A nagymegyeri promenádon a nyári napokon mindenki – turista és helybéli – a legszebb ruhájában és mosolyával vonul fel!

Van egy fürdőváros a Csallóközben, melynek peremén erdőpark húzódik. Innen indul a promenádja, pontosabban Mátyás király fájától (ahova annak idején jó királyunk a lovát kikötötte).

promenad-kezdo.jpg

Elmondhatjuk, hogy Nagymegyer promenádja vetekszik a tengerpartok csicsás sétányaival. A promenád a francia promenade kifejezésből ered, melynek jelentése: séta. A sétányon az ember lánya hetykén menetel, oldalán a fiújával vagy épp a férjével és csodaszép gyerekeivel, vagyis összes „eldicsekednivalójával”.

Minden valamirevaló városnak van promenádja, a régi pozsonyiak például a Carlton szálló előtt vonultak, s azt tartották, aki vasárnap nincs kint, az az ember nem is létezik.

A promenádon a nő felszegett állal, egyenes háttal törekszik a célja felé, mert ősidők óta tudja, hogy a sétányon bizony vonulni kell! Közben alaposan szemügyre veszi a „felhozatalt”: ez így volt régen is, és így van ma is. S így van jól! Megyeren a SNITT társulás pluszban még kinti filmvetítést is szervez – van még ilyen szépséges város a föld kerekén? Szerintem nincs. (Dömötör Ede képriportja.)

hirlevel_web_banner_1_400.jpg

Kórósi Lilla
Cookies