A sikerhez vezető út sokak szerint igen rögös és nehéz. Pedig nem is gondolnánk, mennyire egyszerű, már-már hétköznapi dolgokon múlik az, hogy sikeresek legyünk.

Talán véletlen lenne az is, hogy a legnagyobb coachok és a legismertebb, sikerről szóló könyvek is azt sugallják nekünk, hogy a siker bennünk lakozik? Valóban így lenne? Lássuk!

siker-kulcsa.jpg

Ha nem hibázunk, sosem győzünk!

Nincs olyan ember, aki ne hibázott volna legalább egyszer az élete során. Ezek a hibák és apró tévedések visznek minket előre, persze csak abban az esetben, ha beismertük tévedésünket, és tanulni tudunk belőle. Ne sirasd a hibádat sokáig, helyette a megoldásra törekedj! Porold le magad, nézz előre, és menj tovább! A legsikeresebb vállalkozók is számolnak a hibákkal, akkor mi miért ne tennénk?

Küzdj a végsőkig!

Sokszor az első néhány pofon után elbizonytalanodunk, vagy rosszabb esetben rögtön kiszállunk a játékból. Nincs meg bennünk a kitartás, pedig az is meglehet, hogy már csak néhány lépés hiányzik, hogy beinduljon a nagy biznisz. Igen, néha sokkal egyszerűbb kiszállni egy helyzetből, mint megküzdeni vele. De valóban ez vinne minket sikerre? Kétlem.

A magabiztosság az egyik legfontosabb pontja a sikernek a saját magunkba vetett hitünk és bizalmunk. Ismerjük meg erősségeinket és gyengeségeinket is, és annak megfelelően cselekedjünk. Legyünk tisztában önnön képességeinkkel!

A jó megérzés

Ha bizonytalan vagy, akkor hallgass a belső megérzéseidre! Mit súg a szíved? Megéri harcolni a célodért, vagy megint csak a könnyebbik út mellett akarsz dönteni? Ha kilátástalannak látod a helyzetet, és eluralkodnak rajtad a negatív érzések, akkor várj, míg lecsillapodnak körülötted a kedélyek. Igyekezz mindig tiszta fejjel átgondolni mindent, elejétől a végig. Csak ezután dönts!

Állj ki magadért!

Félsz az emberek elé állni és elmondani nekik az esetleges rossz híreket vagy a megalapozott véleményedet, ami nekik nem feltétlenül tetszik majd? Pedig itt az ideje, hogy kiállj magadért, mert attól sokkal magabiztosabbnak érzed majd magad! Állj a sarkadra, és ne félj beleállni egy-egy új vitába, konfliktushelyzetbe!

Adj, hogy visszakapj!

Ha másoknak is segítesz, az biztosan meg fog térülni a számodra. Persze, ne hagyd, hogy kihasználjanak, de ettől te még ne légy elutasító másokkal szemben. Hidd el, neked is jól fog jönni, ha valaki a segítségedre siet, és nem fordul el tőled, ha éppenséggel egy nehéz, kilátástalan helyzetben találod magad!

hirlevel_web_banner_2_227.jpg

Professzionalistás

Csak akkor lehetsz igazán sikeres, ha komolyan veszed a rád bízott feladatokat. Megbízható ember vagy? Mindig pontosan odaérsz a találkozóidra? Rád lehet bízni egy nagyobb projektet, vagy állandóan elodázod a dolgokat? Törekedj a megbízhatóságra! A lustaságot nem sokan díjazzák...

„Ne nézz hátra, jön a farkas...”

Ha kitűzted a célodat, és mindenki megpróbál lebeszélni róla, te akkor is kövess el mindent, hogy elérd azt, amiről álmodtál. Természetesen nem árt, ha kikéred a barátaid és a családod véleményét. A cél viszont mindig lebegjen a szemed előtt.

Mindenre kiterjed a figyelmed? Az apró részletek nagyon fontosak az életünkben. Te mindenre odafigyelsz? Vagy felületes vagy, és a káosz jellemez leginkább? Ha ez utóbbi, akkor ideje rendszerezned az életedet! A felületesség olyan hiba, amely biztosan nem visz sikerre.

Légy kedves!

Azzal is, aki nem érdemli meg. Jól látod! A siker kulcsa nem az, hogy valakivel lekezelően viselkedünk és illetlenül beszélünk, hanem éppen ellenkezőleg. Te mindenkivel igyekezz megtalálni a közös hangot! Ne feledd: nem az a lényeg, hogy egy véleményen legyél másokkal, hanem az, hogy egy színvonalon. Ne hagyd, hogy a negatív emberek bekebelezzenek.

Kerekes Áron
Cookies