Mindenki tudja, hogy kétféle férfi van: megbízhatatlan és megbízható. Az első alaptípusba tartoznak az önbizalommal teli vezértípusok (alfa-hímek), a másikba az alkalmazkodók (béta-hímek). Az alfa-hímek a menők, a dominánsak, a férfiasak, telve vannak önbizalommal. Egy ilyen pasival az élet szenvedélyes, ugyanakkor súlyos teher. A béta-hímek nyugodt, barátságos emberek, megosztják a nővel mindennapi gondjaikat és tennivalóikat, segítenek a háztartásban, a gyereknevelésben… Csak az élet irtó unalmas mellettük. 

rendespa.jpg

A nőket nem lehet elnyomni 
A nők nagy többsége a béta-hímet kedveli. Az alfa-hím első pillantásra tetszik, de azután ösztönszerűen felülkerekedik a negatív megítélés. Hiszen a nők félnek a rabszolgasorstól (eleget volt részünk benne, mikor mindenben a férfitól függtünk, nem lehetett saját életünk és karrierünk), a megaláztatástól, az elnyomástól, a hagyományos szerepekbe való beskatulyázástól (miszerint a nő térfele a konyha). A vezéregyéniségű alfa-hím mellett ez a nő sorsa! 

Valóban mulyák?
Ha közvélemény-kutatást tartanánk a nők között, egyértelműen kiderülne, hogy a béta-hímeket részesítik előnyben. A nők szerint a béta-pasik egyáltalán nem unalmasak, sőt – az alfa-hímekkel szemben, épp sebezhetőségüknek köszönhetően – valahogy emberibbek. Ha eltévednek egy idegen városban, nem tesznek úgy, mintha mi sem történt volna. Bevallják, hogy nem tudják, hol vannak, és a nőkkel együtt keresik a helyes irányt. Ez is szimpatikus bennük. De a bétaság sem korlátlan. Ha például a nő egyszeriben dominálni akar, és elkezd parancsolgatni, a béta-férfi fellázad – és kikéri magának. Megnyugtató érzés viszont, hogy mindent megértenek, amit a nő mond, segítenek a házimunkában és a gyerekek körül, mert tudják, hogy a nők vállán sok teher van.

A génjeinkben van
Az alfa-hím, béta-hím kifejezést az etológia, az állatok viselkedéséről szóló tudományág alkotta meg. Az állatközösségben az alfa-hím a vezér, a béta-hím az alárendelt. Az emberhez legközelebb álló csimpánzok közössége ismeri a hierarchiát. Nagyon valószínű, hogy a génjeinkbe vagy hormonjainkba bele van kódolva, hogy életünk folyamán egy-egy alfa-hímet meg kell hódítanunk. Lehet, hogy a domináns férfiak nyersebb szexualitása vonz bennünket, amely jelzi, hogy bele tudja vetni magát a harcba, és az életét is kockára teszi.

A kutatások kimutatták, hogy peteérés idején a nő ösztönösen alfa-hím típusú férfit keres. Hátralevő életét azonban a nyugodt béta-hímmel akarja leélni. A nők vallomása szerint az alfa-férfi szenvedélyes szerető, de csapnivaló férj.

– Házasságom előtt volt pár tapasztalatom az alfa-férfiakkal – mondja Bea. – Szerintem ők képviselik a mindent elsöprő testi vágyat, a törekvést, a tündöklést a társaságban. De soha nem mondtam ezeknek a férfiaknak, hogy szeretem őket. Nem éreztem együtt velük, nem nevettem velük, nem törődtem a gondjaikkal, nem mutattam meg magam nekik... A nőiességem, a természetem, a hajlamaim és a hatodik érzékem a béta-férfiakhoz vonzott. Csak velük akartam egy fedél alatt élni. Az alfa-férfit hímnek nevezem, a béta-férfit embernek. Lehetséges volna, hogy korunk előrehaladtával bölcsebbé válunk, és érdeklődésünk az alfa-férfiakról a béta-férfiak felé fordul?

Az alfa és a béta között
A valóságban a fenti kategóriák nem különülnek el olyan markánsan, mint ahogy itt le van írva. A legtöbb férfi valahova a két kategória közé esik. Szerencsére a világ nem csak fehér és fekete – a férfiak sem. Üdv a szürke sokféle árnyalatának! A két típus kicsit igazságtalanul teljesen szélsőséges kategorizálás. Igazságtalan az alfa-férfiakkal szemben is, akiket öntelt macsónak jellemez, és igazságtalan a béta-férfiakkal szemben is, akikre rásüti, hogy unalmas, szürke bábuk. Az alfa-férfiak tulajdonságai között megtalálható az energia, az erős akarat és a bátorság, ezért mi, nők nemcsak meghódítani szeretjük őket, hanem azt is rájuk hagyjuk, hogy a mi életünkről is döntsenek. A béta-férfiak első pillanatban talán nem kápráztatnak el bennünket, de ez nem jelenti azt, hogy később sem tudunk jókat beszélgetni, nagyokat nevetni és remekül szeretkezni velük.

Milyen férfit szeretnek a nők?
Aki szellemes és jóképű, mint az alfa-hímek, ugyanakkor hűséges és ragaszkodó, mint a béta-hímek. A lényeg ez: nem irreálisan ideális, címoldalon szereplő férfi után kell ácsingózni, hanem a körülöttünk járókban kell felfedezni azt, ami egyedülálló és különleges bennük. Százszázalékos alfák és béták nemigen vannak. Ugyanakkor a legtöbb férfi felkínál valamit az alfákból és a bétákból is. Tőlünk függ, hogy ezt elfogadjuk-e, pontosabban: elő tudjuk-e hívni belőlük a jó tulajdonságokat.

Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-02_0.jpg

Új Nő csapata