Túlzott bőrápolás? Vajon hány kence sorakozik a fürdőszobánk polcán? Két, három vagy tíz, tizenkettő? Remélhetőleg ezt mind magunkra is zúdítjuk! Sokan azt gondolják, ha valamiből a kevés is hatásos, akkor a több csak még jobb lehet.

A bőrápolásban viszont a „sok és az egyre több“ elve ritkán működik, ráadásul könnyen visszaüt.

sok-es-egyre-tobb-kezdo.jpg

Az utóbbi években felszaporodtak a drogériában is kapható, magas hatóanyaggal rendelkező termékek, melyek szabadon megvásárolhatók. A lavina a Deciem cég forradalmával indult: piacra dobta a csak online forgalmazott The Ordinary termékcsaládot. A termékek ugyan nélkülözik a francia kozmetikára olyan nagyon jellemző finomságot és illatot, viszont kevés pénzért végre igazi hatóanyagokhoz juthatott az ember lánya.

Idáig ugyanis a drogériás termékekben alig volt „kémia“; kenhettük mázsaszám az arcunkra a szérumot vagy a krémet, eredménye nem sok volt. A konkurenciának köszönhetően mára az üzletekben is megjelentek a bőrhatékony termékek.

Nyakra-főre savazunk és reinollal kenjük az arcunkat – fogalmunk sincs arról, hogy ezek a hatóanyagok fényérzékenyítik a bőrünket. Az arc fényvédelem nélkül egy idő után tele lesz foltokkal..

Ezzel még nem is volna gond, hiszen végre minőséget kapunk a pénzünkért cserébe. „Csakhogy azóta mindenki a saját bőrápolási guruja otthon” – fogalmazott Ruff Angéla kozmetikus ((Derm-A Stúdiókozmetika, Dunaszerdahely).

Az érdeklődő kliensek nem szakértőhöz fordulnak tanácsért, hanem az Instagram és a TikTok a nagy megmondó. Ezek után senki se csodálkozzon, hogy egy idő után érdekes elváltozásokat talál a bőrén, illetve kiütéseket. A kémiai hatóanyagok jó része ugyanis érzékenyíti a bőrt, s egy idő után tele lehet az arcunk foltokkal.

sok_es_egyre_tobb_ruff-angi.jpg
Ruff Angéla

– Nem minden jó! A magas hatóanyagtartalmú termékekkel nincs semmi gond, ha tudjuk, mi az, ami nekünk való – kezdi Ruff Angéla. – A napi bőrápolási rutint jól ki lehet velük egészíteni. A probléma ott kezdődik, hogy sokszor nem tudjuk őket a helyükön kezelni. Egy jó kozmetikus, aki megvizsgálja a bőrt, azonnal fel tud sorolni három, de akár tíz bőrproblémát is: gond lehet a bőr hidratációjával, a kollagénvesztéssel, gyakori a tág pórusú bőr...

– Ezt követően fontossági sorrendet állít fel, hogy melyik problémával kezdi a kezelést, hogy a bőr a javulás útjára léphessen. Nincs varázsszer, nem létezik olyan hatóanyag, ami mindenre jó! Persze, vannak anyagok, amelyek sok bőrproblémára jelentenek megoldást: ilyen a niacid vagy az A- és a C-vitamin.

Fontos, hogy a termék javítsa a bőrképet, és ne ártson. A szakember feladata, hogy felépítsen egy jó bőrápolási rutint.

Visszatérni az alapokhoz!

A kozmetikus szerint nem az a jó megoldás, hogy egyszerre tízféle hatóanyagot viszünk a bőrbe. Hosszú távú kezelési tervet kell készíteni, a fokozatosság legyen a jelszó.

– A rétegezés híve vagyok. Ámde én 50 éves, tapasztalt kozmetikus vagyok, aki pontosan tudja, hogy mit mikor ajánlott használni. Épp ezért sokféle terméket tudok az arcomra kenni; a kliensek zöme viszont nem szakértő, ezért is fontos az óvatosság – magyarázza Angéla. A nők többsége a világhálóról vagy az aktuális celebektől szerzi be a bőrápolási infókat. Csakhogy: ami nekik jó, az nem feltétlenül jó nekünk is. Kezdetben a termék beválik, de a bőr egy idő után azt mondja: elég. Ahogy túladagolhatjuk magunkat vitaminokkal és gyógyszerekkel, ugyanúgy a bőrünk is telítődhet hatóanyagokkal; ezt bőrproblémákkal jelzi

elofizetes_uj_no_136.png

Szempontok

Ha kiütések, piros foltok jelentkeznek, rögtön az új szájmaszkunkra gyanakodunk, bár a reakciót kiválthatja stressz, hormonális zavar, esetleg allergia bizonyos ételekre, új mosópor vagy öblítő, de új parfüm, hajápoló is. Ha mindent kizártunk, akkor vizsgáljuk meg a napi bőrápolási rutinunkat: nincs-e túl sok kence a fürdőszobapolcon, illetve megfelelően használjuk-e azokat? A hámlasztó túlzott használata például roncsolhatja a bőr védekezőképességét!

A The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution terméke az egyik legerősebb hámlasztó, ami kereskedelmi forgalomban kapható. A gyártó külön felhívja a figyelmet, hogy ez a termék csak tapasztalt hámlasztók számára alkalmas. Nem megfelelő alkalmazás esetén könnyen túlhámlaszthatjuk vele a bőrünket.

– Nagyon sokan használják ezt a hámlasztót, de tíz nőből csak háromnak ajánlanám – mondja Angéla. Ha már megtörtént a baj, jó visszatérni az alapokhoz: csak arctisztítás és hidratálás.

Időszakos használat

Szakértőnktől azt is megtudjuk, hogy a bőrápolás célja bőrünk felébresztése. Régen rossz, ha a bőrápolás már gyógyszerként hat a bőrre. Az a jó, mikor a bőr „magát kezeli“. Továbbá: A nők ódzkodnak a fényes bőrtől.

– Márpedig a normál bőr felülete selyemfényű. Ezt el kell fogadnunk. Egyáltalán nem egészséges a túl száraz bőr (ahogy a túl fényes sem) – magyarázza a kozmetikus. Érdemes a szérumok egy részét csak időszakosan, esetleg kúraszerűen használni; majd a bőrt pihentetni. Így kisebb az esély arra, hogy valaki túlkezeli a bőrt. A legjobb megoldás, ha kikérjük a kozmetikus tanácsát, illetve bőrtípusunknak megfelelő termékeket alkalmazunk. Kerüljük az impulzív vásárlást! Higgyünk a kozmetikai szakembereknek!

sok_es_egyre_tobb_sav-ordinary.jpg
A The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution terméke az egyik legerősebbnek számít a piacon

The Ordinary hámlasztók

Bőrünk folyamatosan védi a testünket, arcunkat. 28 naponta megújul, a felső szaruréteg pedig teljesen kicserélődik. Ez a folyamat idővel, a sejtek öregedésével lassul. A hámlasztás pont itt segít. Jótékonyan eltávolítja az elhalt hámsejteket, és segíti a bőrmegújulást. Az elhalt hámsejtek eltávolításával a hatóanyagok könnyebben felszívódnak a bőrbe. A The Ordinary termékei között több hámlasztót is találunk, különböző koncentrátumokban. Az AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution az egyik legerősebb. Magas glikolsavat (AHA) és 2%-nyi szalicilsavat (BHA) tartalmaz.

A glikolsav anti-aging hatású, kiváló apró ráncokra, foltokra – segíti, hogy a bőr egységesebbé, üdébbé váljon. A szalicilsav az eltömődött pórusokkal, mitesszerekkel, a tág pórus problémájával és a pattanásokkal veszi fel a harcot. A készítmény emellett tasmán bors kivonatát is tartalmazza, ami csökkenti az irritáció kockázatát – s ettől lesz a maszk bíborvörös. A készítmény csak olyanoknak ajánlott, akik már huzamosabb ideje használnak AHA vagy BHA savakat. A fokozatosság elvét fontos betartani.

M. Ando Krisztina
Cookies