és a híres influenszerek is előszeretettel büszkélkednek utódjaikkal a világhálón. Ha ők mutogathatják a családjukat, akkor mi miért is ne tehetnénk?

Amikor a szülőnek több szabadideje van, akkor mindig megszaporodnak a közösségi oldalakon a családi és gyermekfotók. Ennek lehettünk az elmúlt két hétben szemtanúi: csodaszép, ünneplőbe öltöztetett csecsemőkkel, süteményt majszoló gyerekekkel és az első újévüket köszöntő babákkal találkozhattunk többek között a Facebookon és az Instán. Olyan édesek! – időzünk el rajtuk mindig egy kicsikét. S ha egy-egy szolid fotó felkerül anya és apa szeme fényéről, az még nem a világ. Ám ha a szülő profilja a csemete életéről, szépségéről és mindennapjairól szól, az már nem biztos, hogy szülői következetességre utal. Éppen ezért mielőtt még posztolnánk egy képet a gyerkőcről, és megnyomnánk az „elküld” gombot, jusson eszünkbe az alább következő néhány pont:

Miért posztolunk a gyerek háta mögött?
Manapság sok anyuka a gyermek születésétől kezdve minden, számára fontos momentumot megoszt barátaival és ismerőseivel. Csak éppen arra nem gondol, hogy ezzel máris elkészíti gyermeke digitális lábnyomát. Az internet nem felejt, és a gyerek nem feltétlenül tartja majd üdvözítőnek anya és apa korábbi döntését. Gondoljunk csak bele: mi magunk beállíthatjuk, hogy mi jelenjen meg rólunk a közösségi oldalakon, sőt, ha ismerőseink megjelölnek minket egy fényképen, egy egyszerű gombnyomással azt is elrejthetjük a világ szeme elől, ám a csecsemő erre még nem képes. Tegyük fel magunknak a kérdést: biztos, hogy gyermekünk 10-15 év múlva örülni fog a róla megjelent temérdek fotónak?

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

S ha ez nem lenne elég érv, jöjjön a második pont, miszerint: a gyermek mindig a szülőt utánozza. Ergo, ha szeretjük begyűjteni a sok-sok dicséretet, egyértelműen adunk mások véleményére. Ez viszont nem más, mint a mindenkori látszat fenntartása. Hiszen a külvilág ezek alapján a fotók és videók alapján ítél meg bennünket és gyermekünket egyaránt. Ráadásul könnyen megeshet, hogy ami nekünk vicces és aranyos, no, meg cuki, az másnak egyáltalán nincs az ínyére. Mégis így láttatjuk magunkat, a családunkat, mellyel azt hangsúlyozzunk, hogy igenis, a külsőségek számítanak igazán. Arról nem beszélve, hogy a fotókon nincsenek ott a veszekedések, a bánat, az apró bakik, hibák és tévedések, egyszóval: takargatjuk a rosszat, hogy csak a jó, a szép villanjon meg rólunk. S a gyerek ugyanezt a mintát fogja eltanulni tőlünk, amellett, hogy megszokottá válik a számára, hogy a magamutogatás az élet természetes része.

A pszichológusok és más szakemberek szerint a probléma mindig abban gyökerezik, hogy a legtöbb szülő nem mutat jó példát gyermekének, illetve neveletlen szülők szeretnének a szerintük „jól nevelt” gyerekükkel büszkélkedni. Az egy-két visszafogott fotó még talán belefér, de ha naponta, kétnaponta jelenik meg egy új kép vagy videó, az már korántsem a gyerekről szól... Arról nem beszélve, hogy ha a fiatal állandóan azt látja, hogy a szülő a neten lóg, őt sem lesz majd egyszerű elszakítani online világtól.

Következetes nevelés
Természetesen sokan elejét veszik mindennek, és úgy posztolnak a csöppségükről, hogy különböző szűrőket állítanak be, illetve csak az ismerősöknek küldenek fotókat, és zárt csoportban teszik közzé örömeiket. Ezzel nincs is nagy baj, viszont aki több száz ismerőse orrára köti gyermeke pucér fotóját, és naivan azt gondolja, hogy mind a sok száz ismerőse együtt örül vele, az nagyot téved. Ne felejtsük el, hogy a legnagyobb fenyegetettséget az jelenti, ha az a bizonyos gyermekfotó egy pedofil oldalon landol, illetve tűnik fel. Tehát, egyáltalán nem mindegy, kivel mit osztunk meg. Minél több információ kerül ki az online térre gyermekünkről, annál nagyobb veszélynek tesszük ki őt a későbbiekben. Végezetül pedig ne legyünk vérig sértve, ha fülünkbe jut gyermekünkről néhány negatív vélemény a fotóval, videóval kapcsolatban, hiszen a lavinát mi magunk indítottuk el.

Digitális gyermeknevelés
Gyerekeink szépek, okosak és tehetségesek – ez nem vitás. Minden szülő számára egy csoda, egy igazi kincs a gyermeke. De tegyük fel magunknak a kérdést: miért nem tudunk örülni otthon, a négy fal között, a családban és a barátaink körében az újszülöttnek és növekvő csemetéinknek? Persze, be kell látnunk azt is, hogy elég természetes érzés, hogy a boldogságunkat és a büszkeségünket világgá kürtölnénk, viszont nem biztos, hogy ez minden esetben jó döntésnek bizonyul. Az igazi intim, meghitt pillanatok és örömök ugyanis nem tartoznak a nagyvilágra, ahogy a hálószobatitkaink sem. Még akkor sem, ha a celebek ennek az ellenkezőjét gondolják és prezentálják. Éppen ezért legyünk racionálisak, és elsősorban mi, szülők gondoljuk végig, mire szeretnénk tanítani, nevelni gyermekeinket. Feltehetőleg csakis a példás életre, a becsületes és emberséges jellemre és arra a bizonyos józan észre...

Almássy Dorka

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg