Amerikában pont Seattle-ben kezdték az új, koronavírus elleni vakcina tesztelését. Innen tudósít Pásztor Márta, aki Pozbán született, de ma már Seattle-ben él. 

Silence in Seattle. Csend Seattle-ben. Ezt olvashattuk vasárnap a helyi napilap, a Seattle Times címoldalán. A város valóban gyorsan megváltozott. Kihalt lett. Levegősebb. A megszokott csúcsforgalom eltűnt. Sokan otthonról dolgoznak.

Február végétől kezdve, amikor az egyik külvárosban, Kirklandban, egy idősek otthonában meghalt egy koronavírussal fertőzött férfi, az Egyesült Államok első COVID-19 áldozata – Seattle egyszerre az amerikai koronavírus-járvány epicentrumává vált. Azóta a helyzet rohamosan, szinte óráról-órára változik. Mára a szociális élet nagyrészt megállt. És bár egyelőre nincs kijárási tilalom, még közlekedhetnek az emberek a munkahely és az otthonuk között, egyre több korlátozás lép életbe. Arcmaszkot sem kötelező (még) viselni.

Amikor kezdetben két hétre elegendő tartós élelmiszer beszerzését javasolták a lakosságnak, az emberek szinte azonnal kifosztották az élelmiszerboltokat, főleg a raktáráruházakat. Felvásárolták a WC-papírt és a palackozott vizet is – annak ellenére, hogy Seattle-ben nagyon tiszta a csapvíz.

seattle_-anyaghhoz_-_a_tisztitoszerek_helyere2.jpg

Washington állam kormányzója múlt csütörtökön bejelentette, hogy a Seattle körzetében levő három megyében két hétre bezárják az iskolákat (azt is, ahol én tanítok). Másnap jött a döntés, hogy az állam összes iskoláját bezárják, mégpedig hat hétre, április 24-ig. Addigra más intézkedések is születhetnek. Egyes szakértők szerint hosszabb „szünet” is elképzelhető. Persze ez nem szünet, távoktatásra állunk át. Pénteken szinte hazaköltöztettem az irodámat, elrendezkedtem az íróasztalom körül, s holnaptól (március 17-től) online tanítok.

A múlt hét végén még engedélyezték azokat az összejöveteleket, ahol a jelenlevők száma nem haladta meg a 250-et, de ezt gyorsan 50-re csökkentették. Ma már országosan csak 10 főt ajánlanak, ha mindenképp szükséges összejönni. A bárok, éttermek, szórakozóhelyek, edzőtermek egymás után zárnak be. Bezárták a bíróságokat, közintézményeket, múzeumokat, turistalátványosságokat. Még felszállnak a gépek Seattle repülőteréről, de utas már alig van. 

Amerika lassan leáll. Az elkövetkező két hétben mindenkinek kerülnie kell a szükségtelen interakciókat. Egyelőre tizenöt napos leállásról beszélnek.
Nincs tipikus amerikai összeölelkezés vagy kézfogás, az ún. „social distancing” a norma. Kb. 1-2 méterre állunk meg egymástól. S rögtön, miután beléptünk az otthonunkba, alaposan megmossuk a kezünket. Nem várunk látogatókat. Nem megyünk látogatóba.

A koronavírus mindannyiunkat próbára tesz. A bizonytalanság a legrosszabb. Mit hoz a holnap?  Nehéz nem pánikolni, még ha sok hasznos információ is áll a rendelkezésünkre. A város honlapján az angolon kívül még 15 más nyelven közlik az egyre frissített információkat. 

Bár rendkívüli állapot van érvényben, az élet tovább folytatódik. Csak másképp. Csak csendesen.

Pásztor Márta

web-bannerek-hirlevel-02.jpg

Új Nő csapata